Irodalmi rendezvények a hétre – Október 12-től 18-ig

Vincze Bence 2020. okt. 9. 0 0

Emberi emlékezet / Hamvas Béla útmutatása – Október 12. 19 óra

Helyszín: New York Café Budapest

Emberi emlékezet / Hamvas Béla útmutatása Szabálytalan és változó életünkben fogózkodókat keresünk. Mit mondana Hamvas Béla, ha ma velünk lenne? Milyen útmutatást adna a bizonytalan elfogadásához? Visszatalálni a csendbe, a természetbe, a kertbe, a belső figyelembe mennyire lehetséges egy felgyorsult és ingerekkel teli világban, számos elvárás közepette? Egy nehézségekkel, feladatokkal teli élet, ami talán nekünk is irányt adhat – társadalomról, együttélésről, türelemről. Hamvas állította, “a közösséget nem a társas ösztön teremtette, az egyének teremtették, az egyedülléttől való félelmükben.” Az egyedüllét ma itt van, mit kezdhetünk vele? Beszélgetés és Felolvasószhínház Hamvas Béla gondolataival, tanításával.

Vendégek: Weiner Sennyey Tibor, Péntek Orsolya, Benkó Bence, Formanek Csaba

Háziasszony: Juhász Anna

Jelentkezés: newyorkprogram@cafeandevent.eu

Belépő: 1800 FT

Kortársak zenei kísérettel: Babiczky Tibor / PIM az A38 Hajón – Október 13. 20 óra

Helyszín: A38 Hajó

Babiczky Tibor író, költő mutatkozik be a Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó közös zenei-irodalmi sorozatában október 13-án az A38 Hajó fedélzetén. Az esemény ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: https://www.a38.hu/…/pim-az-a38-hajon-kortars-szerzok

A Junior Prima díjas írónak eddig hét könyve jelent meg, legutóbbi kötete Félbehagyott költemények címmel. Verseit több nyelvre lefordították, de ő maga is fordít, a versek mellett Nick Cave-dalszövegeket. A székesfehérvári költő munkásságát számos irodalmi díjjal jutalmazták, versei megjelentek angol, horvát, cseh, lengyel, francia, görög nyelven.

Ő érkezik október 13-án, kedden a Kiállítótérbe Horváth László Imre vendégeként, a vizuálról Dj Lee n’gum, a zenei aláfestésről a crossover sorozat rezidens zenekara, az ATMO gondoskodik.

A zenekar tagjai: Usztics Péter – gitár, Antal Gábor – billentyű, Gyarmati Gábor – basszusgitár, Baki József – dobok

Volt egyszer egy sorozat: a JAK-füzetek – Október 14. 19 óra

Helyszín: KisPrésház

Vajon mi történt azokkal, akiknek egykor JAK-füzete jelent meg? Személyes beszélgetésekben járunk ennek utána, 45-60 percben, a Kis Présházban, és természetesen friss szövegek is felcsendülnek. Első alkalommal Szarka Károly kérdezi Nagy Márta Júliát, akinek az Ophélia a kádban című verseskötete Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán szerkesztésében, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós sorozatszerkesztésében jelent meg.

Kortárs irodalom Európából II. – online könyvbemutató – Október 15. 17 óra

Online esemény

Kortárs irodalom Európából II. – a Metropolis Media Kiadó könyveinek bemutatója az Írók Boltjában.

A kerekasztal-beszélgetésben a könyvek fordítói vesznek részt:

Isztrayné Teplán ÁgnesSara Stridsberg: A szeretet gravitációja

Varju Kata – José Antonio Cotrina: Samhein aratása

Veress Kata – Kristín Marja Baldursdóttir: Sirály kacagása

Kolláth Anna Laura – Anna Cima: Tokióban ébredek

Moderátor: Dr. Mund Katalin, a Metropolis Media kiadó vezetője

Veréb Árnika – Veréb Csilla: régiek – Október 15. 18 óra

Helyszín: Fuga – Budapesti Építészeti Központ

Veréb Árnika – Veréb Csilla: régiek

Moderátor: Pintér Kitti

Kiadó: Szépirodalmi Figyelő

Mi történik akkor, ha a világ nem-emberi része fellázad az emberi tevékenység ellen? A régiek című művészeti kiadvány koncepciója elsősorban erre a kérdésre keresi a választ. A szövegek kapcsolódnak egymáshoz, de ellenállnak a lineáris történetolvasatnak és annak is, hogy a mitikus versnyelv kulcsként értelmezhető legyen egyetlen kanonikus irodalmi hagyományból. A szövegekhez mind készült kép, amelyek elsősorban nem díszítőelemként funkcionálnak, hanem az adott történetet sajátos, variatív módon reprezentálják. Így egymás mellett két kötet rajzolódik ki, a verseké és a képeké, amelyek párbeszédként és nem hierarchikusan kerülnek össze. A két médium együttes jelenléte alkotja a régiek címmel jelzett alkotást. A beszélgetést felolvasás és az eredeti tusrajzok kiállítása kíséri.

 „Veréb Árnika első kötete olyan kivételes tájra hív minket, ahol a vonalak egyszerre nőnek betűkké és képekké. Egy testvérpár titkos párbeszédeként szövődik a könyvtest belső anyaga. Veréb Csilla rajzai úgy feszülnek a papírra, mint lábban az izom. Ezzel a markáns lendülettel visz minden egyes lap új útra minket. Meseszerű vidékre. Kutak, zöld menyasszonyok, szarvasok és gyíkok bújnak meg a szavak mögött. Olyan múlt ez, ami egy láthatatlan ponton fordul át bennünk jelenné. Beljebb és beljebb csalogat. Egészen addig, amíg a közös terünkké tágul ez az oszlopversekből épített régi ház.” /Szabó Imola Julianna/

Praemium estek: beszélgetés Márton Lászlóval – Október 15. 19 óra

Helyszín: KisPrésház

Az elmúlt években Márton László újrafordította a Faustot és Walther von der Vogelweide teljes életművét. A két kiadványt gazdag kommentárokkal látta el, kísérőtanulmányok segítenek elképzelni és megérteni a múlt e kiemelkedő alkotóinak irodalmi világát.

Idén március végén a Nibelung-énekkel bővült Márton László műfordítói életműve, amely újabb csemege nem csupán a régiség irodalmának kedvelői számára, de azoknak is, akiket a (nem) mindennapi filológia révén fölépíthető univerzumok érdekelnek.

Október 15-én, csütörtök este 7 órai kezdettel Tóth-Czifra Júlia, a Kalligram Kiadó szerkesztője beszélget Márton Lászlóval az új fordításkötetről (és a szerző más munkáiról is) a Kis Présház Praemium művészeti estek sorozatában.

Ms. Columbo Live! – Október 18. 17 óra

Helyszín: Jedermann

Csutak Gabi, Gulisio Tímea, Molnár T. Eszter, Gáspár-Singer Anna, Hidas Judit

Disztópia, sci-fi, krimi, erőteljes szexuális tartalom, színházi szövegek. Látszólag nem is teljesen összeillő elemek, csupán egyetlen szempontból. Egyiket sem szoktuk általában nőiesnek tartani.

Kérdés, milyen témákat kapcsolunk az irodalomban a nőkhöz? És mely témák azok, amelyek kevésbé felelnek meg ezeknek az elvárásoknak? Milyen műfajokban, milyen szempontból, milyen hangnemben „illik” írniuk? Mi a helyzet a narrációval és a nyelvvel? Vannak-e most is ezzel kapcsolatos tabuk? És egyáltalán: mit jelent az, hogy „nem női”?

A karantén után szeptembertől újraindítottuk a Ms. Columbo Live! sorozatunkat!

A havonta megrendezésre kerülő felolvasás során minden alkalommal egy-egy aktuális témát járunk körbe kortárs – főként női – alkotók részvételével.

A negyedik alkalom témája: NEM NŐI

A belépés ingyenes!

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár rendezvényei:

Margó Extra: Székely Kriszta – Október 12. 20 óra

Online esemény

Moderátor: Ott Anna

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs – Október 13. 20 óra

Online esemény

Moderátor: Ott Anna

Margó Extra: Koncz Zsuzsa – Október 14. 20 óra

Online esemény

Moderátor: Ott Anna

Október 15.

10:00  Online – Sofi Oksanen: A kutyafuttató

11:00  Online – Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

12:00  Online – Hilde Østby  – Ylva Østby: Titokzatos memória – A felejtés és emlékezés könyve

Hilde Ostby-val Domsa Zsófia beszélget

13:00  Online – Stefan Ahnhem: Mínusz 18

14:00  Online – Spiró György: Sajnálatos események – Két tragédia közjátékkal Kádárról

A szerzővel Rainer M. János beszélget

15:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – Margó-díj-átadó

16:45  Kisszínpad – Várkert Bazár – Szávai Géza: Cérnapóráz – A szerzővel Ungváry Rudolf beszélget, Közreműködik: Gazsó György

17:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Bérczes László: Mucsi Zoltán – Mucsi Zoltánnal és Bérczes Lászlóval Scherer Péter beszélget

18:15  Kisszínpad – Várkert Bazár – Pető Péter: #halálka – A szerzővel Ott Anna beszélget, Közreműködik: Szikszai Rémusz

18:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – KÉPALÁ 2020 – irodalmi est és díjátadó – Közreműködik: Falcsik Mari, Sajó László, Vörös István, Szikszai Rémusz – Moderátor: Valuska László, Mucsi Emese

19:45  Kisszínpad – Várkert Bazár – A teremtés koronája – Karanténantológia – Közreműködik: Cserna-Szabó András, Horváth Viktor és Kácsor Zsolt

20:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Jászberényi Sándor: A Varjúkirály – Nyugati történetek – A szerzővel Valuska László beszélget

Október 16.

10:00  Online – Billy Collins: Az a baj a költészettel – Válogatott versek – A szerzővel Závada Péter beszélget.

11:00  Online – Alexis Michalik – Edmond Rostand: Edmond – Cyrano de Bergerac

12:00  Online – Pasi Ilmari Jääskeläinen: Dombvárosi rejtekjáratok – A szerzővel és Bába Laurával, a könyv fordítójával Mécs Anna beszélget.

13:00  Online – Rebecca Makkai: Négy betű.

14:00  Online – Ivaná Dobrakovová: Anyák és kamionsofőrök – A szerzővel, Ivana Dobrakovovával és Szabó T. Annával Gács Anna beszélget.

15:00  Online – Nógrádi Gábor: A csere – Ádám és Dávid – A szerzővel Oláh Andrea beszélget.

16:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Halász Rita: Mély levegő – A szerzővel Németh Gábor beszélget.

17:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – Lackfi János: Száll a kakukk a fészre – A szerzővel Szabó T. Anna beszélget.

18:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Aposztróf – Irodalmi szerelmek VII. – Közreműködik: Básti Juli, Puskás Tamás, Rendező: Lukin Ágnes.

18:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – 24.hu – vendég: Vámos Miklós – Vámos Miklóssal Inkei Bence beszélget.

18:30  Kisszínpad – Várkert Bazár – Karafiáth Orsolya: Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent – Avagy így tanultuk a szerelmet  – A szerzővel Valuska László beszélget. Közreműködik Jordán Adél és Dobri Dániel.

19:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Barabási Albert-László élete és hálózata – Barabási Albert-Lászlóval Valuska László beszélget.

20:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – Závada Pál: Wanderer – A szerzővel Veiszer Alinda beszélget.

21:00  Minka x BernáthY x Karcis – Közreműködik: Simon Márton, Színész Bob.

Október 17.

10:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Dan Brown: Vad Szimfónia.

10:15  Kisszínpad – Várkert Bazár – Bartos Felicián: Andris és a fehér démon – A szerzővel Dóka Péter, a könyv szerkesztője beszélget.

11:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Finy Petra: Bodzaszörp – Mesék nagymamákról és nagypapákról – A szerzővel és Molnár Piroska színművésszel Csapody Kinga beszélget.

11:00  – Könyves Séták: Budapest x Duna – Budapest Dunája, a Duna Budapestje – Duna menti séták.

11:15  Online – Diridongó – Válogatás 70 év legszebb verseiből óvodásoknak.

11:15  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Takács Mari: Bingaminga a nagyhírű varázsló – A szerzővel Szabó Sándor beszélget.

11:45  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Inspiráló példaképek, valódi mesehősök – A legutóbbi kötet szerzőjével, Kertész Edinával Szécsi Noémi beszélget.

11:45  Kisszínpad – Várkert Bazár – Janikovszky Éva: Naplóm 1938–1944  – A világégés nem lányregény kötetbemutató beszélgetés.

12:30  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Pacskovszky Zsolt: Dodó – Egy történet zsarnokságról és szabadságról gyerekeknek  – Pacskovszky Zsolt író és Oravecz Gergő illusztrátor könyvbemutató performanszát Dóka Péter főszerkesztő moderálja. 

12:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Meseország mindenkié – A beszélgetésen résztvesz: Kiss Judit Ágnes – szerző, Gangl Eszter – szerző, Botzheim György – tanító, Nagy Boldizsár – szerkesztő, Rédai Dorottya – projektvezető, moderátor: Szekeres Nikolett, HUBBY elnöke.

14:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Benedek Ágota: Rumbarumbamm – Ez egy kibaszott karanténnapló – A szerzővel Ott Anna beszélget.

14:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Szederkényi Olga: Irodalmi popikonok – A szerzővel Lovász László beszélget.

15:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – Milbacher Róbert: Angyali üdvözletek – A szerzővel Szegő János beszélget.

16:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Maros András: Két-három dán – A szerzővel Valuska László beszélget.

16:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Ádám Veronika: Távolból őrzöm – A szerzővel Juhász Anna beszélget.

16:30  Kortárs Felbeszélések – Műsorvezető: Till Attila, Közreműködik: Dragomán György, Kováts Adél, László Zsolt.

17:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát – A Himnusz és a himnuszok kalandos élete – A szerzővel Nádasdy Ádám beszélget, Közreműködik: Neumark Zoltán.

17:30  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Nagy Ádám, Trencsényi László, Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés – Mentsük meg Ernőt! – A szerzőkkel és Balatoni József történelemtanárral, influenszerrel, íróval Diószegi Endre irodalomtanár beszélget.

18:30  Kisszínpad – Várkert Bazár – Mörk Leonóra: A herceg és a lányka – A szerzővel Novotny Anna beszélget. A beszélgetésen részt vesz Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal képviseletében.

19:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj – A szerzővel Szegő János beszélget.

19:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – 24.hu – vendég: Grecsó Krisztián – Grecsó Krisztiánnal Jankovics Márton beszélget.

20:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – John W. O’Malley SJ: A pápák története – Pétertől napjainkig – Horváth Árpád SJ, Tornya Erika RSCJ, Vecsei H. Miklós és Hekler Melinda beszélgetnek.

20:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Háy János: A cégvezető – A szerzővel Bojár Gábor beszélget.

20:30  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Tóth Tibor: Elvitték, vissza nem adták – Örményszékely történet – A szerzővel Makai József és Vörös András beszélget.

21:15  Kisszínpad – Várkert Bazár – Várkonyi Judit: Vénusz virrasztása  – A szerzővel Várkonyi Benedek beszélget, Közreműködik: Pokorny Lia

Október 18.

11:00  Online – Rubik Ernő: A mi kockánk – A szerzővel Valuska László beszélget.

11:00  Könyves Séták: Budapest x Duna – Budapest Dunája, a Duna Budapestje – Duna menti séták.

12:30  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Pataki Éva: Nagymama vesztegzár alatt – A változás regénye – A szerzővel és Dr. Szabó Zsuzsa pszichológussal Jakupcsek Gabriella beszélget.

12:30  Kisszínpad – Várkert Bazár – Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz – A szerzőkkel Lovász László beszélget.

14:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – L.Horváth Katalin: „Az utolsó mondattal kezdd!” Kulka Frigyes – egy rendkívüli gyógyító emlékére – L. Horváth Katalin, Kulka Janina, Lukácsi Béla.

14:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár  – Kedvenc íróm – kedvenc műfordítóm.

14:30  Kisszínpad – Várkert Bazár – Szabó Stein Imre: Soha – Napló a pokol tornácáról – A szerzővel Szász János beszélget, közreműködik: Trill Zsolt.

15:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Kerékgyártó István: Szeretett Gazdám, avagy egy vezér ifjúkora – A szerzővel Mészáros Sándor beszélget.

15:30  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Banka Roland: A szamaras zarándok – A szerzővel Király Levente beszélget.

16:00  Kisszínpad – Várkert Bazár – Versum. Kortársak. Klasszikusok. A nemzetközi líra könyvsorozata – Nádasdy Ádám és Krusovszky Dénes beszélget.

17:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Tisza Kata: Kékre szeretni.

17:00  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – 24.hu – vendég: Orvos-Tóth Noémi – Orvos-Tóth Noémivel Bodnár Judit Lola beszélget.

18:15  Kisszínpad – Várkert Bazár – Gurubi Ágnes: Szív utca – A szerzővel Orvos-Tóth Noémi beszélget.

18:45  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – Szöllősi Mátyás: Illegál – A szerzővel Csepelyi Adrienn beszélget.

19:00  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Térey János: Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai – Közreműködik: Csákányi Eszter, Fekete Ernő, Prieger Zsolt.

19:45  Kisszínpad – Várkert Bazár – Van hangunk – országos szépirodalmi novella pályázat – Ünnepélyes díjátadó.

20:15  Kazamataszínpad – Várkert Bazár – A klasszikus és modern haikuk – Közreműködik: Karinthy Vera, Bornai Tibor, Vihar Judit, Czifra Adrienn.

20:30  Nagyszínpad – Várkert Bazár – Bereményi Géza és Járai Márk.

Tags: A38 Hajó, Anna Ott, Babiczky Tibor, Bereményi Géza, Fuga - Budapesti Építészeti Központ, Grecsó Krisztián, irodalom, Jedermann, Juhász Anna, KisPrésház, Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, Metropolis Media, Molnár T. Eszter, Mucsi Zoltán, New York Café Budapest, program, Szépirodalmi Figyelő, Várkert Bazár Categories: IRODALOM
Related Posts