Most, hogy újra van lehetőség egyre több rendezvényt megvalósítani, korábbi népszerű sorozatunkat felélesztettük Nektek, melyben ismét összegyűjtöttük a következő hét legjobb irodalmi rendezvényeit, eseményeit. 

HÁLÓZATOK HETE – Egy hét a hálózatok jegyében – Május 25. és 30. között

Helyszín: Online esemény – Könyves Magazin

Mi köze van a művészetnek a tudományhoz, az osztrigának a fehér csokihoz, a Nyugatnak a múzeumokhoz, vagy éppen a mobilhasználatnak a koronavírushoz? A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin szervezésében május 25–30. között megrendezésre kerülő Hálózatok Hete ilyen és ehhez hasonló összefüggésekre igyekszik rámutatni és magyarázatot adni.

„Manapság egyre inkább felismerjük, hogy semmi nem történik elszigetelten. A legtöbb esemény és jelenség része egy komplex, univerzális kirakós játéknak, amelynek sok-sok darabja egymással kapcsolatban áll, egymást befolyásolja. Elkezdtük belátni, hogy egy kis világban élünk, amelyben minden mindennel össze van kapcsolva.” Ha elméletben el is fogadjuk, gyakorlatban sokszor mégis nehéz elképzelni, hogy a Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató Behálózva című könyvében megfogalmazott gondolat mennyire szerves része életünknek és milyen sokrétűen határozza meg múltunkat, jelenünket, jövőnket – a mindenkori hétköznapokat –, legyen szó ízlésről, kommunikációról, művészetről, betegségekről.

A Hálózatok Hete programsorozatunkkal ebben igyekszünk újabb perspektívákat nyitni, és írók, költők, zenészek, kutatók bevonásával rámutatni arra, hogy bármerre is indulunk, bármilyen témát választunk, biztosan valamilyen hálózatba jutunk.

A Ludwig Múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításához kapcsolódó online programok egy héten át, napi rendszerességgel jelentkeznek a Könyves Magazin és a Ludwig Múzeum Facebook-oldalán.

RÉSZLETES PROGRAM: https://www.facebook.com/events/476808696763429/

Irodalmi rendezvények a hétre - Május 24-től 30-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Május 24-től 30-ig

Irodalmi Karaván – Május 25. és 27. között

Helyszín: Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda

Harmadik alkalommal indul felolvasó karavánra az Erdélyi Híradó Kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligája, május 25–27. között. A körút során Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában mutatkozik be három fiatal erdélyi szerző: Fischer Botond, költő, író, Gothár Tamás, költő és Mărcuțiu-Rácz Dóra költő, író, szerkesztő.

Folytatódik az Erdélyi Híradó Kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligája által szervezett irodalmi felolvasó maraton, amely során újabb három fiatal erdélyi szerző mutatkozik be a székelyföldi közönségnek. A fellépőkkel Horváth Benji költő, műfordító, slammer, a Hervay Könyvek sorozat társszerkesztője beszélget. A szerzők kötetei a helyszínen megvásárolhatók.

Gothár Tamás költő, 1995-ben született Csíkszeredában. 2014 óta publikál verseket és fordításokat erdélyi és magyarországi lapokban. Első önálló kötete 2018-ban jelent meg váltás címmel a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában.

Fischer Botond író, költő, 1982-ben született Nagykárolyban. 2007 óta rendszeresen jelennek meg versei, prózái és színikritikái különböző erdélyi és magyarországi folyóiratokban. Kötetei: Alsógolgota (Kriterion, 2013), Tavasz lesz, Corina (Erdélyi Híradó Kiadó – FISZ, 2019).

Mărcuțiu-Rácz Dóra 1996-ban született Nagyváradon. Jelenleg a BBTE Bölcsészettudományi Karának mesterszakos hallgatója, az Echinox és a Helikon szerkesztője. Prózát, lírát, kritikát, tanulmány- és műfordításokat közöl, valamint rendszeresen tudósít irodalmi rendezvényekről. Kötetei: macska van az úton (Prolog, Nagyvárad, 2017.), már minden nő hazament (Erdélyi Híradó Kiadó – FISZ, 2020.)

Horváth Benji költő, műfordító, szerkesztő, 1988-ban született Marosvásárhelyen. A kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztője, a Hervay Könyvek sorozat társszerkesztője, négy önálló verseskötet szerzője. Legutóbbi kötete: A dicsőséges Európa (Libri, Budapest, 2018.)

Az Irodalmi Karaván helyszínei:

  • Marosvásárhely: május 25. kedd, 19 óra, G. Café (Cuza Vodă u. 33.)
  • Sepsiszentgyörgy: május 26. szerda, 18 óra, Tein Teaház (Szabadság tér 2.)
  • Csíkszereda: május 27. csütörtök, 17 óra, Kájoni János Megyei Könyvtár (Stadion u. 2.)
Irodalmi rendezvények a hétre - Május 24-től 30-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Május 24-től 30-ig

PIM Esti Extra az Édes Anna-kiállításban – Május 26. 18 óra

Helyszín: Online esemény – Petőfi Irodalmi Múzeum

Édes Anna / Kosztolányi – Trianon100

Az online programokat a PIM Facebook- és YouTube-oldalán közvetítik, és később is visszanézhetőek.

„Mindegyik alakomnak meg tudnám adni pontos lakáscímét. Gyakran több lakáscímet is, mert némelyik kettőből-háromból van összeróva. (…) Minderre csak munka közben, vagy azután jöttem rá, mikor alakjaim már a lelkemben is éltek.” – írja Édes Anna című regényének megjelenése után Kosztolányi Dezső.

Hogy kik állnak ezek mögött az alakok mögött, az legtöbbször a legendák homályába vész. Ugyanakkor a kortársak visszaemlékezései, az alkotó magánlevelezése, naplóbejegyzései és számos interjú tanúskodik arról, hogy a fiktív regényhősöket nagyon is élő szereplők kapcsolták a valósághoz.

Parádi Andrea, a kiállítás kurátora rendhagyó online tárlatvezetés során izgalmas filológiai nyomozásba kezd, és felderíti Kosztolányi forrásait.

Irodalmi rendezvények a hétre - Május 24-től 30-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Május 24-től 30-ig

PIM Esti Extra a Székely Aladár-kiállításban – Május 26. 18:30

Helyszín: Online esemény – Petőfi Irodalmi Múzeum

Új vizeken… Írók és művészek Székely Aladár műtermében.

Az online programokat a PIM Facebook- és YouTube-oldalán közvetítik, és később is visszanézhetőek.

Ki volt Székely Aladár, honnan indult, és hogyan lett a 20. század elejének egyik leghíresebb fotográfusa, többek között Ady és Móricz tisztelője és barátja? Műtermében írók és művészek fordultak meg, legtöbbjüket az ő portréin keresztül ismerjük ma is, jellegzetes pillantások, fejtartások és kézmozdulatok jellemzik munkáit, a portréfényképezés megújítása fűződik nevéhez.

A kiállításban E. Csorba Csilla kurátor tart online tárlatvezetést.

Irodalmi rendezvények a hétre - Május 24-től 30-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Május 24-től 30-ig

Irodalom most – Hogyan fogjunk hozzá? – II. alkalom – Május 27. 17 óra

Helyszín: Online esemény – Kortárs

Kortárs irodalom a középiskolában című programunk újabb alkalmán Hansági Ágnes és Vinczellér Katalin Huszti Gergely Mesteralvók hajnala című regényének és folytatásának ered a nyomába.

Határátlépések

Előadás: Huszti Gergely sikerkönyve, a Mesteralvók hajnala lehetne két regény is. De nem kettő, hanem egy. Ráadásul két olyan regénytípust és elbeszélői hagyományt kapcsol össze, amelynek jellemzően saját, kialakult olvasótábora van, és amelyek között nem feltétlenül van átjárás. A jelenkor mindennapi problémáira reflektáló Young Adult, az inszomniát tematizáló tabukönyv házasítása a Fantasy-val különös módon egy harmadik „műfaj”, a történelmi regény módszertanáról is sokat elárulhat a figyelmes olvasónak. De azt is kiprovokálja, hogy végiggondoljuk, tulajdonképpen mitől „hiteles” vagy „életszerű” egy elbeszélés.

Előadó: Hansági Ágnes

Módszertani ajánlás: Huszti Gergely Mesteralvók hajnala című regényének feldolgozása Az irodalom határterületei érettségi témakör részeként izgalmas összegzése lehet a diákok tizenkét évnyi tudásának epikai műfajokról, magas és populáris irodalom közti különbségtételről, nyelvhasználatról, karakterépítésről és dramaturgiáról.
Középkor és 21. század, szépirodalmi igény és akció-fantasy találkozása.

Előadó: Vinczellér Katalin

Irodalmi rendezvények a hétre - Május 24-től 30-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Május 24-től 30-ig

Ördög és pokol – Bánk Bán fordításom nyelvi tanulságai – Május 27. 18 óra

Helyszín: Online esemény – Csányi5

Nádasdy Ádám májusi előadásában a Bánk Bán fordításának nyelvi érdekességeit, nehézségeit, különlegességeit, tanulságait meséli el nekünk.

„Katona József Bánk bánja híresen nehéz szöveg, nemcsak a tartalma, hanem a nyelvezete miatt is. Kevesen olvassák ma már, pedig érdekes, fontos mű: ezért csináltam belőle mai magyar prózai fordítást. A munka során sok érdekes problémába ütköztem: mi van akkor, ha a szavak ugyanazok, a nyelvtani szerkezet változatlan, csak valahogy ilyet már nem mondunk? A heveskedő Petur bán többször így kiált föl: »Ördög és pokol!« – mit írjak ennek mai fordításául? De sok szereplő sokszor azt mondja: »Hah!« Ez ma komikus, nem hagyhattam így – de mi legyen helyette? Előadásomban az indulatkifejezés akkori és mai formáit vetem egybe.”

A videó a premier után bármikor megtekinthető a Csányi5 Facebook-oldalán a videó fül alatt.

Irodalmi rendezvények a hétre - Május 24-től 30-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Május 24-től 30-ig

Pilinszky100 / Pilinszky János halálának 40. évfordulója – Május 27. 19 óra

Helyszín: Online esemény – Juhász Anna Irodalmi Szalon és Petőfi Irodalmi Múzeum eseménye

„Egy ember lépked hangtalan” – Pilinszky János halálának 40. évfordulója – A Facebook-esemény leírásából:

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János költő születésének 100., és halálának 40. évfordulóját – a kettős kerek évforduló okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét.

A centenáriumi sorozatban május 27-én, Pilinszky János halálának 40. évfordulóján több helyszínről jelentkezünk be Kovács Márton zenésszel és Wunderlich József színművésszel, megidézve a költő életének fontos helyszíneit, verseit hallgatva.

A centenárium sorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával jön létre. A beszélgetéseket ingyenesen nézhetitek itt a Facebookon és mutatunk részleteket Instagramon is.

Irodalmi rendezvények a hétre - Május 24-től 30-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Május 24-től 30-ig

Mire ez a nap véget ér – „A musical” (vetítés, premier) – Május 27. 19 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

Nyerges Gábor Ádám 2020-ban megjelent regénye, a Mire ez a nap véget ér 2021-es karanténmusical” feldolgozásának dedikálással egybekötött ingyenes, online vetítése a Nyitott Műhelyben.

Irodalmi rendezvények a hétre - Május 24-től 30-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Május 24-től 30-ig

Gyermeknapi hétvége a mese jegyében – Május 30. 10:30

Helyszín: Jókai Anna Szalon

Vízivárosi Mesék a Jókai Anna Szalonban – A Facebook-esemény leírásából:

Május 30-án, vasárnap 10:30-tól a Jókai Anna Szalonban (Iskola utca 28.) várjuk a gyerekeket, kiskamaszokat.

Rák Kati színművész tolmácsolásában Végh György (1919–1982) meseíró és költő fantáziavilágába pillanthatunk be. Megismerhetjük Don Makarémót, a szeleburdi játékmajmot és barátait, a Mária tér lakóit.

Az egykor valóban a Mária téren élt Végh György meséit sokan a Móra Könyvkiadó gondozásában, Réber László illusztrációival megjelent könyvből ismerhetik. Végh György özvegyének köszönhetően a programon olyan mesét is hallhatunk majd, amely még nem jelent meg nyomtatásban.

Gyermeknapi programunk egyúttal a Vízivárosi mesék sorozatunk első alkalma: az év folyamán a művésznő kalauzol majd bennünket a girbegurba, zegzugos vízivárosi utcácskákon játszódó mesék világában.

Figyelem: a gyermeknapi program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A programon maximum 30 fő vehet részt, előzetes regisztráció a jokaiannaszalon@budavar.hu címen, a levél tárgyában tüntessék fel: Vízivárosi mesék. A részvétel felnőtteknek védettségi igazolvány felmutatásával, maszk használatával lehetséges, kézfertőtlenítőt biztosítunk!
A gyerekeket május 29-én és május 30-án is apró meglepetéssel várjuk.

Irodalmi rendezvények a hétre - Május 24-től 30-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Május 24-től 30-ig