Egy mozgalom, ami az iróniát hívja segítségül a közösségteremtéshez, anti-art a Ludwigban, provokatív aktfotók, emeberen túli szobrászat, Dalí Budapesten és Csontváry-évforduló.

Aktuális programajánlónkban a legfrissebb fővárosi és vidéki kiállításokból csipegettünk, amikre érdemes figyelni: 

it’s fine_________kiállítás

Március 23-án a Bunker Galériában mutatkozott be első kiállításával az it’s fine művészeti csoport és mozgalom. A kiállító művészek; Balogh Kristóf József, Barcza Réka, Éles Lóránt, Gáspár Annamária, Gulyás Andrea Katalin, Gwizdala Dáriusz, KristofLab és w.Horváth Tibor alkotásaikban az iróniát hívják segítségül, mint megküzdési stratégiát. 

Forrás: facebook.com

Céljuk egyfajta közösség teremtése, „a szemétdomb tetején kapirgálók között, hogy megértesse velük, nincsenek egyedül az apátiájukkal”, illetve hogy a szókimondóan kritikus gondolkodás és párbeszéd az itthoni képzőművészeti életben is újra teret kapjon”

A csoport és mozgalom 9 pontból álló manifesztuma Instagram-oldalunkon olvasható, ahol érzelmeiket mémekkel magyarázzák: https://www.instagram.com/its_fine_movement/

Az it’s fine_________kiállítás április 23-ig megtekinthető a Bunker Galériában.

https://www.facebook.com/events/505848505087316/505849681753865/

Súlypontok | A megjelenítés határai a kortárs szobrászatban

Március 24-től a Műcsarnokban hat kortárs szobrász legújabb munkáit tekinthetik meg a látogatók. Farkas-Pap Éva, Gálhidy Péter, Majoros Áron Zsolt, Menasági Péter, Polgár Botond és Yengibarian Mamikon alkotásai a Súlypont tárlatán belül bár átfogó képet nem adnak a kortárs szobrászatról, meghúzzák annak főbb irányvonalait.

Polgár Botond: Sybilla II. (2005) Forrás: Műcsarnok

A kiállított szobrász-alkotások az emberi és az emberen túli kérdésekben elegyednek egymással párbeszédbe Farkas-Pap Éva disztópikus nyomaitól a Polgár Botond által kimunkált test-idézetekig.

A Súlypontok | A megjelenítés határai a kortárs szobrászatban című kiállítás június 25-ig lesz látható a Műcsarnokban.

https://www.facebook.com/events/738531141210499/738531154543831

Utazás egy lángelme képzeletében 

Szintén március 24-től nyílt kiállítás Budapesten Salvador Dalí szürrealista művész több mint 150 eredeti alkotásából. A tárlat többek között az alkotó munkásságának kevésbé kiemelt szeletébe is betekintés ígér: grafikák, életnagyságú szobrok és egyéb különlegesen megmunkált műtárgyak segítségével. Emellett, nem megszokott módon a virtuális valóság (VR) is szerepet kap, hogy a Dalí univerzumába tervezett utazás még teljesebb legyen. 

Forrás: facebook.com

A VR beemelése egy kiállítás helyzetébe mindenképp próbára teszi, hogy meddig terjedhet a képzőművészet befogadásának határa, és hol kezdődnek a szórakoztatóipar nyújtotta élmények.  

Az Utazás egy lángelme képzeletében című kiállítás június 30-ig megtekinthető a Király utcai, Komplex nevet viselő házban.

https://www.facebook.com/events/1949724988713715

Művészet a soa után a Ludwig Múzeumban

Március 31-én két kiemelkedő avantgard, anti-art képzőművész munkáiból álló kiállítás nyitja meg kapuit a Ludwig Múzeumban. Boris Lurie a NO!art mozgalom elindítója és kortársa, Wolf Vostell művészetében központi szerepet kap a holokauszt traumája és a háború után kialakuló fogyasztói társadalom idillje mögött meghúzódó feszültség.

Wolf Vostell: Endogén Depresszió (a kép az Anne de Villepoix Galéria tulajdona) Forrás: hyperallergic.com

Alkotásaikban reklámok és árucikkek keverednek a háború borzalmait szemléltető képekkel, anyagokkal, tárgyakkal. A két ellentétes élményvilág találkozásából születő feloldhatatlan feszültség az, ami jellemzi Boris Lurie és Wolf Vostell munkásságát.

A Művészet a soa után a Ludwig Múzeumban című kiállítás július 30-ig lesz látható.

https://www.facebook.com/events/754694396384133/754694406384132/

Jan Saudek provokatív világa | A Budapest Fotófesztivál nyitókiállítása

Ugyancsak március 31-én, Jan Saudek kiállításával veszi kezdetét az idei Budapest Fotó Fesztivál. A lázadó szellemű cseh fotóművész kézzel festett aktjait és jeleneteit, melyek a múlt század korai fotográfiát idézik, a Műcsarnokban tekinthetik meg a látogatók.

Jan Saudek: Women of All Kinds: Czechoslovakia (1992) Forrás: simonis-buunk.com

A Budapest Fotófesztivál még számtalan programmal jelentkezik áprilistól, melykről részletesebb információt az alábbi link tartalmaz: https://www.budapestphotofestival.hu/bpf2023/

A Jan Saudek provokatív világa fotókiállítás május 28-ig lesz látogatható a Műcsarnokban.

https://www.facebook.com/events/558010449629998/558010556296654/

HALLOM A SZOMSZÉDOT – CSATÓ József és KNYIHÁR Bence

Március 16-án nyílt meg az Ancora Art Galéria és a Deák Erika Galéria együttműködésével megvalósult kiállítás, amely Csató József és Knyihár Bence munkáit mutatja be. A két barát, akik alkotótársak és műteremszomszédok is, most egy közös kiállítás keretében, egymás mellett mutatják be műveiket.

Forrás: facebook.com

A kiállításnak a pécsi Ancora Art Galéria ad otthont, amely kortárs képzőművészeti alkotások kiállításával és értékesítésével foglalkozik. 

A hallom a szomszédot – CSATÓ József és KNYIHÁR Bence kiállítása május 4-ig várja az érdeklődőket Pécsett.

https://www.facebook.com/events/1221982485378673/?ref=newsfeed

Csontváry170 – Budapest-Pécs

Április 13-án nyílik a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar munkásságát ünneplő kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat a festőművész alkotásait örző két legnagyobb hazai közgyűjtemény anyagából lett összeállítva.

Forrás: wikimedia.org

Ennek köszönhetően az életmű jelentős drabjai lesznek együtt láthatók: Csontváry híres Önarcképe, a Magányos cédrus, a nagy méretű A taorminai görög színház romjai című alkotás és A Nagy Tarpatak a Tátrában című festmény, illetve a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek. 

A kiállítás július 16-ig lesz megtekinthető a Szépművészeti Múzeumban, augusztustól pedig a pécsi Csontváry Múzeumban lesz látható.

Kiemelt kép: Részlet az it’s fine_________kiállításból (Fotó: Béres Ákos)