Ilyen volt a harmadik Irodalom Éjszakája

0
Ilyen volt a harmadik Irodalom Éjszakája

Március 21-e nemcsak a költészet világnapja alkalmából volt izgalmas, az epika rajongói sem maradtak program nélkül. Budapesten harmadik alkalommal rendezték meg az Irodalom Éjszakáját, melynek célja, hogy a kortárs világirodalmat még közelebb hozza a hazai olvasóközönséghez. Idén a szerelem témája állt a rendezvény középpontjában – 21 ország írójának művéből olvastak fel a Radnóti Színház színészei a VI. kerület 21 különleges helyszínén.

Futás! – ez volt a terv aznap estére. Bár a helyszínek nagy része nem volt távol egymástól, ahhoz, hogy egyik helyről a másikra eljussunk több idő kellet volna, mint az erre rendelkezésre álló 10-15 perc. Az este folyamán előre meghirdetett 21 VI. kerülti helyszínen félórás ismétléssel összesen nyolcszor olvastak fel a kortárs irodalom legkülönbözőbb szerelemfelfogásáról szóló művekből részleteket a színészek, így a legszerencsésebbek és a haladási útvonalukat legjobban megtervezők akár nyolc helyre is bejuthattak. Radnóti Színház, Anker’t, Mai Manó Ház, Prezi, Izraeli Kulturális Intézet, ilyen és ezekhez hasonló helyek adtak helyszínt a rendezvénynek, melyek közül ha valaki legalább négyre eljutott, és begyűjtötte az ezt igazoló pecsétet, akkor az est végén egy izgalmas sorsoláson vehetett részt az Anker’tben.

Forrás: Radnóti Színház

Már este hét órakor óriási sor állt az épületek bejárata előtt, irodalomkedvelők tömkelege, fiatalok idősek vegyesen látogattak el az előre megadott helyszínekre. Legnagyobb érdeklődés Alföldi Róbert által felolvasott belga-flamand alkotás, a Fekete pillangók iránt bizonyult, de Schneider Zoltán vagy Bálint András felolvasóestje se sokkal maradtak alább. Sajnos egyes helyek befogadóképessége miatt megesett, hogy akár fél órát vagy többet is várni kellett az embereknek ahhoz, hogy bejussanak, így sokaknak az előre megtervezett vonulási rendje már az első akadálynál megbukott. Az időjárás sem volt kegyes a várakozókkal, a késő télies hidegben sokan kocogtatták fogaikat, dideregtek, ám elszántságukat még ez sem tudta alávetni.

A 2018-as listát, az idén kiválasztott és felolvasott műveket a Litera főszerkesztője és az Irodalom Éjszakájának kurátora, Nagy Gabriella állította össze. Maga az összeállító is érdekesnek, ugyanakkor kihívásokkal telinek találta az idei év témáját:


Ne várjon a közönség rózsaszín ködöt, romantikus közhelyeket. A szerelem ezekben a szövegekben legalább annyira összetett és sokszor ellentmondásos, mint a valóságban. Felébred, és elmúlik, néha hazudják, vagy rossz helyen kopogtat, egyszer telibe talál, másszor félre, és előfordul az is, hogy már rég vége van, amikor még mindig gúzsba köt. Sosem válogat, nincs tekintettel korra, nemre, származásra, testi hibára és abszurd helyzetekre.


– fogalmazott Nagy Gabriella

Végül a nagy sietségben összesen hat helyszínre sikerült befurakodnom, hat egyéni, különleges és csodálatos helyszínre, ahol európai és azon kívüli ország egy-egy írásának kiválasztott részletét hallhattam ikonikus magyar színészek felolvasásában.

 • Észtország
  Mart Kivastik: Mark Kivastik Brevárium
  Felolvas: Schneider Zoltán
  Helyszín: Radnóti Színház

Az észt részről Mart Kivastik novelláját, A kilátást hallhattunk Schneider Zoltán felolvasásában. A történet egy sajátos szerelmi utazást mutat be, a főhős és szeretője new-yorki útjából ismerhettünk meg egy novellányi részletet. Az egész alkotás középpontjában a kilátásra való vágyakozás és a művészet áll. Főszereplőnk, aki feltételezhetően nem egy művelt ember, túl későn ébred rá a művészet egyénre gyakorolt hatására, s mikor először találkozik egy olyan alkotással, ami elgondolkodtatja, akkor döbben csak rá, hogy mennyi évet hagyott ki enélkül. A katarzis személyes élményét tapasztalja meg, de ezt már legjobb barátjának egy sör mellett meséli el. Minden olyan, mintha meg sem történt volna. A felolvasás után a szerző könyvét ingyen megkaphatták a látogatók, így az észt író további műveivel  is megbarátkozhat a magyar olvasóközönség.

Schneider Zoltán. Forrás: Elte Online
 • Csehország
  Dora Kaprálová: Egy férfi. Válasz Esterházy Péternek
  Felolvas: Balsai Móni
  Helyszín: Prezi/1

Balsai Móni Csehországot képviselő előadása merőben más volt, mint az előző. Humoros, nőies, vidám. A Preziben tartott felolvasóest igen sok érdeklődőt feltüzelt, már csak azért is, mert Dora Kaprálová művének címében egy magyar szerző, Esterházy Péter neve is szerepelt. Az írás egy válasz Esterházy Egy nő című alkotására, a történetben az író lányát többször is megemlíti az elbeszélő.  A könyvrészlet ismétlésekre épített: „Van egy férfi”. De hogy az a férfi kicsoda, milyen korú, hogy néz ki, és milyen kapcsolatban áll az elbeszélővel, az nem egységes. Lehet ez egy gyermeki szerelem, tini rajongás, felnőtt hóbort, férjezett csetepaté. Férfiak jönnek-mennek egy nő életében, épp úgy, ahogyan ebben a történetben is.

 • Japán
  Itojama Akiko: A tengeren várlak („NEET”)
  Felolvas: Lovas Rozi és Vilmányi Benett
  Helyszín: Culinary Institute of Europe (CIE)

Lovas Rozi neve és arca sokaknak ismerős lehet A mi kis falunk című sorozatból, az Irodalom Éjszakáján azonban színésztársával, Vilmányi Benettel a japán szekciót képviselték. Itojama Akiko alkotása volt talán a legmaibb és legátérezhetőbb az est során. A történetben a „NEET”-ek, azaz a nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülő fiatalok, tehát egyszerűen otthon ülő lézengők álltak. Azonban mint kiderült ők is képesek érezni, ők is emberek. Milyen érdekes, hogy köztük is kialakulhat szerelem… Vagy szeretet… Vagy szánalom… Akármi… És hogy képesek-e egyáltalán megváltozni, elszakadni a számítógéptől, és munkára fogni magukat? Mennyit érhet a pénz? Mi hozhat változást? A történetből kiderül…

 • Németország
  Benedict Wells: És véget ér a magány
  Felolvas: Porogi Ádám
  Helyszín: Escape Zone

A Németországot képviselő helyszínre a bejutás volt a legizgalmasabb, a felolvasáson részt venni vágyó embereknek ugyanis egy földalatti minilabirintuson, az Escape Zone egyik termén kellett átverkedniük magukat. Porogi Ádám egy régi szerelemről olvasott egy részletet Benedict Wells regényéből. Két régi arc, sok emlék, temérdek mi lett volna ha… és arra emlékszel?, egy ismeretlen heg, ölelés, két ajándék, vonatút, és megint minden a régi. Talán az egész egy nap volt, vagy mégse. Csak egy emlék. Minden olyan, mintha meg sem történt volna.

 • Bulgária
  Ivanka Mogliszka: Váratlan utcák
  Felolvas: Bálint András
  Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

A szerelem nem ismer kort, legalább is Ivanka Mogliszkova történetében semmiképp sem. Két idős ember, aki újra egymásra talál. Vagyis találna, ha a halál nem lépne közbe. Bálint András felolvasásában elhangzott történet valódi érzelmeket generált a közönségből, s bemutatta, milyen kegyetlen is az élet. Az élet váratlan utcák sorozata, áthaladunk életünkben ki tudja hány meg hány utcán, még sincs soknak jelentősége. Illetve mindaddig nincs, míg nem azzal éljük ezt át, akivel mindent átszeretnénk. Ekkor jön azonban a sors, egy lábtörés és egy betegség mindent visszafordíthatatlanul megváltoztat. A Váratlan utcák című könyv egy korhű lenyomata a későn felismert érzéseknek.

 • Belgium/Flamand régió
  Chika Unigwe: Fekete pillangók
  Felolvas: Alföldi Róbert
  Helyszín: Radnóti Színház – Keres Emil próbaterem

Azt est végére a várva várt Alföldi előadásra is sikeresen betuszkoltuk magunkat. A Radnóti Színház színésze Chika Unigwe Fekete pillangójából olvasott fel egy részletet. Sajnos ez véleményem szerint nem jól lett kiválasztva, nehezen volt összerakható, hogy ki, miért, mit cselekszik, hol vagyunk, sőt szerelem témáját is csak nagyon érintőlegesen hallhattuk. Az írás a Nigériából Belgiumba szállított és prostitúcióra kényszerített nőkről szólt, bár ezt csak utólag, a tájékoztató kézikönyv elolvasása után tudtuk meg, így az egész történet értelmezése félrecsúszott. Bár az est folyamán más előadásokon is hallhattunk könyvrészleteket, azok kiválóan lettek kiválasztva, úgy, hogy magukban novellaként is megállták a helyüket. A flamand régiót képviselő írás azonban bár a könyv egészét beleértve egyértelműen beleillett az est témájába, a kiválasztott részlet mégsem volt a legjobb döntés.

Aki részt vett az eseményen, szinte biztos, hogy nem csalódhatott. Az idei Irodalom Éjszakája színvonalas, hiteles, sokszínű és megható volt. A rendezvényt Budapest Fővárosának Önkormányzata, a Radnóti Színház, az EUNIC Hungary és a résztvevő országok kulturális intézetei és nagykövetségei támogatták.

Kiemelt kép: programturizmus.hu

Nincs megjeleníthető cikk