Nyár a Találkozások városában – Győri nyári programajánló

0
Nyár a Találkozások városában – Győri nyári programajánló

Az eddigi évekhez hasonlóan, 2019 nyarán is színes programokkal várja az érdeklődőket Győr városa. Lesznek koncertek, különböző fesztiválok, és nem utolsósorban idén is megrendezik a mára már emblematikussá vált Barokk Esküvőt.

Nyárnyitó hétvége

Helyszín: Dunakapu tér

Időpont: június 14–15.

Esőnap: június 16.

Az első nap Marsalkó Dávid zenekara, az idén 15 éves Halott Pénz fog fellépni 21.00 és 22.00 között. A formációnak vannak győri vonatkozásai is: Járai Márk itt született, valamint a DJ-jük, Venom itt találta meg szerelmét. A frontemberük visszaemlékezésében arra is kitért, hogy nemcsak ezért jönnek mindig szívesen a városba zenélni, hanem a kedves emlékek miatt is előző koncertjeikről. A második napon Rúzsa Magdit hallhatjuk énekelni 21.00 és 23.00 között. Mindkét koncert ingyenesen látogatható.

XV. Magyar Táncfesztivál

Helyszín: Nemzeti Színház, Széchenyi tér

Időpont: június 17–23.

Idén immár 15. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált, melynek keretében hivatásos táncegyüttesek érkeznek a városba, hogy bemutassák produkcióikat a nagyérdeműnek. Ha szigorúan nézzük, akkor négy helyszíne van a fesztiválnak: a Széchenyi tér és három további a színházon belül. A Nagyszínpadon professzionális társulatok ejtik rabul a nézőket, míg a Kisfaludy teremben alternatív, kísérletező előadások megtekintésére van lehetőség. A részletes programokról és a belépőkről ide kattintva tájékozódhattok. A Széchenyi téri és a kísérő programok díjmentesen látogathatók.

Múzeumok éjszakája

Időpont: június 21–23.

„Művészeti és kulturális fesztiválunk »az igazi hosszú hétvége« jegyében csütörtök délutántól vasárnap estig várja az állandó és időszaki kiállítások, a kreatív műhelyfoglalkozások, a gasztronómia, a kortárs zene és film kedvelőit.” – olvashatjuk az esemény hivatalos Facebook-oldalán. A részletekről ide kattintva tájékozódhattok.

Forrás: programturizmus.hu

Szent László napok

Időpont: június 28–30.

Június végére középkori hangulatba öltözik a város. Lovagkirályunk kultusza nagyon erős Győrben, mivel itt őrzik a hermáját. Eredetileg Nagyváradon volt elhelyezve a szakrális tárgy, azonban az első világháború után átmenekítették jelenlegi helyére. Az esemény ideje alatt sokszínű programok várják az érdeklődőket, többek között kézműves vásár, lovagi bemutatók, különböző foglalkozások. A három nap csúcspontja a korabeli öltözékekben felvonuló hagyományőrzők lesznek. Láthatunk lovagokat a különböző rendekből, lovasokat, valamint zenészeket.

Nyáresti koncert I.

Helyszín: Dunakapu tér

Időpont: július 6., 21.00–23.00

Esőnap: július 7.

Az első nyáresti koncert alkalmából a Quimby fog fellépni, mely idén ünnepli a 27. születésnapját. A koncert látogatása díjmentes.

31! 3 folyó, 1 sziget, összművészet

Helyszín: Radó-sziget

Időpont: július 12–14.

Idén második alkalommal rendezik meg a 31! 3 folyó, 1 sziget, összeművészet nevet viselő kulturális fesztivált, amely elnyerte 2019 és 2020 közöttre a minőségi művészeti fesztiváloknak járó címet, az EFFE LABEL-t. Idén is színes programok várják az érdeklődőket: koncertek, workshopok, bemutatók, versenyek. Többek között fellép a Bagossy Brothers Company, a Soulwave és a PASO. Újdonságként egy performanszt láthatunk a Fényszórók és a BRO’n’SIS Tánciskola közreműködésével a Püspökvár falánál. További részletekről az esemény hivatalos Facebook-oldalán tájékozódhattok ide kattintva.

Nyáresti koncert II.

Helyszín: Dunakapu tér

Időpont: július 20., 21.00–23.00

Esőnap: július 21.

A második nyáresti koncerten az EDDA Művek ikonikus számaira bulizhatnak a résztvevők. Az esemény látogatása díjtalan.

XV. Győri Rotary Föccsnapok

Helyszín: Széchenyi tér

Időpont: július 26–28.

Idén 15. alkalommal kerül sor a Rotary Club által rendezett Fröccsnapokra. A téren felállított faházaknál zsíros kenyérrel és fröccsel várják az érdeklődőket; a befolyt összeget jótékony célra ajánlják fel. Ezenkívül zenei programok is várják az odalátogatókat. Többek között fellép a Valami Swing, az LGT Emlékzenekar, a Ricky and the drunken sailors és a Hungaria Tribute is. Az esemény látogatása díjtalan.

27. Barokk Esküvő

Helyszín: Győr belvárosa

Időpont: augusztus 9–11.

Idén sem marad el az országban egyedülálló Barokk Esküvő, amire immár 27. alkalommal kerül sor. Ez egy valóságos ceremónia, a két fél valóban összeházasodik, a lakodalmi nép pedig korhű ruhákban vesznek részt az esküvőn. Az első napon jelmezes felvonulásnak lehetnek szemtanúi az érdeklődők, melynek keretében embereket toboroznak az éjszakai szerenádra, amit a menyasszonynak adnak elő. Szombaton és vasárnap is lesz jelmezes felvonulás a belvárosban táncosokkal, zenészekkel és pantomimesekkel. A zene rajongóit pedig koncertek várják a Széchenyi téren. Aki inkább kis nyugalmat szeretne, az látogassa meg a régi földalatti börtönt, ahol különböző előadásokat hallgathat meg. Az esemény csúcspontja szombat este lesz, amikor is a Dunakapu téren egy XVII. századi erdélyi főúri szokásokat felidéző barokk esküvő ceremóniájának lehetünk tanúi. További információk az esemény hivatalos Facebook-oldalán érhetők el.

Forrás: kalandozomagyarok.cafeblog.hu

XII. Győri bornapok, bor-, borlovag- és gasztronómiai fesztivál

Időpont: augusztus 22–25.

„A Győri Bornapok izgalmas programjaival, Magyarország legfinomabb boraival, kellemes zenével és baráti beszélgetésekkel búcsúztatjuk a nyarat városunkban. Győr belvárosa, utcái hangulatos kisvendéglőkké, borozókká alakulnak át, fesztiváli hangulatot teremtve immár tizenkettedik alkalommal.” – olvasható a programturizmus.hu oldalon. Azt ígérik, hogy a Győri Bornapok nem csupán az ízek világába kalauzolja el a látogatókat: a négy nap alatt számtalan kulturális programon vehetünk részt. A további részletekre még várni kell.

THE VOICES!2019

Helyszín: Széchenyi tér

Időpont: augusztus 31.

A nyár végére egy különleges élményre invitálnak minket: a Plácido Domingo’s Operalia világverseny díjazottjait és a Győri Filharmonikus Zenekar közös előadását hallgathatjuk meg. A műsor operaáriákból, nyitányokból és közjátékokból áll. Az eseményt a hazai operaesemények legrangosabbjaként jegyzik. A program látogatása díjtalan.

Kiemelt kép: hellogyor.hu

Nincs megjeleníthető cikk