A szócsaták háborúja – Slam Poetry OB döntő a Trafó House-ban

0
A szócsaták háborúja – Slam Poetry OB döntő a Trafó House-ban

Se nem zene, se nem irodalom, se semmi, de mégis minden egyben – ezt a választ hallani legtöbbször, ha a slam poetry műfajáról kérdezősködünk a kedvenc „kávézónkban”. Valljuk be, ez nem túl kielégítő. De létezik egy hely, ahol minden kérdésre választ kapunk…

A hazai kortárs művészet színe-java a Trafó House-ba zarándokol október 15-én, vasárnap, ahol megrendezésre kerül a hatodik Slam Poetry OB döntője. A néhány héttel ezelőtt tartott válogatókon már csak a legjobbak juthattak be a fináléba, ahol találunk új és régi arcokat/hangokat is.

A huszonöt résztvevő tehetségét, kreativitását és egyéni előadásmódját egy ötfős csoport értékeli majd, amelyben helyet kapott a hazai slamvilág elitje, valamint a lelkes és előreláthatóan kritikus közönség szerencsés képviselői is. A versenyzők előtt tehát kifejezetten nehéz út áll nemcsak szakmai, de szubjektív szempontból is.

 

A slam poetry műfaja azért is különleges, mert lehetőséget ad az előadónak arra, hogy érzelmeit, gondolatait egy modern formában közölje. Nem, ez nem versmondás, ez annál sokkal több. Emlékezzünk vissza a középiskolás szavalatainkra… Minden verset ugyanazon a hangon, ugyanazzal a belénk nevelt intonációval mondtunk el, lehetőleg minél objektívebb szemléletmóddal – ugyanis az iskolában nem lehet politizálni, kritizálni. Ezt felejtsük el egy rövid pillanatra. Most pedig hallgassunk meg egy slam poetry előadást… (- Érezhető a különbség.)

A művész együtt él az alkotással, ahogyan a retorikai és a személyisége minden eszközét megragadva teremt valami teljesen újat, egyedit, megismételhetetlent. Nekünk, hallgatóknak pedig lehetőségünk nyílik arra, hogy egy érdekes és intelligens ember logikáját megismerjük, hiszen minden egyes gondolatszál láthatóvá válik. A közvetlen és önfeltáró előadás által többet kapunk, mint amennyit egy „elvont”, bonyolult vers nyújthat. Megismerünk valakit anélkül, hogy egy szót is szólnánk.

Túl őszinte és direkt? Ez a slam poetry lényege… az lehetsz aki mindig is szerettél volna: önmagad.

Aki esetleg lemaradt volna a jegyvásárlásról, ne csüggedjen, hiszen online streamen is követhető lesz a döntő. A többiekkel pedig jövő vasárnap a helyszínen találkozunk, amiről részletesebb beszámolót készítünk majd Nektek.

Nincs megjeleníthető cikk