Emberi emlékezet / Hamvas Béla útmutatása – Október 12. 19 óra

Helyszín: New York Café Budapest

Emberi emlékezet / Hamvas Béla útmutatása Szabálytalan és változó életünkben fogózkodókat keresünk. Mit mondana Hamvas Béla, ha ma velünk lenne? Milyen útmutatást adna a bizonytalan elfogadásához? Visszatalálni a csendbe, a természetbe, a kertbe, a belső figyelembe mennyire lehetséges egy felgyorsult és ingerekkel teli világban, számos elvárás közepette? Egy nehézségekkel, feladatokkal teli élet, ami talán nekünk is irányt adhat – társadalomról, együttélésről, türelemről. Hamvas állította, “a közösséget nem a társas ösztön teremtette, az egyének teremtették, az egyedülléttől való félelmükben.” Az egyedüllét ma itt van, mit kezdhetünk vele? Beszélgetés és Felolvasószhínház Hamvas Béla gondolataival, tanításával.

Vendégek: Weiner Sennyey Tibor, Péntek Orsolya, Benkó Bence, Formanek Csaba

Háziasszony: Juhász Anna

Jelentkezés: newyorkprogram@cafeandevent.eu

Belépő: 1800 FT

Kortársak zenei kísérettel: Babiczky Tibor / PIM az A38 Hajón – Október 13. 20 óra

Helyszín: A38 Hajó

Babiczky Tibor író, költő mutatkozik be a Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó közös zenei-irodalmi sorozatában október 13-án az A38 Hajó fedélzetén. Az esemény ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: https://www.a38.hu/…/pim-az-a38-hajon-kortars-szerzok

A Junior Prima díjas írónak eddig hét könyve jelent meg, legutóbbi kötete Félbehagyott költemények címmel. Verseit több nyelvre lefordították, de ő maga is fordít, a versek mellett Nick Cave-dalszövegeket. A székesfehérvári költő munkásságát számos irodalmi díjjal jutalmazták, versei megjelentek angol, horvát, cseh, lengyel, francia, görög nyelven.

Ő érkezik október 13-án, kedden a Kiállítótérbe Horváth László Imre vendégeként, a vizuálról Dj Lee n’gum, a zenei aláfestésről a crossover sorozat rezidens zenekara, az ATMO gondoskodik.

A zenekar tagjai: Usztics Péter – gitár, Antal Gábor – billentyű, Gyarmati Gábor – basszusgitár, Baki József – dobok

Volt egyszer egy sorozat: a JAK-füzetek – Október 14. 19 óra

Helyszín: KisPrésház

Vajon mi történt azokkal, akiknek egykor JAK-füzete jelent meg? Személyes beszélgetésekben járunk ennek utána, 45-60 percben, a Kis Présházban, és természetesen friss szövegek is felcsendülnek. Első alkalommal Szarka Károly kérdezi Nagy Márta Júliát, akinek az Ophélia a kádban című verseskötete Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán szerkesztésében, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós sorozatszerkesztésében jelent meg.

Kortárs irodalom Európából II. – online könyvbemutató – Október 15. 17 óra

Online esemény

Kortárs irodalom Európából II. – a Metropolis Media Kiadó könyveinek bemutatója az Írók Boltjában.

A kerekasztal-beszélgetésben a könyvek fordítói vesznek részt:

Isztrayné Teplán ÁgnesSara Stridsberg: A szeretet gravitációja

Varju Kata – José Antonio Cotrina: Samhein aratása

Veress Kata – Kristín Marja Baldursdóttir: Sirály kacagása

Kolláth Anna Laura – Anna Cima: Tokióban ébredek

Moderátor: Dr. Mund Katalin, a Metropolis Media kiadó vezetője

Veréb Árnika – Veréb Csilla: régiek – Október 15. 18 óra

Helyszín: Fuga – Budapesti Építészeti Központ

Veréb Árnika – Veréb Csilla: régiek

Moderátor: Pintér Kitti

Kiadó: Szépirodalmi Figyelő

Mi történik akkor, ha a világ nem-emberi része fellázad az emberi tevékenység ellen? A régiek című művészeti kiadvány koncepciója elsősorban erre a kérdésre keresi a választ. A szövegek kapcsolódnak egymáshoz, de ellenállnak a lineáris történetolvasatnak és annak is, hogy a mitikus versnyelv kulcsként értelmezhető legyen egyetlen kanonikus irodalmi hagyományból. A szövegekhez mind készült kép, amelyek elsősorban nem díszítőelemként funkcionálnak, hanem az adott történetet sajátos, variatív módon reprezentálják. Így egymás mellett két kötet rajzolódik ki, a verseké és a képeké, amelyek párbeszédként és nem hierarchikusan kerülnek össze. A két médium együttes jelenléte alkotja a régiek címmel jelzett alkotást. A beszélgetést felolvasás és az eredeti tusrajzok kiállítása kíséri.

 „Veréb Árnika első kötete olyan kivételes tájra hív minket, ahol a vonalak egyszerre nőnek betűkké és képekké. Egy testvérpár titkos párbeszédeként szövődik a könyvtest belső anyaga. Veréb Csilla rajzai úgy feszülnek a papírra, mint lábban az izom. Ezzel a markáns lendülettel visz minden egyes lap új útra minket. Meseszerű vidékre. Kutak, zöld menyasszonyok, szarvasok és gyíkok bújnak meg a szavak mögött. Olyan múlt ez, ami egy láthatatlan ponton fordul át bennünk jelenné. Beljebb és beljebb csalogat. Egészen addig, amíg a közös terünkké tágul ez az oszlopversekből épített régi ház.” /Szabó Imola Julianna/

Praemium estek: beszélgetés Márton Lászlóval – Október 15. 19 óra

Helyszín: KisPrésház

Az elmúlt években Márton László újrafordította a Faustot és Walther von der Vogelweide teljes életművét. A két kiadványt gazdag kommentárokkal látta el, kísérőtanulmányok segítenek elképzelni és megérteni a múlt e kiemelkedő alkotóinak irodalmi világát.

Idén március végén a Nibelung-énekkel bővült Márton László műfordítói életműve, amely újabb csemege nem csupán a régiség irodalmának kedvelői számára, de azoknak is, akiket a (nem) mindennapi filológia révén fölépíthető univerzumok érdekelnek.

Október 15-én, csütörtök este 7 órai kezdettel Tóth-Czifra Júlia, a Kalligram Kiadó szerkesztője beszélget Márton Lászlóval az új fordításkötetről (és a szerző más munkáiról is) a Kis Présház Praemium művészeti estek sorozatában.

Ms. Columbo Live! – Október 18. 17 óra

Helyszín: Jedermann

Csutak Gabi, Gulisio Tímea, Molnár T. Eszter, Gáspár-Singer Anna, Hidas Judit

Disztópia, sci-fi, krimi, erőteljes szexuális tartalom, színházi szövegek. Látszólag nem is teljesen összeillő elemek, csupán egyetlen szempontból. Egyiket sem szoktuk általában nőiesnek tartani.

Kérdés, milyen témákat kapcsolunk az irodalomban a nőkhöz? És mely témák azok, amelyek kevésbé felelnek meg ezeknek az elvárásoknak? Milyen műfajokban, milyen szempontból, milyen hangnemben „illik” írniuk? Mi a helyzet a narrációval és a nyelvvel? Vannak-e most is ezzel kapcsolatos tabuk? És egyáltalán: mit jelent az, hogy „nem női”?

A karantén után szeptembertől újraindítottuk a Ms. Columbo Live! sorozatunkat!

A havonta megrendezésre kerülő felolvasás során minden alkalommal egy-egy aktuális témát járunk körbe kortárs – főként női – alkotók részvételével.

A negyedik alkalom témája: NEM NŐI

A belépés ingyenes!

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár rendezvényei:

Margó Extra: Székely Kriszta – Október 12. 20 óra

Online esemény

Moderátor: Ott Anna

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs – Október 13. 20 óra

Online esemény

Moderátor: Ott Anna

Margó Extra: Koncz Zsuzsa – Október 14. 20 óra

Online esemény

Moderátor: Ott Anna

Október 15.

10:00  Online – Sofi Oksanen: A kutyafuttató

11:00  Online – Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

12:00  Online – Hilde Østby  – Ylva Østby: Titokzatos memória – A felejtés és emlékezés könyve

Hilde Ostby-val Domsa Zsófia beszélget

13:00  Online – Stefan Ahnhem: Mínusz 18

14:00  Online – Spiró György: Sajnálatos események – Két tragédia közjátékkal Kádárról

A szerzővel Rainer M. János beszélget

15:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – Margó-díj-átadó

16:45  Kisszínpad – Várkert Bazár – Szávai Géza: Cérnapóráz – A szerzővel Ungváry Rudolf beszélget, Közreműködik: Gazsó György

17:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Bérczes László: Mucsi Zoltán – Mucsi Zoltánnal és Bérczes Lászlóval Scherer Péter beszélget

18:15  Kisszínpad – Várkert Bazár – Pető Péter: #halálka – A szerzővel Ott Anna beszélget, Közreműködik: Szikszai Rémusz

18:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – KÉPALÁ 2020 – irodalmi est és díjátadó – Közreműködik: Falcsik Mari, Sajó László, Vörös István, Szikszai Rémusz – Moderátor: Valuska László, Mucsi Emese

19:45  Kisszínpad – Várkert Bazár – A teremtés koronája – Karanténantológia – Közreműködik: Cserna-Szabó András, Horváth Viktor és Kácsor Zsolt

20:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Jászberényi Sándor: A Varjúkirály – Nyugati történetek – A szerzővel Valuska László beszélget

Október 16.

10:00  Online – Billy Collins: Az a baj a költészettel – Válogatott versek – A szerzővel Závada Péter beszélget.

11:00  Online – Alexis Michalik – Edmond Rostand: Edmond – Cyrano de Bergerac

12:00  Online – Pasi Ilmari Jääskeläinen: Dombvárosi rejtekjáratok – A szerzővel és Bába Laurával, a könyv fordítójával Mécs Anna beszélget.

13:00  Online – Rebecca Makkai: Négy betű.

14:00  Online – Ivaná Dobrakovová: Anyák és kamionsofőrök – A szerzővel, Ivana Dobrakovovával és Szabó T. Annával Gács Anna beszélget.

15:00  Online – Nógrádi Gábor: A csere – Ádám és Dávid – A szerzővel Oláh Andrea beszélget.

16:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Halász Rita: Mély levegő – A szerzővel Németh Gábor beszélget.

17:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – Lackfi János: Száll a kakukk a fészre – A szerzővel Szabó T. Anna beszélget.

18:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Aposztróf – Irodalmi szerelmek VII. – Közreműködik: Básti Juli, Puskás Tamás, Rendező: Lukin Ágnes.

18:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – 24.hu – vendég: Vámos Miklós – Vámos Miklóssal Inkei Bence beszélget.

18:30  Kisszínpad – Várkert Bazár – Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent – Avagy így tanultuk a szerelmet  – A szerzővel Valuska László beszélget. Közreműködik Jordán Adél és Dobri Dániel.

19:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Barabási Albert-László élete és hálózata – Barabási Albert-Lászlóval Valuska László beszélget.

20:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – Závada Pál: Wanderer – A szerzővel Veiszer Alinda beszélget.

21:00  Minka x BernáthY x Karcis – Közreműködik: Simon Márton, Színész Bob.

Október 17.

10:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Dan Brown: Vad Szimfónia.

10:15  Kisszínpad – Várkert Bazár – Bartos Felicián: Andris és a fehér démon – A szerzővel Dóka Péter, a könyv szerkesztője beszélget.

11:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Finy Petra: Bodzaszörp – Mesék nagymamákról és nagypapákról – A szerzővel és Molnár Piroska színművésszel Csapody Kinga beszélget.

11:00  – Könyves Séták: Budapest x Duna – Budapest Dunája, a Duna Budapestje – Duna menti séták.

11:15  Online – Diridongó – Válogatás 70 év legszebb verseiből óvodásoknak.

11:15  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Takács Mari: Bingaminga a nagyhírű varázsló – A szerzővel Szabó Sándor beszélget.

11:45  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Inspiráló példaképek, valódi mesehősök – A legutóbbi kötet szerzőjével, Kertész Edinával Szécsi Noémi beszélget.

11:45  Kisszínpad – Várkert Bazár – Janikovszky Éva: Naplóm 1938–1944  – A világégés nem lányregény kötetbemutató beszélgetés.

12:30  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Pacskovszky Zsolt: Dodó – Egy történet zsarnokságról és szabadságról gyerekeknek  – Pacskovszky Zsolt író és Oravecz Gergő illusztrátor könyvbemutató performanszát Dóka Péter főszerkesztő moderálja. 

12:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Meseország mindenkié – A beszélgetésen résztvesz: Kiss Judit Ágnes – szerző, Gangl Eszter – szerző, Botzheim György – tanító, Nagy Boldizsár – szerkesztő, Rédai Dorottya – projektvezető, moderátor: Szekeres Nikolett, HUBBY elnöke.

14:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Benedek Ágota: Rumbarumbamm – Ez egy kibaszott karanténnapló – A szerzővel Ott Anna beszélget.

14:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Szederkényi Olga: Irodalmi popikonok – A szerzővel Lovász László beszélget.

15:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – Milbacher Róbert: Angyali üdvözletek – A szerzővel Szegő János beszélget.

16:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Maros András: Két-három dán – A szerzővel Valuska László beszélget.

16:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Ádám Veronika: Távolból őrzöm – A szerzővel Juhász Anna beszélget.

16:30  Kortárs Felbeszélések – Műsorvezető: Till Attila, Közreműködik: Dragomán György, Kováts Adél, László Zsolt.

17:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát – A Himnusz és a himnuszok kalandos élete – A szerzővel Nádasdy Ádám beszélget, Közreműködik: Neumark Zoltán.

17:30  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Nagy Ádám, Trencsényi László, Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés – Mentsük meg Ernőt! – A szerzőkkel és Balatoni József történelemtanárral, influenszerrel, íróval Diószegi Endre irodalomtanár beszélget.

18:30  Kisszínpad – Várkert Bazár – Mörk Leonóra: A herceg és a lányka – A szerzővel Novotny Anna beszélget. A beszélgetésen részt vesz Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal képviseletében.

19:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj – A szerzővel Szegő János beszélget.

19:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – 24.hu – vendég: Grecsó Krisztián – Grecsó Krisztiánnal Jankovics Márton beszélget.

20:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – John W. O’Malley SJ: A pápák története – Pétertől napjainkig – Horváth Árpád SJ, Tornya Erika RSCJ, Vecsei H. Miklós és Hekler Melinda beszélgetnek.

20:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Háy János: A cégvezető – A szerzővel Bojár Gábor beszélget.

20:30  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Tóth Tibor: Elvitték, vissza nem adták – Örményszékely történet – A szerzővel Makai József és Vörös András beszélget.

21:15  Kisszínpad – Várkert Bazár – Várkonyi Judit: Vénusz virrasztása  – A szerzővel Várkonyi Benedek beszélget, Közreműködik: Pokorny Lia

Október 18.

11:00  Online – Rubik Ernő: A mi kockánk – A szerzővel Valuska László beszélget.

11:00  Könyves Séták: Budapest x Duna – Budapest Dunája, a Duna Budapestje – Duna menti séták.

12:30  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Pataki Éva: Nagymama vesztegzár alatt – A változás regénye – A szerzővel és Dr. Szabó Zsuzsa pszichológussal Jakupcsek Gabriella beszélget.

12:30  Kisszínpad – Várkert Bazár – Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz – A szerzőkkel Lovász László beszélget.

14:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – L.Horváth Katalin: „Az utolsó mondattal kezdd!” Kulka Frigyes – egy rendkívüli gyógyító emlékére – L. Horváth Katalin, Kulka Janina, Lukácsi Béla.

14:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár  – Kedvenc íróm – kedvenc műfordítóm.

14:30  Kisszínpad – Várkert Bazár – Szabó Stein Imre: Soha – Napló a pokol tornácáról – A szerzővel Szász János beszélget, közreműködik: Trill Zsolt.

15:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Kerékgyártó István: Szeretett Gazdám, avagy egy vezér ifjúkora – A szerzővel Mészáros Sándor beszélget.

15:30  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Banka Roland: A szamaras zarándok – A szerzővel Király Levente beszélget.

16:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – Versum. Kortársak. Klasszikusok. A nemzetközi líra könyvsorozata – Nádasdy Ádám és Krusovszky Dénes beszélget.

17:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Tisza Kata: Kékre szeretni.

17:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – 24.hu – vendég: Orvos-Tóth Noémi – Orvos-Tóth Noémivel Bodnár Judit Lola beszélget.

18:15  Kisszínpad – Várkert Bazár – Gurubi Ágnes: Szív utca – A szerzővel Orvos-Tóth Noémi beszélget.

18:45  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Szöllősi Mátyás: Illegál – A szerzővel Csepelyi Adrienn beszélget.

19:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Térey János: Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai – Közreműködik: Csákányi Eszter, Fekete Ernő, Prieger Zsolt.

19:45  Kisszínpad – Várkert Bazár – Van hangunk – országos szépirodalmi novella pályázat – Ünnepélyes díjátadó.

20:15  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – A klasszikus és modern haikuk – Közreműködik: Karinthy Vera, Bornai Tibor, Vihar Judit, Czifra Adrienn.

20:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Bereményi Géza és Járai Márk.