Idén november 6-16. között kerül megrendezésre a legfrissebb olasz filmeket, köztük sok fesztiválsikert felvonultató Olasz Filmfesztivál Budapesten a Puskin és a Tabán moziban.

November 6-án a budapesti Puskin moziban indít az Olasz Filmfesztivál, méghozzá Mario Martone filmjével, amely az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert. Az Itt én nevetek (Qui Rido Io) a XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódik, és a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta (Toni Servillo) életét mutatja be. A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott.

Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog: elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D’Annunzio egyik tragédiájából. D’Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembeszállni a sorsával.

Leonardo Di Costanzo Rácsokon túl (Ariaferma) című filmjének főszerepében szintén Toni Servillo. Mikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon mutatkozott be a Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott Latinamerika (America Latina), melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet.  Ám egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurd átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmasnak ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása is, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiataloknak a jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

Szintén az Olasz Filmfesztivál repertoárjában láthatjuk a Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című filmet Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.