Egy helyen a hét legfontosabb irodalmi rendezvényei. 

Öbölnyi megafon – antológiabemutató | Március 13. 18 óra

Helyszín: Kis Présház

A rendezvényen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program beharangozójaként megvalósult mentorprogram eredményét bemutató antológia szerzői olvasnak fel a kiadványból. A MANK által tavaly kiírt pályázatra a harminc évesnél nem idősebb, még kötet nélküli szerzők pályázati úton jelentkezhettek, és minden mentor egy kiválasztott fiatallal dolgozhatott együtt a Szigligeti Alkotóházban. A pályakezdő költők versei mellett a róluk írt esszék is helyet kaptak a kétnyelvű kötetben, amely a PKÜ kiadásában jelent meg.

Öbölnyi megafon (részlet) – Korsós Gergő versei elé

Mentoráltak (versek): Kazsimér Soma, Korsós Gergő, Kósa Eszter, Kovács Edward, Kubina Zita, Locker Dávid, Masri Mona Aicha, Nagy Dániel, Ősi Anna, Rékai Anett.

Mentorok (esszék): Áfra János, Deres Kornélia, Gál Ferenc, Géczi János, Győrffy Ákos, Kemény István, Kukorelly Endre, Szlukovényi Katalin, Tóth Krisztina, Visky András.

Fordítók: Anna Bentley, Owen Good, Kulcsár Edmond, Márton Ágnes, Austin Wagner.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig

Legyél te is a csapat tagja! – Fiatal Drámaírók Háza önkéntes találkozó és toborzó | Március 13. és 14. 18 óra

Helyszín: MANYI – Kulturális Műhely

A Facebook-esemény leírásából:

„What is the most important thing for a company? Is it the cash flow? Is it the inventory? Nuh-uh. It’s the people. The people.”

Michael Scott, The Office

Érdekel a kortárs dráma? Szívesen vennél részt felolvasó estek, drámaíró műhelyek, vagy akár a szeptemberi fesztiválunk szervezésében?

Várunk téged is a Fiatal Drámaírók Háza toborzó rendezvényén, ahol megismerhetitek a szervezetet, programjainkat, terveinket, illetve azt is, hogy kisebb-nagyobb elköteleződéssel milyen kapcsolódási pontok lehetnek köztünk!

Gyere el te is találkozóink valamelyikére a Manyiba!
Március 13. hétfő 18:00
vagy
Március 14. kedd 18:00
mindkettő találkozón ugyanaz fog elhangozni, így nem maradtok le semmiről!

Részvételi szándékotokat kérjük, hogy az alábbi űrlap kitöltésével jelezzétek!
https://forms.gle/L8hqGQicpUeWrA3t6

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig

A szexualitás problémái Tar Sándornál | Március 14. 18 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

Tar Sándor 1999-ben bukott le ügynökként, és az irodalmi közvéleményt azóta is foglalkoztatja, hogy mivel zsarolhatták. A találgatások között van a szerző vélt vagy valós homoszexualitása. Deczki Sarolta előadása azt járja körül, milyen alapja van ennek a feltételezésnek, hogyan jelent meg akkoriban a homoszexualitás a nyilvánosságban, és mennyire volt kiszolgáltatva mindenki a rendszernek, aki eltért a heteronormativitástól; valamint azt vizsgálja, hogyan jelent meg a hetero- és a homoszexualitás Tar szövegeiben.

A rendezvény az LMBT Történeti Hónap programja, amely az LMBT emberek történelemben való jelenlétét kívánja megmutatni, a magyar és külföldi LMBT múltról és a kisebbség tagjai által létrehozott értékekről szól, ugyanakkor fontos szerepe van az LMBT közösség építésében is. A programsorozat további eseményeiről az LMBT Történeti Hónap honlapján és nyilvános Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig

Irodalmi szerelmek: Petőfi Sándor – Várkert Irodalom | Március 14. 19 óra

Helyszín: Várkert Bazár

A Facebook-esemény leírásából:

2023-ban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója van, ennek apropóján határon innen és túl a Petőfi bicentenáriummal ünnepeljük meg minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét.

Petőfi Sándor (1823-1849) a magyar költészet egyik legfontosabb alakja, forradalmár, nemzeti hős. Kötelező olvasmányaival, verseivel már gyerekként találkozunk. Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Arany János barátja, vándorszínész, költő, százados. Ismerjük, de mit tudunk kezdeni Petőfi örökségével a XXI. században? Miként tudjuk a mai korba átmenteni a nyelvét, verseit? Mit üzen ez az életmű és Petőfi a mai fiatalnak? A ma emberét miként érinti meg? A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, a ciklusok mögött azonban valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek.

A Várkert irodalom népszerű Irodalmi szerelmek sorozatában a március 15-i nemzeti ünnep előestéjén, március 14-én egy ünnepi programmal idézzük meg a tehetséget, a költőt, színészt, a szerelmes, érzelmes embert – az esten bemutatkozik a szerelmes költő, és kapcsolata Csapó Etelkával, Mednyánszky Bertával és Szendrey Júliával. És megismerjük magát Petőfit – aki festmények, színpadi és opera feldolgozás központi alakja, akinek költészete közérthetően szól mindenkihez – a világszabadság hirdetője és akinek hatása máig érezhető.

A nagyszabású programon beszélgetésben, zenés felolvasószínházban és egy kapcsolódó film: a Sose lesz vége premierjével mutatjuk be Petőfi Sándort.

Vendégek: Háy János író / Margócsy István irodalomtörténész / Adorjáni Bálint színművész / Kacsó Hanga népdalénekes (Muzsikás) / Márkos Albert csellista, zeneszerző

A Sose lesz vége című Petőfi ihletett kisjátékfilm kapcsán: Somossy Barbara rendező / Koltai Lajos operatőr, a rendező mestere / Szűcs Nelli, a film egyik főszereplője.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig

Petőfi-variációk – ünnepi közösségi programok a PIM-ben | Március 15. 10 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

A Facebook-esemény leírásából:

Március 15-én egész napos programjaink a legkülönfélébb módon közelítik meg a nemzeti ünnepet és Petőfi Sándor emlékezetét.

A fiatalabbakat interaktív sétával, újrahasznos kézműves foglalkozással, mémeléssel a felnőtteket palota körüli sétával, improvizációs színházzal, komolyzenei koncerttel, különleges tárlatvezetésekkel, Petőfi szellemét megidéző kerekasztal beszélgetéssel, az Ad libitum zenekar koncertjével és további színes programokkal várjuk délelőtt 10-től egészen estig.

A múzeum kiállításai és a programok ezen a napon ingyenesen látogathatók, a megjelölt eseményeinken előzetes regisztrációval tudnak részt venni.

Részletes program: https://fb.me/e/fzijjVtJO

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig

ÍGY ÉL PETŐFI! könyvbemutató – Lackfi János és Szabó Imola Julianna | Március 16. 14 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum⁣⁣

A kötetbe Petőfi csaknem nyolcvan versét válogattuk ki fiatal és örökfiatal olvasóinknak. Lackfi János írt minden vershez laza, gondolkodtató, életteli kommenteket. Az ő előadásában pedig Petőfi-versek is hallgathatók a kötetbeli QR-kódok beolvasásával.⁣⁣⁣
⁣⁣
Kicsit leléptetjük az iskolai piedesztálról a költőt: megmutatjuk a nagyon is emberi, ifjonti vonásait. Hiszen mennyire nagyszerű, ahogyan Petőfi kamaszos-ifjonti hévvel és lázadással végigrohant az egész életén ‒ miközben zseniális életművet teremtett! Mennyire kortársa lehetne mindannyiunknak, abban is, amiről és ahogyan ír!⁣⁣⁣
⁣⁣
Bővebben a könyvről: http://www.cerkabella.hu/igy-el-petofi-petofi-sandor…

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig

Nincs-műhely | Március 16. 16 óra

Helyszín: Mester Galéria és Közösségi Tér

A Facebook-esemény leírásából:

A szokásos műhelyezés a Mester Galériában. Mindenkit szívesen látunk, hozzatok nyugodtan prózát/lírát (és mindent, ami ezeken kívül esik). Hogy mindenkire legyen idő, max. 8 ezer karakterrel (szóközökkel) küldjetek szövegeket.

A szövegeket a műhely napján 12 óráig tudjátok elküldeni. Az alkalmon pedig az első 5-7 szövegre tudunk időt biztosítani. Mielőtt jöttök műhelyre, kérünk titeket, a nincs.muhely@gmail.com email címre küldjétek el word-dokumentumban a szöveget/szövegeket.

Bármilyen kérdésetek van a műhellyel kapcsolatban, a fentebbi emailen elértek minket.

A műhelyt vezetik: Fehér Renátó, Szűcs Anna Emília, Szabolcsi Alexander.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig

Fordítsunk! Bemutatkozik a Balassi Műfordítóképzés | Március 16. 18 óra

Helyszín: Magvető Café

A „balassisok” tizennyolcadik évfolyamával találkozhat a közönség a MEGY népszerű Fordítsunk! sorozatában. A Balassi Műfordítóképzés a legfontosabb intézmény, ha a magyar irodalom külföldi fordítóinak utánpótlásáról van szó.

A képzésről, a magyar nyelvhez, kultúrához és irodalomhoz fűződő kapcsolatukról, a fordítás nehézségeiről és szépségeiről beszélnek a hallgatók: Małgorzata Fedorowicz (lengyel), Toldi Eszter (német), Marian van der Pluijm (holland) és Tatjana Overchuk (orosz), valamint az idei évfolyam többi hallgatója.

Moderátor: Nádori Lídia
Szerkesztő: Rácz Péter, a Balassi Műfordítóképzés szakmai koordinátora
Sorozatszerkesztő: Tax Ágnes

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig

Csüccs le magyar! – könyvbemutató extrákkal | Március 16. 18 óra

Helyszín: Három Holló / Drei Raben

A Tilos az Á könyvek kiadásában megjelenő Költővel nem járnék címet viselő antológia tizenöt kortárs magyar szerző novelláján keresztül azt mutatja meg, miről beszélünk, ha Petőfiről beszélünk. Legalábbis ennek tizenöt lehetséges válaszát olvashatjuk a kötetben, amiben korántsem az iskolai, állami megemlékezések pátosztól átitatott hangja dominál. Hanem az a fajta szeretetteljes viszony a „nagy nemzeti költőnkhöz”, amibe belefér a humor, az irónia, és Petőfi személyének vagy az életműve bizonyos részeinek problematizálása. A kötetben olyan témák is előkerülnek, mint a családon belüli erőszak, a női-férfi egyenjogúság, a mozaikcsalád, gimnázium utáni országelhagyás – mindez Petőfihez kapcsolódva.

Az izgalmas és humoros young adult novelláskötet rengeteg kapcsolódási pontot ad, rengeteg olyan kérdést, témát vet fel, ami a mai olvasók jelenéről is szól – így a kötetbe Petőfi mellett bőven belefér a puliszka számos változata, Sherlock Holmes, az iskolai zaklatás, alternatív történelem és egy versekkel operáló instagrammer is.

A kötet borítója és a benne található illusztrációk Herbszt László munkái, akinek köszönhetően az antológia mint könyvtárgy is önálló esztétikai értéket képvisel.

A bemutatón a szerzőkkel Szabó Amanda emlékezik meg a költőről és forradalmárról. Ezt követően a szerzők és az illusztrátor beszélgetnek az antológiáról és Petőfiről.

Illusztrálta: Herbszt László

Az antológia szerzői: Balássy Fanni, Baráth Katalin, Bánki Éva, Bendl Vera, Cserna-Szabó András, Gévai Csilla, Kalapos Éva Veronika, Kiss Judit Ágnes, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár T. Eszter, Nényei Pál,, Rojik Tamás, Szabó Borbála, Wéber Anikó

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig

FISZ Líraműhely Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével | Március 16. 19 óra

Helyszín: Itt és Most Társulat

A Facebook-esemény leírásából:

Folytatódik a FISZ líraműhelye Mezei Gábor és Szabó Marcell vezetésével. Mindenkit szeretettel várunk 2023. március 16-án, 19 órakor, az Itt és Most Közösségi térben.
Örülünk az előreküldött verseknek, itt: gmezeig@gmail.com; sabmarc@gmail.com

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig

Nincs – Felolvasóest | Március 16. 20 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

Felolvasók: Szamosvári Bence, Martzy Réka, Bodor Emese, Vida Boldizsár, Petrovicz Emma, Szűcs Anna Emília, Endrey-Nagy Ágoston, Fehér Renátó, Bíró Sára, Szabó Máté

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 13-tól 19-ig