Két Homo sapiens beszélget – Az Őszi kék könyvbemutatóján jártunk

0
Két Homo sapiens beszélget – Az Őszi kék könyvbemutatóján jártunk

Két Homo sapiens próbál átlépni az emberi megismerés korlátain” – fogalmazta meg a könyv tartalmát Filippov Gábor szerkesztő. Az Őszi kék című könyv bemutatóján Veiszer Alinda újságíró beszélgetett a könyv szerzőivel, Géczi János íróval és Csányi Vilmos etológussal a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Az Őszi kék már a hatodik élettörténet rekonstrukció Géczi János tollából – sokak számára ismert lehet a ’80-as években bezúzatott Vadnarancsok, vagy a Likó Marcellhez kapcsolódó Bunkerrajzoló. Az Őszi kék viszont az első olyan kötet, amelynek egy világhírű professzor az alanya.

S miről szól pontosan? A könyv „Két barát beszélgetése életről és halálról, alkotásról és kudarcról, apaságról és önmagunk becsapásáról. Arról, ami fontos, és arról, amit sohasem érthetünk meg.” – olvashatjuk a frissen megjelent könyv hátoldalán. A könyvbemutató is az Őszi kék témaköreiből állt – két alkotó személy igaz barátsága elevenedett meg a közönség előtt.

Fotó: Athenaeum Kiadó

„Két egymásra figyelő embernek a viszonyában bomlik ki az a nyolc tárgy, amiről beszélünk – táplálkozástól a halálig. Itt nem egy szenvtelen figura létezik, hanem amit úgy hívnak, hogy barát.” – mondta el a könyvről Géczi János. Aki kezébe veszi a könyvet, annak talán az első asszociációja Arany János Őszikékje. Kapcsolódik-e a két kötet egymáshoz? Ahogy a könyvbemutatón megtudhattuk, bizony van egy kis áthallás: Géczi az írással való munka kezdetekor leszögezte: „olyan tökéletesnek kell lennie, mint az Őszikéknek”; de más is adott ihletet ehhez a címadáshoz: a Csányi számára kedves Balaton őszi, kék színe.

„A magam részéről rémülten vettem észre, évtizedes áttekintésben látom, hogy egyre jobban elhiszik, amit mondok.” – idézte Veiszer Alinda Csányi egyik mondatát a könyvből; az öregedés témaköre csak egy a számos, hétköznapi embereket érintő problémák közül, amelyeket az Őszi kék érint. Főzés (meddig kell főzni a tökéletes lágytojást?), szabálykövetés, kertek, kutyák, rózsák – minderről és még sok másról beszélget a két szerző.

Fotó: Athenaeum Kiadó

Mert ha Géczi János, akkor nem mehetünk el szó nélkül a rózsák mellett sem. Mint bármi máson, a rózsaideálokon is könnyen össze tud veszni a két barát – mesélték nevetve a rendezvényen. A rózsák Géczi számára olyanok, mint Csányi Vilmosnak a kutyák, akit kutyológusként is szoktak emlegetni, ugyanis a híres etológus legfőképpen a kutyák viselkedését tanulmányozza – erről ír A kutyák szőrös gyerekek című könyvében is. Bár a szeretett kutyusok – a szerzők kedvencei – a bemutatón mindenki szomorúságára nem vettek részt, természetesen központi témakörré váltak.

Ha megnéztétek a könyv borítóját, már bennetek is biztosan felmerült a kérdés: miért a sárkány? Nem kell túl bonyolult dologra gondolni: M. Nagy Szilvia grafikája annyira tetszett Csányinak, hogy ennek a felhasználásával készült a könyv borítója; nem is kérdőjelezte meg senki ezt. Tehát, mivel a borítónak nincs konkrét magyarázata, a könyv szerzői feladták a gondolkodnivalót, várják a megoldást: mit jelent a sárkány?

Fotó: Athenaeum Kiadó
Kiemelt kép: Athenaeum Kiadó

Nincs megjeleníthető cikk