A költészet napja alkalmából idén is megtelik a főváros irodalmi rendezvényekkel, mi pedig elhoztuk nektek kategorizálva a legizgalmasabb programokat. Egy helyen a magyar költészet napjának kiemelt verses kerekasztal-beszélgetései, felolvasói, előadásai, kötetbemutatói, filmélményei, de megmutatjuk, milyen programok várják napközben is az irodalomkedvelőket. 

Napközben:

Magyar költészet napja a Centrálban | 10:00 – 22:00

Helyszín: Centrál Grand Cafe & Bar 1887

Ünnepeld a Centrál csapattal a magyar költészet napját, repülj vissza az időben és hallgasd meg irodalmi pincérek előadásában leghíresebb hazai költőink műveit!

A régi Centrál Kávéház egyik legfontosabb hagyománya a híres vendéglátáson túl a kávéház intellektuális jellege, a pezsgő kávéházi szellemi élet volt. Egykor az éjjel-nappali nyitvatartás mellett festők, újságírók, színházi emberek, fotósok, muzsikusok, de legfőképp számos hazai költőnk otthona, törzskávéháza volt. A Centrál, mai kifejezéssel élve, saját korának tudás- és információs központja volt.

A régi kávéházat thonet székek, öntöttvas lábakon álló márvány asztalok, perzsaszőnyegek, angol klub bőrgarnitúrák díszítették. A falon városfotók, grafikák és tükrök, az asztalokon nemes vonalú kerámiák sorakoztak. A hely történelmi múltja előtt tisztelegve hazai költőket ábrázoló portrék és korhű írógép kiállítás tekinthető meg, olyan írógépekkel melyekkel az 1900-as évek elején dolgoztak az írók, költők.

Asztalfoglalás: https://centralgrandcafe.hu/asztalfoglalas/

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján
Csak az boldog, ki játszhat – Költészet napi programok a PIM-ben | 14:00 – 20:00

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Április 11-én a múzeum falain belül és kívül, változatos programokkal ünnepelik a magyar költészet napját. A Duna-parton Versdobolással és múló emlékműállítással, a kiállításokon tematikus tárlatvezetésekkel, Landerer nyomdával és Másik János koncertjével várjuk látogatóinkat.

Részletes program: https://fb.me/e/13hWuI9E2

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján

Beszélgetések:

Irodalom képekben – Pódiumbeszélgetés a versek jelenéről és jövőjéről a Képező Galériában | 18:00

Helyszín: Képező

Milyen új formákat talál a költészet a 21. században? Hogyan alakulnak át a versek a közösségi média korában? Van-e jövője a tisztán papíralapú versesköteteknek, és kell-e félnünk attól, hogy a költészet audiovizuális műfajjá válik? Ezekről a kérdésekről, és még számtalan izgalmas témáról beszélget három költő a Libri és a Képező Galéria közös eseményén.

Résztvevők: Tóth Réka Ágnes költő, író, dramaturg; Katona Ágota költő, író; Simon Márton költő, műfordító, slammer

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján
Késelés Villával: Költészet napja | 18:30

Helyszín: Nyitott Műhely

Fiatal költőkkel a fiatal költészet állásáról.

Fancsali Kinga (2000, Marosvásárhely) verseket és színházkritikát ír, jelenleg a szociális szférában dolgozik egy civil szervezetnél.

Horváth Florencia (2002, Celldömölk) az ELTE magyar-színház szakos hallgatója. Verseket, kritikákat, cikkeket ír, nyaranta kreatív írást tanít gyerekeknek, a Kötetlenül című beszélgetéssorozat állandó moderátora.

Kupihár Rebeka (1999, Eger) iskolapszichológusként dolgozik, irodalomterápiát és pszichológiát hallgat. Verseket ír.

Locker Dávid (1998, Szatmárnémeti) költő, kritikus, az ELTE BTK irodalomtudományi doktorandusza.

Az est moderátorai Csete Soma és Vida Kamilla.

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján
UPódium – A magyar költészet napja Juhász Annával – Vendégek: Csemer Boglárka ‘Boggie’ & Grecsó Krisztián | 19:00

Helyszín: Uprendezvénytér

Az UPódium sorozat első születésnapját ünneplő, a Magyar Költészet Napjához – József Attila születésnapjához – kapcsolódó estjén, április 11-én Juhász Anna irodalmár vendégei Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő, valamint Csemer Boglárka ’BOGGIE’ énekesnő. Az esten betekintést kaphatunk – most elsőként – hármójuk alkotói világába, közös gondolkodásukba, és a trialógus mellett az író és énekesnő személyes, zenei párbeszédébe is.

Április 11-én Grecsó Krisztián és Csemer Boglárka ‘Boggie’ saját történeteiket fűzik csokorba a zene és az irodalom nyelvén. Három ember személyes beszélgetésébe pillanthatunk bele, ami tele van érzelmekkel és spontaneitással. Gyakran még saját maguk számára is zavarba ejtő vizekre eveznek, de büszkén felvállalják esendőségüket, hétköznapiságukat. A három alkotó izgalmas műsorában, nemcsak hogy közel kerülhetünk az alkotás titkaihoz, de betekintést nyerhetünk univerzumukba is. Zene, irodalom és egy kis életről való elmélkedés.

A színpadon: Grecsó Krisztián (ének, gitár, vers, próza), Csemer Boglárka (ének), Antal Gábor (zongora), Szakonyi Milán (gitár, vokál).

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján

Felolvasások, előadások: 

vErST XV. | 18:30

Helyszín: Tompa17

A vErST eseménysorozatot immár tizenötödik alkalommal rendezik meg, harmadjára a Tompa17-ben. A program célja, hogy átrajzolja a költészet határait, és a művészetet visszavezesse oda, ahonnan származik: az emberek közé. Az esten a versek mellett zenével is készülnek a fellépők.

Felolvasók: Fehér Enikő, Friss Benjámin, Herczeg Jonatán, Kutrovátz Renátó, Sárközi Bence, Tóth Zsófi

Zene: Galsi Olga, Herczeg Jonatán

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján
Kóstoló – Költészet napi előadás Agócs Mártonnal, Bárány Bencével, Kustos Júliával és Mészáros Péterrel| 19:00

Helyszín: B32 Galéria és Kultúrtér

A Facebook-esemény leírásából:

Április 11-én, a B32 színháztermében egy igazán unikális összművészeti svédasztallal várunk, amiből mindent ki kell próbálnod. Ethnobeat szólógitárral, slam poetry, spoken word, költészet, színház a fiatal művészgeneráció legízesebb hangjainak tolmácsolásában.

Agócs Márton, az Aurevoir zenekar és az Alexander Petrovits Koktél frontemberének kalandozó gitárjátékain át, Bárány Bence, a VATES művészetinspirált ruhamárka alapítójának húsbavágó spoken word történetein keresztül Kustos Júlia gyöngéden villámló költői univerzuma találkozik Mészáros Péter, országos slam poetry bajnok abszurd tragikomédiáival ebben a rendhagyó, egyórás előadásban.

A nézőnek csak annyi a dolga, hogy belekóstoljon, vagy éppen teljesen jól lakjon azzal, ami legközelebb áll az ízléséhez. Mindenből annyit viszel haza, amennyit csak szeretnél.

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján
Felolvasóest a Költészet Napján | 19:00

Helyszín: EASY Art Space

A Kelet-Nyugati Alkotóműhely a költészet napja alkalmából open stage felolvasóestet tart az Easy Art Space-ben. A KeNya irodalmi műhelyének tagjai olvasnak fel, emellett lehetőséget adnak a résztvevőknek is, hogy megmutassák műveiket.

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján
Vastaps a költőnek | 19:00

Helyszín: Három Holló / Drei Raben

Az egyedülálló Vastaps a költőnek… projekt Romániában már számos teltházas előadást ért meg, és most új formában jelentkezik, amelyben az ismertető-jellegű előadás és a versmondás váltakozik egymással. A Magyar Költészet Napján Budapesten és Szegeden is megemlékeznek a március 21-i Költészet Világnapjáról is, és együtt ünnepeljük a verset, a lírát, annak egyetemes voltát.

Az eseményen Mihai Eminescu, Tudor Arghezi és George Coșbuc verseit hallhatjuk Dsida Jenő, Kacsó Sándor, Székely János, Képes Géza, Berde Mária, Kiss Jenő, P. Tóth Irén és Szemlér Ferenc fordításaiban.

Demeter András színművész élőben közvetíti a verseket, amelyeket a román előadóművészet meghatározó képviselőinek – Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Mihaela Radescu, Ion Caramitru – online videóintervenciói egészítenek ki, Ovidiu Miculescu és Oltea Şerban-Pârâu, a Vastaps a költőnek projekt kezdeményezőjének, illetve művészeti tanácsadójának beszédei mellet, amelyek a költészet fontosságáról szólnak, valamint arról, hogy miért is kell fenntartani ezt a mára már marginalizált előadói formát abban a felgyorsult században, amelyben élünk.

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján
Költészet napi SPAN POETRY Sárközi Ricsivel és spanjaival – Pi Slam az Ellátóban | 19:30

Helyszín: Ellátó

A nagy sikerű Gyenge Veroni span poetry est győzteseként most Sárközi Richárd országos bajnokot kértük fel, hogy válasszon kilenc versenyzőt. Megtette. Hívott barátokat, példaképeket, vagyis egyszerűen azokat, akinek imádja a szövegeit.

Mivel az est éppen április 11-re esik, nem hagyhatjuk szó nélkül kedvenc élő költőit, íróit sem, akik közül öten vállalták, hogy megmutatják a Mindennapi költészet erejét. Az esten sárközi több formában is feltűnik: slamet mond, hozzászól, slamet mond, műsorvezet, slamet mond, piát kér, stb.

A 9 slamspan: Baranyai Barna, Bíró Dénes, Csősz Gergő, Irlanda Máté, Miklya Anna, Nagy Sándor, Színész Bob, Tengler Gergely, Zebbulon zé.

Író-/költőspanok: Garaczi László, Sirokai Mátyás, Szaniszló Judit, Tolvaj Zoltán, Turi Tímea

pótspan: Kovács Nóra Judit

További részletek: https://fb.me/e/SCMjIVx2

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján

Kötetbemutatók

Magvető Napok – Kellerwessel Klaus és Pál Sándor Attila kötetének bemutatója | 17:00

Helyszín: Magvető Café

A költészet napján induló programsorozat, a Magvető Napok első rendezvényén az Időmérték-sorozat két új kötetét mutatja be a Magvető. Kellerwessel Klausszal és Pál Sándor Attilával Turi Tímea beszélget.

Pál Sándor Attila: Daloskönyv

Pál Sándor Attila verseskönyve egy énekes-dalszerző szólólemezéhez hasonlít: különböző stílusokat és hangnemeket próbálva szólalnak meg a hol melankolikus, hol fanyar dalok, vagy éppen a monumentális hosszúversek. A Balladáskönyvhöz hasonlóan az újabb kötet a dal mint műfaj megszólalási lehetőségeit keresi egy jellegzetesen középeurópai térben, ahol az irodalmi hagyományok olyanok, mint a ritkán látott rokonok: akikre nem tudunk nem hasonlítani, és akiktől nem tudunk nem különbözni.

Kellerwessel Klaus: Hátam mögött a hulló porcelán

A fiatal költőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselője Kellerwessel Klaus, aki egyaránt otthonosan mozog a klasszikus verselésben, a rendhagyó kísérletekben és a slam poetryben is. Mégis szuverén: minden hatást sajátjává csiszol. A Magvető Időmérték sorozatában debütáló kötete lendületes tempót diktál, miközben hol humoros, hol megejtő módon mutatja be azt a torokszorítóan várakozásteli érzést, hogy milyen ma huszonévesnek lenni.

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján
Gál Ferenc: Ház körüli munkák | 19:00

Helyszín: Kis Présház

A költészet napján, április 11-én jelenik meg Gál Ferenc új verseskötete, a Ház körüli munkák a Prae Kiadó gondozásában. A kollekció nyolc évvel követi a legutóbbi, Az élet sűrűjében című kötetet. Bemutató: április 11-én 19 órától a Kis Présházban Áfra János és Gál Ferenc szerző jelenlétében.

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján

Filmkedvelőknek

Rossz versek | 18:30

Helyszín: Bem Mozi

Rendezte: Reisz Gábor
Szereplők: Reisz Gábor, Nagy Katica, Kovács Zsolt, Takács Katalin

A 30-as évei elején járó rendező, Merthner Tamás magánélete váratlanul darabokra hullik, amikor párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna szakít vele. Tamás összetörve tér vissza Budapestre, és mivel a jelenben nem talál vigaszt, a múltjába merülve igyekszik választ kapni arra, hogy hol veszítette el önmagát abban a valóságban, ami az elmúlt harminc évben körbevette Magyarországon.

Részletek a jegyvásárlásról: https://fb.me/e/J20ZKoCR

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján
Holt költők társasága / Dead Poets Society | 20:30

Helyszín: Bem Mozi

Rendezte: Peter Weir
Szereplők: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke

Ifjú lelkeket lángra lobbantó különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek életre szóló szerelmet, másoknak tragédiát hoz. A hagyománytisztelő iskolában azonban tanyát ver a lázadás szelleme.

Részletek a jegyvásárlásról: https://fb.me/e/SiJ31IyH

irodalmi rendezvények költészet napja f21
Programdömping a magyar költészet napján