Több új helyszínnel és 2200 programmal várja látogatóit idén 32. alkalommal az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye. Megújult zenei helyszínek, még több színház és gyerekprogram, irodalom és kiállítás tölti meg élettel július 21. és 30. között Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend udvarait. Minderről május 10-én a Néprajzi Múzeumban meséltek a szervezők.

A Művészetek Völgye idén is hatalmas programkavalkáddal várja a családokat és a fiatal vadulókat egyaránt. Az egyik legnagyobb helyszínre, a Panoráma Színpadára olyan régi motorosok érkeznek, mint a három év kihagyás után visszatérő Quimby, a Csík zenekar, egy külön „Völgyre Special” show-val készülve a Punnany Massif, de mellettük fellépőként idén fogja ünnepelni a 10. születésnapját a Bagossy Brothers Company. Az eddigieken kívül ott lesz még a Carson Coma, a Bëlga, az Aurevoir, a Blahalouisiana, a Budapest Bár, a Csaknekedkislány, az Irie Maffia, a Hiperkarma, a Margaret Island és a Lóci játszik is.

A színház iránt érdeklődők a Színház Színpadon túl most már a templomban, a hely szelleméből eredően bensőségesebb, közvetlenebb stílusú előadásokat is megtekinthetnek. A Taliándörögdön található barátságos, de annál kisebb A Kert színpadot a hatalmas érdeklődésre való tekintettel átköltöztették a szervezők egy nagyobb helyszínre, így már Lőtér néven fog futni. Az új helyszínen fellép majd a Mörk, a Galaxisok, a Platon Karataev, a Kiscsillag és az európai összefogás keretében egy holland zenekar, a Slagwerk Den Haag is.

A Kert mellett a Harcsa Veronika Udvar is kinőtte magát és a Manópartra, egy még természetközelibb helyszínre költözik. A jazz fellépők is nagyobb teret kapnak a fesztiválon a Magyar Táncszövetség jazz tematikájú színpadának köszönhetően. Emellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Táncművészeti Egyetem közös udvara, a Közlekedési Múzeum helyszíne is megtalálható lesz a fesztiválon. Póka Egon (Máté Péter-díjas magyar basszusgitáros, zeneszerző) tiszteletére ettől az évtől fogva Póka Udvarként fut az eddig Kőbánya Udvarként ismert helyszín.

Idén a Művészetek Völgyének lehetősége volt csatlakozni egy európai uniós pályázat keretében a Veszprém-Balaton 2023 programhoz, melynek köszönhetően jelentősen megnövekedett a programok és helyszínek száma. Az együttműködésről és a pályázatról Navracsis Tibor területfejlesztési miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: a kultúra küldetésén túl a szervezők azzal számolnak, hogy együttműködve a Művészetek Völgyével és a többi attrakcióval, illetve a 116 településsel, amely csatlakozott az Európa Kulturális Fővárosa Program régiójához, a kezdeményezések 2023 vége után is fennmaradnak. „A cél a térség kulturális-kreatív ipari régióvá válása, amely regionális gazdasági modellként megmutathatja Magyarország más részeinek is, hogy kiváló adottságokkal, szorgalmas emberekkel, felkészült közösségekkel a kultúra, a kreativitás, a gasztronómia, a turizmus, a szolgáltatások gazdaságfenntartó és gazdaságot fellendítő erőkké válhatnak” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A programhoz kapcsolódóan idén a fesztivál egy nemzetközi némafilmhez filmzene-író pályázatot is hirdetett, amelyre hazai és európai országokból származó művészek is beküldhették alkotásaikat.

Fotó: Lóránt András

Závogyán Magdolna, az új kultúráért felelős államtitkár végül nem tudott megjelenni az eseményen, viszont felolvasott köszöntő üzenetében eképpen jellemezte a fesztivált:

A Művészetek Völgye bő három évtizede nyitja ki a hazai fesztiváléletet. A völgy zárt és nyitott egyszerre. Aki ide belép, olyan közösség részévé válik, amely szavak nélkül is egy nyelvet beszél, melynek egyenrangú része látogató, vendég, fellépő, szervező, bárki, akinek egy dolga, célja és egy álma van. Azt hiszem, hogy ez az együttalkotási érzés a fesztivál legigazibb hangszere.”

Ezek után két jelentős, a Völgy szempontjából nagy múlttal rendelkező udvar szervezője is felszólalt a tájékoztatón. Szakadáti-Póka Vanessa, a Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási programiroda vezetője alá tartozó Petőfi Udvar és a Póka Udvar (korábban Kőbánya) már régóta a fesztivál legpezsgőbb helyszínei közé tartoznak. A Kőbánya Udvart Vanessa 2016-ban, édesapja munkásságához kapcsolódóan hozta létre a fesztiválon, az udvar a Kőbányai Zenei Stúdió tehetségei számára biztosít fellépési lehetőséget.

„Mindamellett nagyon fontos kiemelni mind a Póka Udvar, mind a Petőfi Udvar esetében, hogy egy kicsi fesztivált működtetnek a fesztiválon belül. Nálunk a repertoárba tartoznak az igazán kezdő, de tehetséges fiatalok és eljönnek hozzánk a hatalmas legendák is” – fogalmazott a PIM munkatársa.

Szirtes Edina Mókus énekes, zenész is jelen lesz a fesztiválon, aki a Mókuskert Udvarban kínál a látogatóknak elmélyülős, nem mindennapi programokat: „mindenképpen elvarázsolt lelkűeknek ajánlom, akik nem feltétlenül kikapcsolódásra, hanem bekapcsolódásra vágynak”.

Az sajtóeseménynek helyet adó Néprajzi Múzeum főigazgatója, Kemecsi Lajos szintén szót kapott a Völgyben kihelyezett standnál látogatható kiállítás kapcsán. Most fut Dél-Koreában a Szent György Történeti Múzeummal közös kiállítási projektünk és ennek megfelelően egy latáció lesz látható majd a Völgyben, ami két magyar kislányról szól, egy-egy napjukat dokumentáltuk. Az egyik kislánnyal ez több mint nyolcvan éve történt, az akkori munkatársak dokumentálták és írták meg, a másikat tavaly készítették a kutatók. Szerintem rendkívül érdekes megmutatni két magyar lányon keresztül, hogyan változott az élet, a környezet és egyáltalán mi változott ebben a több mint nyolcvan évben.”

Fotó: Káldy Márton

A szervezők jövőre vonatkozó tervekről is tájékoztatták a megjelenteket. A 2024-es Művészetek Völgye alkalmával egy olyan The Big Green nevű európai uniós projekt is meghatározza majd a fesztivál egyes programjait, amely a kultúrán és a művészeten keresztül a fenntarthatóságra hívja fel majd a látogatók figyelmét. „Van egy olyan misszió, hogy a művészet és a kultúra ne csak elszenvedője legyen a környezetvédelmi változásoknak, hanem tényleg vezető szereplőjévé váljon. A Művészetek Völgyében egy olyan helyszínt szeretnék kialakítani, ahol minden a természetvédelem és a művészet kapcsolatáról szól. Hogyan inspirálhatja a természet a művészeket, és a művészek hogy inspirálhatják a közönséget arra, hogy egy fenntartható társadalomban tudjunk élni” – hangsúlyozta Petrányi Barna, a Kreatív Európa Program ügyvezetője.

„Kicsit feloldódunk a kultúrában, és az egésznek van a nagysága mellett alapvetően egy intimitása, egy olyan közelsége, amit én nem nagyon élek meg máshol, pedig van, hogy kis színházi berkekben mozgok. Egyszerűen ez a kultúrasűrűség nem válik olvasztótégellyé, mindenki megtarthatja az identitását és összefonódva sokkal szebbet hozhat ki magából” – összegezte zárásként az összetéveszthetetlen Völgy életérzést Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál főigazgatója.

A 32. Művészetek Völgye a már megszokott Taliándörögd-Kapolcs-Vigántpetend háromszögben 2023. július 21–30. között várja a kikapcsolódni és „bekapcsolódni” vágyókat.

Kiemelt kép: Lóránt András fotója