A test ördöge – megnyitó: 2021. 05. 28. 19:00; helyszín: Törökbálint, Gallery MAX.

Most, hogy minél több korlátozás kerül feloldásra, várhatóan annál több offline eseményre kínálkozik lehetőség. Ennek keretében új helyszínen, más elrendezésben, de ismét megrendezésre kerül Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szöllősi Géza közös kiállítása.

A test ördöge nevű tárlatban, habár más-más technikával, különböző irányból, a három alkotó mégis összeér abban, hogy munkáik átlépik a megszokott testformák ábrázolásának határait.

A tárlatot elsőként a Pécsi Galériákban lehetett megtekinteni 2020 őszén, azonban a novemberi szigorítások miatt A test ördöge idő előtt véget ért. Most a törökbálinti Gallery MAX (a City Max Bevásárlóközpontban található) ad otthont új felállásban a közös kiállításnak. A kurátor Fekete Vali, aki az előző kiállításért is felelt.

A „határsértők”

Emberutáni (vagy poszthumán) esztétikának is nevezhető az a fajta alkotói magatartás, ami Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szöllősi Géza munkáira jellemző. Mégis, ez mindegyiküknél másképp nyilvánul meg.

Az első kiállításon Győrffy munkái közül megtekinthetők voltak többek között Bosch groteszk kavalkádjára emlékeztető rajzai, amelyeken egy egész testből burjánzik minden, akár egy súlyos mutáció vagy fúzió eredménye. Továbbá említést érdemelnek még „dekonstrukciónak” nevezett installációi, amik fémmel és faanyagokkal párosuló apró, testi elemeket tartalmaznak egy diszfunkciós szerkezet benyomását keltve.

Kis Róka Csaba képei a Pécsi Galériákban mind a festő előző önálló kiállítása, a New Dissorder vonalán haladtak tovább a testiség színekben való elmosódásával. A festményein látható minták között a poszt-apokaliptikus, szétfolyó és háttérbe olvadó formákból még felsejlik valami élet, ami nem hasonlítható se emberihez, se állatihoz – csak halványan emlékeztetnek rá.

A test ördöge pécsi tárlatán Szöllősi Géza régebbi, de legújabb projektjeiből is több darab kiállításra került. Köztük a Kedvenceim állati preparátumai, mint például a Duster műcímmel bíró boxerrágcsáló. Láthatóak voltak még az állati húsból vart női arcok, részek (Hús projekt) és a kitinpáncélokból felépített akciófigurák (Kitin projekt). Szöllősi ezekben a műveiben meghazudtolja a test kötöttségeit és nevetségessé teszi azokat.

Kiállításajánló – A test ördöge
Részlet az első tárlatból (forrás: szabadpecs.hu)

Tisztátalan testek a letisztult lakberendezési bevásárlóközpontban?

Az első után az új helyszín most talán más megvilágításban engedi látni a tárlatot. Ugyanis a Pécsi Galériák pince-szerű auráját felváltó Gallery MAX-ban, az ország egyik legnagyobb lakberendezési bevásárlóközpontjában található.

A kiállítást Nemes Z. Márió költő, esztéta fogja megnyitni, aki Antropológiai töredékek című írásában már korábban rávilágított a három alkotó munkássága között fennálló kapcsolatra.

A kiállítás megnyitóján védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A tárlat augusztus 22-ig lesz látogatható.

Kiemelt kép: A test ördöge (forrás: Gallery MAX)