Szegedi Eszter versei

0
Szegedi Eszter versei
Created with GIMP

A pályakezdők és a rendszeresen publikáló szerzők részére az f21.hu elindította Kortárs rovatát. A cél egy megjelenési lehetőség biztosítása, ahol kizárólag a szövegek értékére helyezzük a hangsúlyt, erőteljes nemet mondva ezzel az ismertség alapján történő publikációkra. 

De gondoltunk azokra is, akik még nem láthatták viszont magukat nyomtatott vagy online irodalmi folyóiratokban. Számukra az #estivers felületét szeretnénk ugródeszkaként felkínálni.

Szegedi Eszter nem a legegyszerűbb módját választotta a versírásnak, roppant egyedi szerkesztésmódját egy különleges adalék teszi érdekessé: “Az ember hajlamos megszokni azokat a dolgokat, amiket nap mint nap használ, így voltam én is a periódusos rendszerrel. Sokáig nem is kerestem az elemek elrendezésében a logikát, de egy nagyszerű professzor előadásán ráeszméltem, hogy ez a táblázat az egész világot leképezi, az emberi szervezet is egy vizes oldat, amelyben a különböző reakciók összehangoltsága adja az életet. A gondolati háttér hamarabb megvolt tehát, egy vasárnap este alakult ki a forma, mikor édesanyám a tanítási gyakorlatához feldarabolt egy periódusos táblát, és próbáltunk belőle szavakat alkotni. Az első az atmosfhera-undorunk volt. Aztán Magolcsay Nagy Gábor segítségével elkezdtem komolyan játszani, és képiséget adni a versekhez. Több száz szó áll rendelkezésemre, vannak állandósult kapcsolatok és helyüket kereső sorok, aktívan fut a projekt, amelynek egyik fénypontja 2019. március 6-a, 150 éve annak, hogy Mengyelejev megalkotta a periódusos rendszert.”


piros nyaralók

virágok tanítanak
napparancsban úszni,
piros nyaralóban sírunk,
sebesre tapossuk orfeus arcát.

piros nyaralók

vagonnal szétsúrolt

téli vasutas racionális
utakat keres,
amik általános
tévhitekbe rántanak.

vagonnal szétsúrolt

költözés

könnyes gerendát ácsolunk
– pacsirtákat festek rá.
csontablak nyílik –
teremtéspróba.

költözés

kapcsolat

csók ikrát rak.
hason spirálmotívumok.
prenatális tengerek csobognak.

A vers illusztrációja a kiemelt kép.


Szegedi Eszter (Debrecen, 1999.) A Debreceni Egyetem orvosi diagnosztikai analitikus hallgatója. Versei megjelentek többek között a kulter.hu-n, a Tiszatájban és a Hévíz folyóiratban. Írásaiban főként az irodalom és a természettudományok határterületét keresi.


Nincs megjeleníthető cikk