A Művészetek Völgyének egyik tartóoszlopa természetesen a zene. Komolyzene romok között, könnyűzene nagyszínpadon, népzene pajtákban-csűrökben, öröm- és utcazene gyakorlatilag mindenhol: a völgyvarázs egyik letéteményese a folyton szóló muzsika. A többezres programajánlatból válogattunk számotokra néhány kedvünkre való zenei fellépőt, akikkel 2023-ban a Völgyben találkozhattok.

A muzikalitás szinte tapintható a Völgyben, ami nem csoda, tekintve, hogy az alapító, Márta István maga is komolyzenészből lett fesztiválszervező. Ezt az örökséget a jelenlegi menedzsment is ápolja, amit évről évre bizonyítanak a völgyes programáradatok is. Az ideiből állítottunk össze egy semmi esetre sem teljes, meglehetősen esetleges listát.

A válogatás során fő rendező elvnek az egyes (de korántsem összes) zenei helyszíneket vettük, így ezek mentén haladva július utolsó tíz napjában könnyedén megtaláljátok majd a nektek tetsző fellépőket – tehát jegyzetfüzetet elő, van miből csemegézni!

Panoráma Színpad

Bár többek többször kritizálták a megszokott fesztiválokra hajazó (ezáltal kevésbé „kapolcsos”) miliője miatt, mára a Völgy egyik legfontosabb helyszínévé nőtte ki magát a kapolcsi Panoráma Színpad, amelyről az itt fellépők névsora is tanúskodik: ezeken a deszkákon vonulnak fel a hazai könnyűzene legnépszerűbb formációi.

Július 21-én, a nyitónapon elsőként az Aurevoir. csap a húrok közé, őket rögtön a Bohemian Betyars váltja. Másnap, 22-én az Elefánt dübörög fel a színpadra, majd a Hiperkarma következik; a hétvégére vasárnap pedig az Esti Kornél30Y kettőse teszi fel azt a bizonyos pontot.

Fotó: Lóránt András

A Csaknekedkislány is kinőtte a kisebb helyszíneket, így 24-én este fél 9-től velük lehet vadulni; a Vad Fruttikkal ugyanaznap éjjel tudnak a fesztiválozók egészen a Holdig szállni. Szubjektív válogatásunkból nem maradhat ki a 26-án fellépő Bëlga, ahogyan a második pénteken, 28-án koncertező Blahalouisiana sem.

A Panoráma Színpadon az utolsó völgyszombaton, 29-én a Budapest Bár és a Bagossy Brothers Company varázsol pezsgő zenével. A vasárnapot és egyben a fesztivált is pedig a Kapolcson már veteránnak számító Quimby zárja este 9-kor.

Harcsa Veronika Udvar

A panorámás hangorkántól a kapolcsi Eger-patak felé tartva a jazz szerelmesei találnak fülüknek való koncertsorozatot tíz napon keresztül. Harcsa Veronika talán az egyik legmeghatározóbb kortárs magyar jazz-énekesnő és dalszerző, akit szívesen látnak külföldi színpadokon is. A Völgy közönségének sem kell őt hosszasan bemutatni, hiszen majdnem tíz éve vezeti saját udvarát, amely idén új helyszínre, a Malompartra költözik.

„Árnyak, ébredések… se vonat, se állomás…” hívójelű különkiadásával a szentendrei Borbély Műhely teszi teljessé az éjféli pillanatot a nyitónap éjszakáján, péntek utolsó perceiben. Az első szombaton, 22-én az udvargazda énekesnő Razvaljajeva Anasztázia hárfaművésszel és Fenyvesi Márton gitárossal Debussy NOW! című lemezükről játszanak, amelynek hangulatáról így nyilatkozik a programfüzet: „az improvizációk, a klasszikus és jazz énektechnika közti hangszínek és az élő elektronikus hatások igazi mai térélménnyé változtatják a jól ismert, örök érvényű dalokat.”

Fotó: Lóránt András

24-én, hétfőn az Ocsovay Damján Trió kever egy jazzes, hip-hopos, funkos, indie-s hangkoktélt, 25-én pedig Harcsa Veronika és Márkos Albert csellista, zeneszerző kettőse adja elő filmzenékből és versekből inspirált műsorát. Sok-sok kihagyással és ugrással az utolsó hétvégéhez érkezve 28-án a Jazzpince formáció fiatal tagjai noszogatják ki a „furcsa hangokat a dohos alagsorból”, 30-án pedig a házigazda a Karaván Famíliával együtt zenélve szenteli meg az eltelt tíz napot.

Harcsa Veronika udvara a zenével párhuzamosan, illetve azzal szervesen összefonódva egész napos és minden korosztálynak kedvére való időtöltést kínál azoknak, akik menedékre vágynak a nyüzsgésből. Napközben és reggel hatha jóga foglalkozás, meditáció, ékszerkészítés és ringató a legkisebbnek egyaránt szerepel a palettán.

Kaláka Versudvar

A Völgy zenei és irodalmi szívcsakrájaként is szoktak hivatkozni a Kaláka Versudvarra, ahol a magyar kultúra nagy öregjei és legendái megszokott vendégnek számítanak, ahogyan az erejük teljében lévő, középkorú  magyar alkotók, szerzők sem hiányozhatnak soha.

Lackfi János költő és udvargazda egyik völgyes ars poeticája a zene és irodalom ötvözése. Zenés versimpróján, mindig más-más vendéggel, minden nap derülhet és gyönyörködhet a látogató. Állandó lakója és sokszoros fellépője az udvarnak a méltán híres Kaláka együttes, akik a magyar irodalom zenei evangélistái: ők nyitják meg az udvar programjait is 22-én este 8-kor.

A Misztrál zenekar magyar és külföldi versfeldolgozásokkal 23-án este áll színpadra, míg a Sebő együttes 24-én, hétfő este „sebőzik” a kalákás völgylakók legnagyobb örömére. A Kaláka együttes közreműködik Máté Gábor Akarsz-e játszani? című Kosztolányi-műsorában is, amely 25-én este 8-tól lesz hallható, látható és átélhető.

Hrutka Róbert zenész, zeneszerző és producer Láthatatlan szépség című estjét 29-én, szombaton 8-kor tartja a nyárestében, majd a völgyzáró vasárnap este 6-kor a Kaláka egy kívánságkoncerttel pecsételi le egy újabb évre a nevét is viselő Kaláka Udvart – hogy aztán jövőre mindenki visszatérhessen.

Papageno Klasszik

A komolyzene nem komolykodva, de komolyan véve: így is le lehetne írni a Papageno Klasszik udvar lényegét, amely Vigántpetenden a katolikus templomban, a Völgy keleti gyepűjén található; avagy klasszikus zene, nyár délután, fröccs, ahogyan a hivatalos leírás összefoglalja.

21-én pénteken érdemes lesz meghallgatni a Zeneakadémián alakult duó, Balog Alexandra zongoraművész és Dolfin Balázs csellóművész kamarakoncertjét este fél 6-tól. Ugyanígy figyelemre méltó Haja Zsolt operaénekes áriaestje, ahol meghatározó olasz és magyar operarészletek kerülnek terítékre 23-án, szintén fél 6-kor.

Dénes-Worowski Marcell és Seidl Dénes kettőse egy rendhagyó kalandozásra hívja azokat, akik szeretnék kendőzetlenül is megismerni a zenetörténet nagyjait, akik közül sokan zsenik és bizony nehéz emberek is voltak egyben – előadásuk 25-én, kedd délután fél 3-kor lesz, a füzet a beszédes Klasszikus Kiábrándító néven hivatkozik rájuk.

Várallyay Zsófia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kemenes András osztályában végzett, majd a baseli Zeneművészeti Egyetemen, valamint a salzburgi Mozarteumban folytatta tanulányait: völgyes zongoraestjét – Bartók: 15 magyar parasztdal – 27-én, csütörtökön tartja. 28-án fél 3-kor Bősze Ádám zenetörténész a zenetörténelem bűnügyeiről rántja le a leplet, zenével, képekkel tűzdelt előadásában izgalmakat és hamisítatlan  emberi történeteket ígér.

Szintén a Papageno Klasszik udvarában lép fel a ConnecTrio 28-án, péntek este. A három fiatal hölgy (Ács Dominika fuvola, Maria Valverde zongora, T.–Potzner Veronika ütőhangszerek) bemutatkozásuk szerint teljesen különböző karakterű előadók, de közös esszenciájuk a kapcsolódás, nemcsak egymáshoz a kamarazenélés által, hanem a közönséghez is.

Káel Norbert zongoraművész, zeneszerző 29-én, az utolsó szombat estéjén tölti meg zenével a templom tereit. Az impozáns repertoárban elhangzik többek között Albeniz-Kael: La Leyenda, Bach-Kael: Preludium in E minor, Bartók-Kael: Suite Op.14 és még sok más tétel is.

Fotó: Káldy Márton

És még pár szó

A fenti négy programhelyszín együttesen is csak a nagy jéghegy egyetlen szögből látható egyetlen csúcsát jelenti, se többet, se kevesebbet. Az ezekben az udvarokban található összes programot sem öleli fel ez az ajánló, de arra ez a skicc is elég, hogy a Völgyre mindig és mindenkor jellemző sokféleséget híven tükrözze, esetleg hasznos gondolatébresztő-kedvcsináló legyen.

Minden bizonnyal érdemes a Völgybe előre összeírt tervekkel menni és aztán sorra járni őket, ám ugyanúgy érdemes egy ponton sutba dobni a papírt vagy a telefonos jegyzetet, és csak követni egy tetszetős hangot, egy csalogató illatot, egy ígéretes dallamot és a táncos lábak dübörgését – a kapun túl így is, úgy is csoda vár ránk.

Végül meg kell említeni a Kőbánya Udvar névváltozását, amely mint az egyik központi könnyűzenei helyszín lett ismert a Völgyben: mostantól Póka Udvarnak hívják, amivel a nemrég elhunyt magyar rocklegenda, Póka Egon életét kívánják ünnepelni. Szép és méltó gesztus. Pókánál találkozunk!

Kiemelt kép: Lóránt András fotója