A Világ rovat megújulásának kezdeteként egy komolyabb, mégis hétköznapi, egyre több embert érintő témát fejtett ki Oroszné Dr. Perger Mónika, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója, tanácsadó szakpszichológus, pár-és családterapeuta, coach, Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista.

Mikor jön el az a pont két ember életében, hogy párterápiára van szükségük?

Napjainkban nemcsak akkor fordulnak a párok segítségért, ha válási krízisben vannak és a párterápiát utolsó lehetőségként veszik igénybe a kapcsolat megmentése érdekében, ezzel önmagukat is megnyugtatva, hogy mindent megpróbáltak. Ugyanis gyakran találkozunk olyan párokkal is, akik azért vágnak bele a párterápiába, mert érzik, hogy gond van a kapcsolatban, szeretnének ebben változást, hogy a probléma ne fajuljon el, ne kerüljenek krízisbe, vagyis a komolyabb problémák megelőzése érdekében kérnek segítséget. Ritkán előfordul az is, hogy kimondottan a kapcsolat még jobb működése a cél.

Mi a folyamata egy jelenléti terápiának?

A párterápia folyamata az online és a személyes jelenlétben történő helyzetben nem különbözik lényegesen. A kezdeti szakasz a probléma feltérképezése mellett, amelyben mind a két fél tapasztalatai felszínre kerülnek törekszünk a párkapcsolat jól működő területeinek a feltárására is. A folyamat menete mindig igazodik az adott pár problémájához. A terapeuták szemlélete is meghatározó a folyamat alakulásában. A folyamat alakulását meghatározza a felkérés is; mi az, amire szerződünk és ebben mind a két félnek egyet kell érteni (pl. a kapcsolat erősítése).

Azt mondta lényegesen nem különbözik. Miben tér el mégis?

Az online terápia abban különbözik a személyes jelenléttől, hogy itt a pár tagjainak a dolga az, hogy megteremtsék a biztonságos közös munkához a megfelelő körülményeket, feltételeket (pl. internet megbízhatósága, az otthonukban zavartalanul tudjanak beszélni). Személyes jelenlétű terápiánál a rendelőben találkozunk és ott a közös munkához a körülmények biztosítva vannak azzal, hogy eljönnek. Ha online dolgozunk, akkor a pár otthonába is bepillantást tudunk kapni, ami alapvetően segítő is tud lenni, hiszen olyan információkat kaphatunk, ami pontosíthatja a képet a pár működéséről. Az online terápia arra is lehetőséget tud adni, hogy a fizikai távolságok ellenére is igénybe tudják venni a párok ezt a szolgáltatást (pl. külföldön élnek vagy vidéken és a lakóhelyükön nincs erre lehetőség). Ilyen szempontból ez pozitívuma lehet az online formában történő munkának. Természetesen a személyes jelenlét esetében a közös fizikai térben könnyebb az egymásra hangolódás, különösen azoknak, akik idegenkednek az online verziótól.

Hogyan kell elképzelni, a férj-feleség egy helyről jelentkezik be, vagy előfordult már, hogy külön térben és gép előtt vannak?

Az online terápiánál könnyebb az a verzió, ha legalább egy térben van a pár mindkét tagja. De előfordulhat az is, hogy a pár mindkét tagja és a terapeuták is külön vannak. Ebben az esetben is működhet a folyamat, de sokkal nagyobb a rizikója a technikai problémáknak. Ha együtt vannak, akkor könnyebb és gyorsabb az egymásra adott reakciók megfigyelése és megbeszélése. Ehhez persze kamerára szükség van, anélkül nem tudunk dolgozni.

Lehet-e ugyanolyan hatékony egy terápia, attól, hogy nem személyesen vannak jelen a felek? Esetleg ennek függvényében más praktikákra van-e szükség online?

Az online verziónak azért vannak korlátai, vagyis lehetnek olyan helyzetek, amelyekben a személyes jelenlét hatékonyabb. Ebben a formában ugyanis nem tudunk olyan eszközöket alkalmazni mint pl. rajzolás, gyurmázás, kavicsokkal dolgozva a pár társas kapcsolatainak megjelenítése. Sokkal inkább a verbalitásra építünk és a képernyőn keresztül látható nemverbális jelekre. Nem láthatjuk azt, amit személyes jelenlétben igen, hogyan ülnek le, hogyan változik a fizikai távolság köztük.

Nehéz volt átállnia az online platformra? Milyen gyorsan alkalmazkodtak a terapeuták a helyzethez, milyen gyorsan álltak át?

A vírus első hullámában nehéz volt a párokkal való munkát áttenni az online térbe, nehéz volt elképzelni hogyan lehet folytatni a munkát személyes jelenlét nélkül. A későbbiekben, ahogy a párok is megszokták és gyakorlottabbak lettek az online felületek használatában egyre inkább megjelent az igény erre a lehetőségre és a második hullámtól már egyre többen keresik az online segítség formát is. Különösen olyan párok veszik igénybe ezt, akiknek ez könnyebb, mert nem kell utazniuk és meg tudják szervezni otthon is a feltételeket a közös munkához. Nagy segítség azoknak is, akiknek a környezetében nincs lehetőség párterápiára, így ők is igénybe vehetik ezt a segítségformát.

Meg lehet-e szokni? A terápia egy nagyon bensőséges dolog. Bezavar a bizalomba, személyességbe az, hogy egy képernyő (egy „fal”) van a felek között?

Alapvetően az online térben is kialakul a bizalom, ami feltétele a közös munkának. Itt is érvényes a titoktartás, nem készítenek a felek az elhangzottakról felvételt. A megfelelő biztonságú internet is szükséges, ha erre nincs lehetőség, akkor a folyamatot fel kell függeszteni és más időpontot beszélünk meg. A legideálisabb természetesen az, ha van lehetőség személyes alkalmakra is a folyamat során.

Mit tapasztalt, van-e viselkedésbeli különbség a pácienseknél ha offline, illetve ha online tart terápiát? Saját magán tapasztal-e különbséget?

Alapvetően nincs nagy különbség a személyek viselkedésében. A személyes jelenlét esetében azonban sokkal könnyebben érezzük a kliensek érzelmi állapotát az adott helyzetekben. Az online munka koncentráltabb figyelmet igényel, különösen az egymás rezdüléseinek az érzékelése nehezebb. Nem lehet tudni, hogy ha a pár tagja oldalra néz az azért van, mert elgondolkodik vagy éppen történik valami a szobában. Ezekre ott rá kell kérdezni és tisztázni kell, hogy mi történt, ha nem egyértelmű számunkra. Személyes jelenlétnél egyértelműbbek ezek a helyzetek. Ezek miatt előfordul, hogy az online munka sokkal fárasztóbb tud lenni mintha személyesen találkozunk a párral.

Nem érzi azt, hogy így kevésbé tudja megismerni a pácienseit? (Elvégre ahogy korábban már Ön is említette, számos olyan nonverbális jel van, amiről élőben egy jó terapeuta le tud olvasni fontos információkat.)

Az online formát igénybe vevő párok célja ugyanaz, változást szeretnének. Így itt persze korlátozottabbak a lehetőségeink bizonyos tekintetben, de ezekre alapozva is átjönnek az érzések, a párkapcsolat dinamikája. Ha nagyon azt érezzük, hogy ez mégsem működik egy pár esetében, akkor mindenképpen javasoljuk a személyes alkalmat, amelynek köszönhetően könnyen letesztelhető, hogy a tapasztalataink az online formának tudhatók be vagy ettől függetlenül is úgy működik a pár pl. nehéz megnyílniuk.

„A változás nem könnyű, bátorság kell hozzá. Ahhoz, hogy merjünk valami újat kipróbálni el kell engednünk a meglévőt, ami ugyan biztonságot ad, de már nem elégíti ki az igényeinket.”

Dr. Perger Mónika

Kiemelt kép: egyptianstreets.com