Könyvbemutatók, konferenciák, beszélgetések, díjátadók, zenés irodalmi estek, versenyek, késelés, emlékévi események, gyermekirodalom – minden, ami csak kellhet egy irodalomkedvelő mozgalmas hetéhez az ősz közepén. Egy helyen a hét legfontosabb irodalmi rendezvényei. 

Kállay Eszter / Szőcs Petra – Október 17. 17 óra

Helyszín: Kelet Kávézó és Galéria

Kállay Eszter költő, kritikus, műfordító és Szőcs Petra költő, filmrendező, forgatókönyvíró részvételével folytatódik a Hass, alkoss, gyarapíts – Alkotás vs. anyaság beszélgetéssorozat, amelyben anyává váló művészekkel beszélgetünk az alkotáshoz való viszonyukról, a szülés elementáris élményéről, a testi tapasztalatok és az énkifejezés különböző formáiról.

Moderál: Szekeres Dóra (litera.hu)

A sorozatról: Mi az a mindent elsöprő erő, ami az anyává váláskor felszabadul? És hogyan lesz műalkotássá? Változik-e az anyaság előtti alkotókedv, hogyan mozdulnak el a súlypontok? Hogyan változtat a világlátáson a gyerekek és a család inspiráló és kimerítő közege? Hogyan birkózik meg az újdonsült „anyuka” azzal, hogy a környezete kizárólag a gondoskodó, áldozatkész szerepben akarja lát(tat)ni? Mivel büntetik, ha ettől eltérően viselkedik, ír, gondolkodik, és hogyan hat ez vissza arra, amit megalkot? Mi számít a mai napig tabutémának az anyasággal és az anyaság ábrázolásával kapcsolatban? Kell-e, hogy művészként megjelenjenek ezek a témák? Mire van idő, ha aludni sincs idő?

Hass, alkoss, gyarapíts – Alkotás vs. anyaság című sorozatunkban nemrég és régebben anyává váló alkotókkal, írókkal, művészekkel beszélgetünk az alkotáshoz való viszonyukról, a szülés elementáris élményéről, a testi tapasztalatok és az énkifejezés különböző formáiról, vagy arról, hogy a szülés, szülővé válás után miért lesz egy egyetemi tanárból dúla vagy épp szoptatási tanácsadó.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig / A borítókép Ali Rose Mary munkája

Az Írók Boltja Könyvösztöndíj ünnepélyes átadása – Október 18. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Az utóbbi évek hagyományát folytatva idén is átadják az Írók Boltja Könyvösztöndíját.
Az idei zsűrit Rácz Péter költő, műfordító, Nemes Z. Márió költő, kritikus és Andócs Andrea, a bolt munkatársa alkotja.

A 120 000 Ft értékű könyvutalvánnyal járó díjat minden évben egy 35 év alatti szépirodalom területén alkotó szerző könyvhéttől-könyvhétig terjedő időszakban magyar nyelven megjelent könyvéért ítélik oda. A díjazottat Nemes Z. Márió laudálja.

Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

Egy bor egy novella – Szász Júliával – Scruton BELVÁROS – Október 18. 18 óra

Helyszín: Scruton Belváros

A Facebook-esemény leírásából: ,,Ez nem csupán egy bor és egy novella. Mindezek tetejében interaktívan megvitatjuk gondolatainkat, érzéseinket a Szerep című novelláról, méghozzá nem is akárkivel, egy kiváló magyar színművésznővel, Szász Júliával. Emlékezzünk meg együtt a Kossuth-díjas írónőről, és hagyjuk, hogy az ő emléke hasson át minket egy különleges, interaktív beszélgetés keretén belül. Engedjük, hogy a múlt és a jelen, a civil és a művész összemosódjon. Olvasd el te is a novellát és beszélgess velünk!”

Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

,,Ne írjatok rám semmit” Simon Márton versei Henri Gonzo zenéivel – Október 18. 18 óra

Helyszín: Barabás Villa

A tavaly őszi kötetbemutató alkalmával már belehallgathattunk, milyen lenne ez a kooperáció, vagyis hogy tudnak-e együtt létezni Simon Márton szövegei Henri Gonzo kíséretével. A válasz egyértelmű igen, méghozzá kiválóan – erre bizonyíték ez az este is új és régi versekkel, zenékkel, figyelemmel kifelé, befelé, ahogy csak lehet.

Simon Márton (1984) költő, műfordító, a Szépírók Társaságának tagja a saját irodalmi témájú Instagram-fiókjának indulásáról: „Amikor elkezdődtek a bezárások, kialakult egy krízishelyzet, aminek akkor még nem nagyon láttam a feloldását. Cserébe azt gondoltam, hogy ha lehet, közben próbáljunk meg valami értelmes dologgal foglalkozni. Ebből lettek ezek a felolvasások. Azt korábban is tapasztaltam, hogy nagyon sokan érdeklődnek a költészet iránt, a kortársak iránt – az irodalom iránt általában –, de ezek a csatornák sokszor hiányosak vagy kizárólag kereskedelmi alapon működnek. Átfogó, általános csatorna egyébként azóta sem létezik. Mindenki a saját istállóját képviseli. Én úgy gondoltam, hogy minden cél és „ha” és „de” nélkül, hovatartozástól függetlenül egyszerűen csak verseket fogok olvasni.”

Henri Gonzo a pandémia alatt ismerkedett meg Simon Márton költővel, akinek a versei nagy hatással lettek rá. Emiatt elkezdett ő maga is magyarul jegyzeteket írni, verseket megzenésíteni, dalokat magyarra fordítani, majd idővel saját dalokat írni magyar nyelven, ami eddig egy teljesen ismeretlen terep volt számára.

Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

Tehetséggondozás – lapszámbemutató // SzIF 2022/4. – Október 18. 18 óra

Helyszín: Bookta

A Szépirodalmi Figyelő nemcsak a folyóirat megjelentetésére és a könyvkiadásra fordít kiemelt figyelmet, hanem saját szakmai utánpótlás-nevelésére is: műhelyeire és az online felületen megjelenő fiatal szerzőkre, valamint azokra a fiatal irodalomtörténészekre és kritikusokra, akik indulása szorosan kötődik folyóiratunkhoz. Jelen lapszám összeállítását éppen ennek a kapcsolatnak a felmutatása szervezi. A kritika- és tanulmányrovat, valamint az Idegen horizontok is a laphoz, műhelyeinkhez, valamint irodalom- és kultúratudományos érdeklődési körünkhöz közel álló szerzők szövegeit tartalmazza.

A tehetséggondozás tematikájú lapszám bemutatóján többek között a pályakezdés kerül a fókuszba.

A beszélgetést moderálja: Veréb Árnika.

Beszélgetőpartnerek: Bálint Bernadett, Pinczési Botond és Vincze Richárd.

A rendezvényt megnyitja Vass Norbert, a lap főszerkesztő-helyettese / Vincze Ferenc, a lap főszerkesztője.

irodalmi események a hétre f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

FSA-verseny József Attiláról, Jordán Tamás zsűrielnök – Október 18. 20:30

Helyszín: Gödör

A 60 perces estjét követően, rövid szünet után Jordán Tamás lesz az elnök a Földalatti Slam Akadémia József Attiláról és a naplójáról szóló slamversenyének a zsűrijében, aminek a közönségből 2-2 nő és férfi lesznek a tagjai.

A Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben címet viselő írás József Attila személyes vallomása magáról, kétségeiről, az elveszettségéről. József Attila 1936. májusában, a Japán kávéházban maga elé tett egy füzetet és nekilátott teleírni azt. Akkoriban, mint neurotikus beteg, Gyömrői Edit kezelése alatt állott. A pszichoterápiában ma is használatos eszköz a beteg írásainak elemzése. Ilyenkor az a feladat, hogy a páciens írjon ki magából mindent, írjon megállás nélkül, ha nem jut eszébe semmi, akkor is írjon, ha mást nem, olyan szavakat, melyek az előző szóról jutnak eszébe. Ezért a „szabad ötletek” kifejezés a címben. Két ülésben – mert az írást később otthon fejezte be. Meghökkentő őszinteséggel vall József Attila, és ezt Jordán Tamás ugyancsak meghökkentő módon adja elő.

Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

Késelés Villával: Írók a ketrecben. Mit adott nekünk a könyvpiac? – Október 19. 20 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

A Facebook-esemény leírásából:

Ezúttal Turi Tímeával, a Magvető Kiadó szerkesztőjével beszélgetünk, akinek nemrég jelent meg Írók a ketrecben című esszéje, melyben irodalom és irodalmi piac viszonyát mérlegeli. https://www.es.hu/…/turi-timea/irok-a-ketrecben.html

Milyen történeti lépésekben vált piaci tényezővé az irodalom? Miképpen hatnak vissza piaci tényezők az irodalmi termelésre és az irodalmi nyilvánosságra? Hogyan próbáljuk megőrizni az autonómiánkat? És hogyan próbáljuk meg előnyünkre fordítani a helyzetet? Milyen logikák alapján működik a piac ma, mit ad nekünk, és mit vesz el tőlünk? Mi a könyvkiadók és a szerkesztők kiemelt felelőssége?

A 20:00-kor kezdődő est házigazdái Csete Soma és Vida Kamilla.

f21 Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig / fotó: Gyulai Gaál Krisztián (forrás: Fortepan)

Realizmusok I. – tudományos konferencia – Október 20. 9 órától október 21. 14 óráig

Helyszín: Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Realizmusok I. Realizmusfogalmak címmel rendez tudományos konferenciát a BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi osztálya. A sorszám azt jelzi, hogy a rendezvény a realizmus különböző aspektusait vizsgáló tanácskozássorozat első része, amely ezúttal a realizmusfogalmak azonosítását, elkülönítését és tisztázását tűzi célul.

A konferencia részletes programja: https://fb.me/e/33pqMRVRd

irodalmi rendezvények f21
A kép Vachter János fotójának felhasználásával készült

Majdnem negyven – könyvbemutató&beszélgetés Bendl Verával – Október 20. 19 óra

Helyszín: Tompa17

,,…körútnak gyermekei, ismeritek-e, láttátok-e az én szerelmemet, azt, aki szép, mint az almafa az erdőnek fái között, okos, mint a fény villanása téli délelőtt, tökéletes, mint a felújított pályán sikló Combino villamos, amely időben érkezik, és nem csukja be az ajtaját előtted?”

Egy könyv a kamaszosnak tűnő, mégis felnőtt szerelemről, a sötétségről, és arról, hogyan nézzünk azzal szembe, hogy az élet hirtelen végesebbnek látszik, mint korábban. Vannak-e válaszok, és alakulhatott-e volna minden másképp, vagy jobb elfogadni annak a szükségszerűségét, ami van, akármilyen kiábrándító is?

A beszélgetésen szó lesz női és nem női irodalomról, fikció és valóság kapcsolatáról, traumákról és állítólagos megoldásokról meg az irodalom határairól. Mészáros Sándor kérdezi a szerzőt, Huzella Júlia olvas fel részleteket a regényből.
A belépés díjtalan, helyek korlátozott számban, érkezési sorrendben.

Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

Nemes Nagy Ágnes 100 – „Viszonylagos öröklét” #8. / Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes és mi – Október 20. 19 óra

Helyszín: MOMkult

Az irodalmi beszélgető-sorozat nyolcadik eseményén a fókuszba a XX. századi magyar irodalom két kultikus írója, két kortárs, barát – Pilinszky János és Nemes Nagy Ágnes – kerül, illetve a kortárs szerzők kapcsolódása. Milyen kapcsolódások, utazások, költői és baráti szálak fűzik össze őket, elemezzük a két alkotó helyét, kapcsolatát, akár költői összefonódását, és azt, hogy Nemes Nagy Ágnes és Pilinszky János hangja és költészete, lírája és prózája milyen hatással van költő vendégeinkre – miként kapcsolódnak hozzájuk, mennyire szétszálazható vagy tettenérhető a munkásságukban, mennyire megszólítható a két költő-előd…

Az esten zenei felolvasószínházzal és beszélgetéssel készülnek a szervezők.

Az október 20-i esten Juhász Anna irodalmár vendégei Simon Márton költő, Izsó Zita költő, Hafner Zoltán irodalomtörténész és Ratkóczi Huba zenész.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

FISZ Líraműhely Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével – Október 20. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Társulat

Folytatódik a FISZ líraműhelye Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők 2022. október 20-án, 19 órakor, az Itt és Most Közösségi térben. A verseket az alábbi e-mail címekre lehet előküldeni: gmezeig@gmail.com; sabmarc@gmail.com

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

Pagony Szalon – Október 20. 19 óra

Helyszín: Bartók Pagony

A Facebook-esemény leírásából: Itt az ideje, hogy a mesekönyvekről, gyerek- és ifjúsági irodalomról egy őszinte, önfeledt, tartalmas és inspiratív diskurzusnak teremtsünk hagyományt! Ezért álmodtuk meg a Pagony Szalon programsorozatot, amelyet minden hónapban a Pagony kávézóban rendezünk meg este, főleg felnőtteknek, szülőknek, alkotóknak és a téma iránt érdeklődőknek. Az adott hónapban mindig górcső alá vesszük az elmúlt időszakban megjelent kiadványokat, méghozzá úgy, hogy egy kötetlen beszélgetésre hívunk benneteket és az írókat, illusztrátorokat!

A rendezvény alatt a Pagony és a Tilos az Á könyveket 20%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg, és a helyszínen természetesen lehetőséged adódik majd sok szerzővel és illusztrátorral dedikáltatni is!

Meghívott alkotók: Agócs Írisz, Bán Zsófia, Berg Judit, Czernák Eszter, Dávid Ádám, Kerékgyártó István, Kiss Judit Ágnes, Metzing Eszter, Mészöly Ágnes, Monszport Vivien, Rátkai Kornél, Vadadi Adrienn, Vészits Andrea, Wéber Anikó.

A kapcsolódó könyvek listáját a Facebook-eseményben tekinthetitek meg!

Házigazdák: Bagossy Laura, a Tabán Pagony üzletvezetője, Hajdu Zsanett, a kiadó marketingese, Kovács Eszter, a Pagony és a Tilos az Á kiadó főszerkesztője és Vinczellér Katalin, a kiadó pedagógus munkatársa.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

Masri Mona Aicha // kötetlenül – Október 20. 19:30

Helyszín: Kis Présház

Masri Mona Aicha 1993-ban született Budapesten. Református lelkész, verset és prózát ír, első regénye megjelenés előtt áll. Szövegeit többek közt a Litera, az Élet és Irodalom és a Műút közölte. Az esemény során műveiből is felolvas.

A beszélgetést Horváth Florencia költő, kulturális újságíró moderálja.

Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig 

Kiss Dávid: Medvék bolygója – kötetbemutató – Október 21. 18 óra

Helyszín: Fill the Winebox

Kiss Dávid első, Medvék bolygója című verseskötetének budapesti bemutatója.
Köszöntőt mond: Sütő Csaba András költő, a kötet szerkesztője.

A kötetet bemutatja és a szerzővel beszélget: Bende Tamás költő, szerkesztő.

Közreműködnek: világzenei felvezetővel Élő Csenge Enikő költő, író, előadóművész (ének) és Molnár Boldizsár előadóművész (gitár), valamint a szerző felolvasása alatt Bércesi András előadóművész (zongora).

Az esemény végén a szerző dedikálja a kötetét, amely a helyszínen is megvásárolható lesz. A kötet megjelenését és a rendezvény megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

“Kiss Dávid verseit egyfajta komolyság jellemzi. Érett, néhol egyenesen bölcs ez a líra, amit érdekesen ellenpontoz szerzőjének fiatal volta. A komolyságot úgy értem, hogy nyilvánvalóan, minden igaz, amit leír: a tájak, az ősök, a beszédmódok, vagy a szerelmes elvesztése.

Az igazat persze ne tévesszük össze a valódival: Kiss Dávid versei néha váratlanul átcsúsznak a fantasztikumba, majd vissza: szlalomozik évtizedek és évszázadok között, nyelvek és nevek között, szerte a Kárpát-medencében. (Van is szójegyzék a kötetben!)
Én örömmel olvasom, örülök, hogy a költészetet lehet így is használni.”

(Nádasdy Ádám)

„Beírások” antológia bemutató felolvasóest és kiállítás – Október 21. 18 óra

Helyszín: Móricz Zsigmond Gimnázium

A Móricz Zsigmond Gimnázium második alkalommal adott ki egy, a diákok írásait tartalmazó antológiát. Ennek alkalmából felolvasóestet rendeznek, ahol az antológiába bekerült diákok olvassák fel műveiket, valamint Vida Kamilla, Fehér Renátó és a Kovács ikrek fognak felolvasni a saját műveikből.

Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

,,A föld ismétlődő emlékei” / Nemes Nagy Ágnes Budapestje / Vendég: Trokán Nóra – Október 22. 10 óra

Találkozó: Városmajori Jézus Szíve templom

,,Hiszen annyian itt körülöttem, akár a séta kezdetén… Már mennek. Már messze tőlem, feljebb, már kicsinyülve. Menetelésük, mint egy hullámzó út maga. Akár egy égre-csúszó légifelvételen, felfelé billenő látóhatáron, már csak egy út, egy földtani meder.” – Milyen volt Nemes Nagy Ágnes városképe? Hol szeretett sétálni, hol élt, hol volt otthon, merre ült le, kivel, hol találkozott? Melyek voltak budai otthonai és melyik kávézóban és presszóban találkozott barátaival, hol írt, dolgozott?

A #NemesNagyÁgnes100 centenáriumi sorozat keretében júniusban indul útjára a NemesNagy-séta, amely során a sorozat szerkesztőjével, Juhász Anna irodalmárral és minden alkalommal egy-egy színművész vendéggel járhatjátok be a XX. század egyik legjelentősebb költője, Nemes Nagy Ágnes életének fontos helyszíneit Budapesten: megismerve alkotói és családi történeteket, háborút, barátságokat, megidézve verseket, napló-részleteket és leveleket.

Vendég: Trokán Nóra színművész

A séta 10.00 órakor indul, két óra hosszú, a füleseket a kezdő állomáson kapjátok meg. A találkozási pont a Városmajori Jézus Szíve templom. A séta ára: 2000 Ft / diák: 1000 Ft

Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

Nők az erdélyi irodalomtörténeti kánonból – Október 22. 18 óra

Helyszín: Fuga – Budapesti Építészeti Központ

A Fiatal Írók Szövetsége szervezésében megvalósuló két részes beszélgetéssorozatot az a jelenség hívta életre, hogy a női írók és a női irodalom kevéssé van jelen az irodalmi kánon(ok)ban az oktatástól kezdve a szakmai rangsorokon át a könyvkiadásig – és adott esetben a különböző irodalmi díjak odaítéléséig. Szeretnénk ezeket a kérdéseket nem a kvótaszemlélet kötelező érvényűségével kezelni, hanem azon túlmutatva és nemzetközi viszonyrendszerbe helyezve. Magyarországi, erdélyi és vajdasági meghívottainkkal két estet szervezünk, melyek közül az első az irodalomtörténeté, a második pedig a legfrissebb kortárs irodalomé.

Nők az erdélyi irodalomtörténeti kánonból

Az Erdélyi Magyar Nőírók című kötet szerzői a teljesség igénye nélkül foglalkoztak olyan erdélyi magyar szerzőkkel, mint Berde Mária, Thury Zsuzsa, Erdélyi Ágnes, Ignácz Rózsa, Varró Ilona, Hervay Gizella, Várady Emese, Adonyi Nagy Mária, Polcz Alaine és egy kortárs, fiatal szerző, Mãrcutiu-Rácz Dóra.

Kik ismertek máig és kik merültek feledésbe? Milyen poétikai vagy kontextuális okok állhatnak e mögött? Mi lehet a nők által írott művek (re)kanonizálódási folyamatának a sajátossága? Vonhatunk-e párhuzamokat az erdélyi, a magyarországi és a vajdasági irodalommal? – Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ október 22-én, szombaton délután a FUGÁ-ban, ahol Balázs Imre Józseffel és Vallasek Júliával Szarvas Melinda beszélget majd.

Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig

Nők és a kortárs irodalmi kanonizáció – Október 23. 19 óra

Helyszín: Fuga – Budapesti Építészeti Központ

Van egy nő. Ír. Eddig nem is volna probléma, de az asztalfióktól távolodva egyre kacifántosabb az irodalmi szcénában való megjelenés, hát még az ottmaradás. Elfogadó és elutasító levelek a folyóiratok és könyvkiadók szerkesztőitől, felkérések, lemondások, kései publikációk nagysokára és váratlan szövegínség: „Kedves Szerzőnk, küldhetnél már valamit, rég közöltél nálunk”. Vajon milyen egyéni utak vezetnek a kortárs irodalmi kánonba? Mit tapasztaltak és tapasztalnak meghívott szerzőink? Mit gondolnak a nőként való érvényesülés lehetőségeiről és akadályairól?

Sirokai Mátyás, költő, a FISZ Könyvek sorozat egyik szerkesztője kérdezi meghívott vendégeinket – Kustos Júliát, Ferentz-Anna Katát és Vörös Annát –, akik mind viszonylag friss tapasztalataikról adhatnak most számot az érdeklődőknek. Felolvasás és könyvvásár is lesz!

Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig
Kiemelt kép: Irodalmi rendezvények a hétre – Október 17-től 23-ig