A közelgő Cannes-i Filmfesztivál most Franciaország felé fordítja a világ figyelmét. Ez adta az ötletet a Magyar Filmadatbázisnak, hogy összeállítsa, melyek jelenleg a legjobbnak tartott magyar – illetve magyar rendező által készített – filmek a franciák szerint.

Az Allocine online filmadatbázis adatai alapján készült TOP10 nem hagy kétséget azzal kapcsolatban, hogy a franciák kedvence Tarr Béla, akitől négy alkotás is szerepel a listában. A válogatás legfrissebb darabja a Pieces of a Woman, a franciák által nagyra tartott legfiatalabb magyar filmes pedig Schwechtje Mihály

Mi marad belőlem? – Pieces of a Woman-kritika

Sátántangó

Tarr Béla 1994-ben bemutatott alkotása az életmű csúcspontja, kultfilmmé vált szerte a világon. A hétórás film ugyanazokat a történéseket más-más szemszögből láttatja. Susan Sontag szerint „ellenállhatatlan és elbűvölő a hét óra minden egyes perce. Szívesen megnézném évente egyszer a hátralevő életemben.”

Werckmeister harmóniák

Tarr Béla 2000-ben készült drámája az előzőhöz hasonlóan egy Krasznahorkai László által jegyzett regény adaptációja, melyben Tarr egy világállapotot filmez le, Szilágyi Ákos esztéta szavaival: „a reménytelenség taposómalmát, amelyben a katasztrófa nem az, ami bekövetkezett vagy bekövetkezhet, hanem az, ami egyfolytában tart”.

Kárhozat

Tarr Béla 1986-ban, szintén Krasznahorkai alapján készült alkotásában a történet helyett csak az idő ragadható meg, de az sem múlásában, hanem körkörösségében. Itt hangzik el az a mondat a főszereplő szájából, ami a rendező teljes pályaívét összefoglalja: „A történetek mindig a leépülés történetei.”

Fehér tenyér

Hajdu Szabolcs 2006-ban készült filmjében a fiatal tornász visszaemlékezései mentén az elnyomás és a lázadás összefüggéseit, a kádárista múlt jelenre gyakorolt hatásait, az újrakezdés és megváltás lehetőségeit kutatja.

Redl Ezredes

Érdekes módon nem a Mephisto, hanem Szabó István következő alkotása nyerte el a franciák elismerését. A Cannes-ban a zsűri díját és a legjobb film BAFTA-díját elnyert, Golden Globe- és Oscar-jelölt filmben Szabó a hatalom megszerzéséért és megtartásáért saját magát korrumpáló egyén dilemmáját árnyalta tovább.

 Pieces of a Woman

Mundruczó Kornél kanadai-magyar-amerikai koprodukcióban készült, megrázó erejű drámája egy tragikusan végződő otthonszülés után egy, a gyászában a férjétől és a családjától teljesen elszigetelődő nő érzelmi útján vezeti végig a nézőt. Alakításáért Vanessa Kirby 2021-ben Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-jelölést is kapott.

Tiszta szívvel

Örömteli, hogy Till Attila 2015-ben készült kiváló akció-vígjátéka is felkerült a listára. A filmben két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. A fordulatos sztori közben átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂

A franciák jó ízléséről árulkodik, hogy felfedezték maguknak Schwechtje Mihály 2018-as alkotását, az első magyar tini thrillert, mely egy online zaklatásba forduló szerelem pattanásig feszülő története.

Sorstalanság

Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmes adaptációját Koltai Lajos rendezte 2005-ben. A film az akkori legnagyobb költségvetésű magyar produkciónak számított és hatalmas közönségsikerré vált: félmillió néző váltott rá jegyet.

Szabadgyalog

Tarr Béla 1981-es filmjében a kivételes zenei tehetséggel rendelkező András családi háttér, iskolázottság és anyagi biztonság híján ösztönösen keresi az önmegvalósítás, a megtartó emberi kapcsolatok lehetőségét és formáit.

Kiemelt kép: Jelenet a Sátántangó c. filmből (forrás: Mubi.com)