Irodalmi rendezvények a hétre – Január 6-tól 12-ig

0
Irodalmi rendezvények a hétre – Január 6-tól 12-ig

Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója (165. előadás) – Január 7. 19 óra

HelyszínJurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Orlai Produkciós Iroda – Füge Produkció

Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója

Színpadra alkalmazta: Lőkös Ildikó – Göttinger Pál

Előadja: Ötvös András

Dramaturg: Lőkös Ildikó
Plakát: Csáfordi László
Produkciós asszisztens:Jánoska Zsuzsa
A rendező munkatársa: Schneider Jankó

Rendező: Göttinger Pál

Az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE 2014. szeptember 19-én mutatta be a Jurányi Inkubátorházban Gerlóczy Márton nagysikerű regényének színpadi átiratát a Csemegepultos naplóját Ötvös András főszereplésével, Göttinger Pál rendezésében. A szövegkönyvet Lőkös Ildikó és Göttinger Pál készítette.

,,Ötvös önfeledten pultos; kezében életre kelnek a kolbászok, párizsik és szalámik, de még a csomagolópapír is: ők a vevők, a főnökség, a borgőzös magánélet. Karakterek jönnek és mennek a színpadon, a pultos srác egyre nehezebben bírja, majd teljesen elszabadul a pokol és az indokoltnál előbb (vagy később?) belefásul az egészbe.” – dívány.hu

Göttinger Pál rendező így vélekedik a darabról és a főszereplőről:
“Nehéz csinálni, ugyanakkor rendkívül izgalmas olyan színészt nézni, akinek minden másodperce közlés. Nincs partnere, ezért az egész közönség az ő játékára tapad rá. Ötvös András maximálisan ilyen. Rendkívül gátlástalan színész, az ellenkezőnek a fordítottját is eljátssza. Ha kell, esik, bukik. Minden próbára negyven új ötlettel érkezik.”

„A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam.” – A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul…

Gerlóczy Márton regényét Ötvös András eleveníti meg, a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik segítségével.

Fotó: Takács Attila

Fordítsunk! – Néha kicsit belehalunk az irodalomba – Január 7. 17 óra

Helyszín: Magvető Café

Tótfalusi Ágnes, Imrei Andrea és Péczely Dóra műhelybeszélgetése

Minden elolvasott könyvvel egy kicsit többek leszünk: a könyvek tükröt tartanak, önreflexióra késztetnek. Gazdagítják és formálják a személyiségünket. Az önismeret rétegzett bugyrai viszont nem könnyű holmik. Ahogy a könyvek által egyre többet nyitogatunk ki belőlük, olykor meg is sebződünk. Párharcba keveredünk. Lelki párbajba. És néha kicsit bele is halunk.

Az olvasmányélmények hatásáról sokat hallunk, de arról nem, hogy a műfordítóra milyen hatással vannak egyes könyvek. Azt mondják, a fordító ismeri legmélyebben az irodalmi műveket. A műfordító nagyítóval vizsgál, kutat, kiveséz, kifordít, átalakít és újra összerak. Közben pedig ott a gyötrelem. Néha felszabadító, néha fájdalmas gyötrelem. Nehéz sorsok, történelmi korok drámai epizódjai, pszichológiai írások, thrillerek fordítása mélyen traumatizáló is lehet.

Kortárs (világ)irodalmi példákon keresztül a műfordítás közbeni lelki lenyomatokról, a műfordító beavatási helyzeteiről, irodalomterápiáról beszélget Tótfalusi Ágnes műfordító, Imrei Andrea műfordító, irodalomterapeuta és Péczely Dóra irodalmi szerkesztő.

A Magyar Műfordítók Egyesületének programja.

Purosz Leonidasz: Egy férfi sosem hagyja félbe – Január 7. 20 óra

Helyszín: Jazz Kocsma (Szeged)

18 órától: Törzsasztal Íróműhely

20 órától: kötetbemutató

A szerzővel Molnár H. Magor beszélget. A versek hátsó szobáiból kiszüremlő dallamokért Fakan Csaba felel.

Egy férfi sosem hagyja félbe (Magvető, 2019)

Szabad-e a fiúknak sírniuk, szabad-e a fiúknak kiabálniuk? Purosz Leonidasz verseskönyve azt a sokféle társadalmi és lélektani körülményt vizsgálja, amelyek között ma egy fiatal felnőtt férfivá kénytelen válni. Miféle játszmák, miféle versengések közepette kell erősnek mutatkoznia, mikor lehet sebezhető? Meddig lehet próbálgatni a hangot, a lehetőségeket, ha a kamaszkor kibúvói már bezárulnak? Purosz Leonidasz versei bátrak, meglepőek és érzékenyek, mint a veszekedés közben elhangzó tapintatlan igazságok.

Purosz Leonidasz: 1996-ban született Szegeden, Szentes és Budapest után jelenleg Marosvásárhelyen tanul. Verseket ír, ez a második kötete. Emellett többek között Bolaño-rajongó és Udinese-drukker.

Molnár H. Magor: 1986-ban született Marosvásárhelyen. Költészettel foglalkozik, az Eső irodalmi lap szerkesztője.

Fakan Csaba: 1980-ban született. A Vacsora Zsuzsival zenekar gitárosa, a Jazz Kocsma egyik lelkes fotósa. Több mint tíz éve tanító az SZTE Gyakorló Általános Iskolában.

A Törzsasztal íróműhely estjein becskassza működik.

Plakátterv: Vajda Gábor

Csemege ajándékkosár – Fogyasztás és zene a Kádár-korszakban – Január 8. 17:30

Helyszín: Írók Boltja

Tóth Eszter Zsófia – Poós Zoltán: Csemege ajándékkosár – Fogyasztás és zene a Kádár-korszakban című könyvének bemutatója az Írók Boltjában.

A szerzőkkel Rozsonits Tamás újságíró beszélget.

A könyvről:

„Nem megmondtam, bontott csirkét hozzál” – a szocialista időszak emblematikus reklámjából idézünk. E mondatok hívószavak, melynek nyomán beindul az emlékezés a szocialista időszak ma már elsüllyed világára, tárgyaira, meghatározó termékeire, zenéire élményeire. Egy olyan időszak emlékezeti lenyomatai ezek, mikor a háttérben mindig szól a Sokol Rádió és a hétfői adásszünet után a keddi televíziós sorozatokat várták a kedves nézők.

E könyv kaleidoszkópszerűen bemutatja, felvillantja mindazt, amely a Kádár-korszak mindennapjait jellemezte, évtizedek szerint rendezve. Ahhoz az évtizedhez soroltuk be a terméket, melyben már kapható volt. Egyúttal különleges vállalkozás is egyben könyvünk, ugyanis egy író és egy történész közös munkájának izgalmas eredménye. Így forrásaink a korabeli sajtó, saját és ismerőseink emlékezete, akiket megkértünk arra, hogy idézzék fel emlékeiket az egyes témákkal kapcsolatban. Olyan témákat választottunk ki, melyeket jellemzőnek tartottunk a szocialista időszak mindennapjaira. Nem egyszerűen fogyasztástörténet vagy zenetörténet, hanem annál több: megéléstörténet is olvasmányos formában. Bárhol felüthető olvasókönyv.

A történetekben ott vagyunk mi, szerzők is, ahogyan mi gyermekként, kamaszként éltük át ezt az időszakot. E kötet a generációs emlékezet lenyomata is, de nagy szeretettel ajánljuk azoknak a nemzedékeknek is, akik nem élték át ezt a kort, így számukra egy egzotikus időutazás lehet az olvasás. Mindeközben folyamatosan szól a zene. Kötetünk célja az emlékek előhívása, az olyan jellegzetességek bemutatása, melyek manapság is jelentéssel bírnak, időutazásra invitálnak. Leletmentés egy félig elsüllyedt hétköznapi világból.

Nyerges András 80 – Születésnapi köszöntés – Január 10. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Nyerges András Füst Milán-, Gábor Andor- és Pulitzer-emlékdíjas írót, publicistát köszöntik barátai, pályatársai 80. születésnapja alkalmából az Írók Boltjában.

A szerzőt (egy-egy tőle választott, rövid írást vagy annak részletét felolvasva) köszöntik:

Erőss Zsolt,
Fráter Zoltán,
Kornis Mihály,
Murányi Gábor,
Tamás Gáspár Miklós
Verebes István

Az ünnepelttel Kovács Dezső kritikus, az Art7 művészeti portál főszerkesztője beszélget.

Változó örökség – A FISZ irodalmi délutánja – Startfeszt – Január 11. 17:30

Helyszín: Itt és Most Társulat

Hogyan öröklődnek a genetikai, a kulturális vagy akár a tapasztalati úton rögzült személyes kódok? Van-e logikája a fakulásnak induló, majd újra élesen kirajzolódó emlékeknek? Segít-e a költészet az ezek között történő eligazodásban? Az Itt és Most Közösségi Tér színpadán Bende Tamás, Élő Csenge Enikő és Kiss Dávid vállalkoznak rá, hogy verseiket egymás mellé sorakoztatva megtalálják költészetük metszéspontjait: a folyamatosan változó, mégis közös örökséget. A keresésben Górász Péter moderátorként, Bércesi András pedig zongorajátékával segíti a költőket.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztráció: https://forms.gle/qdNm637WULurx4tM9

Kulcsember – Nyáry Krisztián – Startfeszt – Január 11. 20 óra

Helyszín: Itt és Most Társulat

Az esemény leírásából:

A fesztivál második Kulcsember szerzői estjén egy méltán ismert író és irodalomtörténész, Nyáry Krisztián látogat el hozzánk. A forma ezúttal is a szokásos: Krisztián elhozza nekünk kedvenc irodalmi és személyes sztorijait, az Itt és Most színészei pedig improvizációval teszik teljessé a képet. Bár ezúttal is a színpadon alakul majd ki a történet, nagy valószínűséggel szerelmi drámákban és hőstörténetekben gazdag este elébe nézünk.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztráció: https://forms.gle/jUAk89BkZXXRSVFH6

Nincs megjeleníthető cikk