Irodalmi rendezvények a hétre – Október 14-től 20-ig

0
Irodalmi rendezvények a hétre – Október 14-től 20-ig

Hévíz – őszi lapszámbemutató – Október 15. 19 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

Meghívottak: Láng Orsolya, Selyem Zsuzsa és Kántor Péter

A rendezők vacsorával is készülnek, ami kapcsolódni fog a friss lapszámhoz.

Minden megvásárolt lapszámhoz tartozik vacsorajegy.

Forrás: Facebook-esemény

Slam&vers- Bánóczi Bea és Izsó Zita estje – Október 16. 18 óra

Helyszín: Óvóhely

Az eseményen a kapcsolódó témák, képek és egyéb motívumok kötik össze az elhangzó szövegeket, amik így sajátos párbeszédbe lépnek. Ezen az esten a slam és a versek nem csak jól megférnek együtt, hanem egymásból és egymásra építkeznek. A párbeszéd ritmusát a zene adja meg, ami tovább erősíti a szövegek atmoszféráját.

Bánóczi Bea 1994-ben született Miskolcon, a gimi elvégzése óta Pesten él. Az ELTE pszichológia szakán végzett, 2017 óta dolgozik gyermekpszichológusként, és jelenleg gyermekklinikai szakpszichológusnak tanul. Kiskora óta érdekli az irodalom és a versek, az elmúlt években több folyóiratban publikált. 2015 nyarán kezdett el slammelni, ez azóta a legfontosabb hobbijává nőtte ki magát.

Izsó Zita 1986-ban született Budapesten. Költő, műfordító. Legutóbbi verseskötete 2018 őszén jelent meg Éjszakai földet érés címmel a Scolar Kiadó gondozásában. A FISZ-Kalligram Horizontok Világirodalmi Sorozat, az Üveghegy gyerekirodalmi oldal és a Pannon Tükör folyóirat egyik szerkesztője.

Zene: Hoppál Mihály Basspoetry

Belépő: 1000 Ft, mellyel a fellépőket és az Óvóhely Kultúrbunkert támogatjátok.

Forrás: Facebook-esemény

Belső Krisztián – Monodráma Peer Krisztiánról – Október 17. 19:30

Helyszín: Óvóhely

Mi a köze a pókernek a versíráshoz? Milyen a költő, ha alanyi? Hogy lehet kijönni egy teljesen bedőlt lakáshitelből? Miért hagyja abba az írást egy költő tizenöt évre? Na, és miért kezdi újra? Egyáltalán van-e bármi értelme a jövőre gondolni?

A monodrámában Balla Attila kedvenc kortárs költője, Peer Krisztián bőrébe bújik. Az előadás fő vonala, hogy versek és történetek egybefűzésével az alanyiság határainak elmosását mutassa meg.

Előadja: Balla Attila
Borítókép: Bredár Bora

Az előadás hossza 60 perc.

Jegyár: 1000 Ft

Forrás: Facebook-esemény

Az élet értelme – “Egypercesek száz percben” – Október 17. 19 óra

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria

Mácsai Pál és Lukács Miklós estje Örkény István novelláiból.

Olvas: Mácsai Pál

Cimbalmozik: Lukács Miklós

Örkény István Egyperces novellák című kötete 1968-ban jelent meg először. Az egyik oldalon a közlés minimuma, a másikon a képzelet maximuma. Az írásokban ott az apró darabokra hullott közös ideáink groteszk látványa, de megfordítva is: a banalitásokban az élet titokzatos teljessége is. A műfaj ma már fogalom, sok sora szállóige, alakjai, helyzetei beépültek a nyelvünkbe, gondolkodásunkba.

Az egypercesek különös tulajdonsága, hogy nem avulnak. Ennek oka nem csak a vonzó forma, az eredeti optika, a tiszta szellem és a fényes humor, hanem első sorban az, hogy szerzőjük meglátta azt, ami bennünk és körülöttünk nem változik.

Az előadás egyrészes, 100 perces.

Jegyár: 3000 Ft

Forrás: Facebook-esemény

FISZ líraműhely – Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével – Október 17. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Közösségi Tér

Folytatódik a FISZ Fiatal Írók Szövetsége líraműhelye Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők október 17-én 19 órakor az Itt és Most Közösségi Térben! A verseket előre a következő email címeken lehet leadni: gmezeig@gmail.com, sabmarc@gmail.com, de érdemes nyomtatott példányokkal is készülni!

Forrás: Facebook-esemény

Művek és Mi – Szóljon hangosan az ének – Kollár, Mécs, Závada – Október 18. 19 óra

Helyszín: Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont

Szóljon hangosan az ének, avagy: mi is az a fiatal magyar irodalom?

Az Esernyős színpadán Kollár Árpád, Mécs Anna és Závada Péter beszélgetnek majd arról, mit nevezünk fiatal irodalomnak, mit jelent ez magyar viszonylatban, s melyek azok a hangok és irányvonalak, melyek meghatározzák a szerzővé válás folyamatát. Aki a szerzőket szóra bírja: Vásári Melinda.

Egy költői improvizációs játékkal is készülnek a szervezők péntekre: Horváth Viktor, Izsó Zita és Simon Bettina vállalták a feladatot, hogy kalapból húzva kortárs irodalmi trendeket öltsenek össze klasszikus műfajokkal. Ott és akkor írt költeményeiket az este zárasaként a közönségnek is felolvassák.

Jegyár: 1.500 Ft

Forrás: Facebook-esemény

Dragomán György – Irodalmi est – Október 18. 18 óra

Helyszín: Wesselényi17

Dragomán György író, műfordítóval életpályájáról, műveiről beszélget Veiszer Alinda.

Dragomán György családjával 1988-ban települt át Magyarországra. Apai nagyapja Dragomán Pál muzeológus, és édesapja, Pál is hivatásos vagy amatőr író. Az ELTE bölcsészkarán végezte tanulmányait angol–filozófia szakon. Az Eötvös József Collegium és a Láthatatlan Collegium diákja volt. Diplomát végül angol szakon szerzett, majd folytatta tanulmányait hároméves PhD képzésen, mialatt a Pusztítás könyve című regényét írta. Ezt követte A fehér király, melyet több mint harminc nyelvre fordítottak világszerte.

Művei a Holmiban, a Mozgó Világban, a Jelenkorban, az Élet és Irodalomban, az Alföldben, a Népszabadságban és a Kritikában jelentek meg.

A rendezvényre a belépő a jegy.hu-n és elővételben 1000 Ft, a helyszínen 1200 Ft.

Forrás: Facebook-esemény

Ballagtam éppen – Séta Ady Endre nyomában – Október 19. 10 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Kalapban, néhány furcsa gondolattal a fejében Ady Endre halad el mellettünk, épp a Lónyay utcában lévő szerkesztőségébe siet. Menjünk utána, kísérjük el őt kedves helyeire! Alkossunk vele kávéházi asztalánál, búcsúztassuk tolongó gyászolók körében a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Vágjunk neki az utcáknak egy bőrönddel, ahogyan ő tehette egykor.

A program része a Múzeumok Őszi Fesztiváljának.

Belépő: 1000 Ft

Forrás: Facebook-esemény

Mi van a zsebedben? V01. “A szarvassá változott fiú “ – Október 19. 10 óra

Helyszín: Szatyor Bár és Galéria

A “Mi van a zsebedben?” videósorozat most élőben folytatódik. A beszélgetésekben egy-egy POKET-ről beszélgetünk a nagyköveteikkel, hogy ne csak olvassunk, hanem értsük is, amit elolvasunk. Az első beszélgetésen a V01. “A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából” című POKET versantológiáról beszélgetünk majd. A kötet Horváth Panna irodalmi vezetésével jött létre, és Kazinczytól Závadáig tartalmaz hatás alapú verseket.

Vecsei H. Miklós nagykövet előszava a kötethez: A gyorsulni látszó világban számomra egyre nehezebb a megérkezés. Előfordul, hogy hetek telnek el úgy, hogy nem vagyok jelen. Aztán összekoccan két váll, autó, tekintet… vagy a kezembe kerül egy vers. Ezek visszaránthatnak abba a szavakon túli dimenzióba, amit annyian keresünk. Szavakon túli világ ez, de a magyar nyelv mintha mégis tudna beszélni róla. Egy éven keresztül gyűjtöttünk verseket barátainktól, színházcsinálóktól, költőktől, íróktól, tudósoktól és papoktól aszerint, hogy mely versek voltak legnagyobb hatással az életükre. Így alakult ki a POKET versantológiák ezen első kötete, amely remélem, hogy sokunk állandó, közös társa lehet a megérkezésben. Komor válogatásnak tűnhet, de azt hiszem ki fogjuk hallani, hogy „a nemben, amit a vers üvölt, rejtett igen suhan.”

Beszélget: Vecsei H. Miklós, Diószegi Endre, Ott Anna, Horváth Panna

Felolvas: Mészáros Martin

A Mi van a zsebedben? sorozat eddigi részei:
https://www.youtube.com/channel/UCV4gFzZE5xpbMvyA-lk9fxQ?view_as=subscriber

Jegyár: 2000 Ft – az ár tartalmazza a kötetet.
Jegyvásárlás online a poketonline.hu/esemenyek oldalon.

Forrás: Facebook-esemény

Szerzők: Pap Melinda, Kovács Boglárka, Vincze Bence

Nincs megjeleníthető cikk