Vinczellér Katalin és Szabó Borbála beszélgetésével indult február másodikán a Pagony Kiadó podcast-sorozata, amely mostantól szerda esténként friss tartalommal vár minden, a gyerekirodalom, a kultúra és a gyereknevelés iránt érdeklődő szülőt, tanárt vagy akár nagyobb kamaszt is.

f21Miben hasonlít egy vízvezetékszerelő és egy író munkája? Hogy lehet az, hogy az iskolában tanóránként mindig másból kell okosnak lenni, és ennek ellenére hogyan válhat az iskolapad mégis biztonságot adó hellyé? Lehet-e az irodalom és a magyaróra játéktér, inspirálhatnak-e minket a mai kötelezők? A 20. század melodramatikus ifjúságiirodalom-felfogása után ma milyennek gondoljuk a jó ifjúsági szöveget?

Többek között ezeket a kérdéseket járja körül a Pagony Kiadó gyerek- és ifjúsági irodalmi podcastjének első részében Vinczellér Katalin és vendége, Szabó Borbála, többek között A János Vitéz-kód című nagysikerű ifjúsági regény és a Nincsenapám, seanyám, a Szülői értekezlet és a Varró Dániellel közösen jegyzett Epika és Líra című drámák szerzője.

A kiadó legújabb beszélgetéssorozatában Vinczellér Katalin, a Pagony iskolai projektjének koordinátora a kortárs magyar gyerek- és kamaszirodalom népszerű szerzőivel és illusztrátoraival fog beszélgetni életről és irodalomról A meséktől a felnövésig című műsorában. Ezzel párhuzamosan folytatódik a pandémia ideje alatt nagy sikerűvé vált Altatás után, elalvás előtt című műsor is, melyben Hajdu Zsanett állandó vendége továbbra is Szél Dávid szakpszichológus, az Apapara blog és könyv szerzője lesz.

A Pagony podcast tervezett adásai március végéig:

2022. 02. 02. A meséktől a felnövésig – Szabó Borbála – Magyarról magyarra fordítás, szerepek és átírások

„Nagyon szeretem Katona Józsefet, mert a sorsunkban hasonlóságokat láttam mindig is: egyrészt hogy neki nem jött be az írás, és ez az egész frusztráció, ami velem is történt, az vele is megtörtént, csak ő végül feladta…”

Szabó Borbála viszont nem adja fel. Sok humorral és (ön)iróniával mesél gyerekkoráról, a traumafeldolgozás építő mivoltáról, írói módszeréről, tanári tapasztalatairól és a kortárs magyar irodalmi és színházi életről.

2022. 02. 09. Altatás után, elalvás előtt – Családi minták a gyerekkönyvekben

Miként öröklődnek a családi minták? Hogyan jelennek meg a transzgenerációs helyzetek a gyerekkönyvekben? Mikor, milyen mese hallgatása, könyv olvasása segítheti elő a felismeréseket, oldani az ismeretlen eredetű rossz érzéseket? Szél Dávid pszichológussal Hajdu Zsanett beszélget.

2022. 02. 16. A meséktől a felnövésig – Berg Judit – Káosz és rend az életben és az írásban

„Nincs olyan író, aki nem saját magát írja.”

„Nekem az írás olyan, mint a szörfösnek a hullám. Ha fel tudsz rá pattanni, akkor iszonyúan hasítasz.”

Berg Judit nemcsak az egyik legnépszerűbb kortárs magyar gyerekkönyvszerző, hanem mindenre kíváncsi, kvantumfizikát olvasó, négy gyereket nevelő, az élet mindennapjait intenzíven megélő hús-vér ember. Mesél a nagy kudarcokról, elakadásokról, felismerésekről és az alkotói folyamat sajátosságairól.

2022. 02. 23. Altatás után, elalvás előtt – Tolerancia, másság és elfogadás

Hajdu Zsanett Szél Dávid pszichológussal, az Apapara blog és könyv szerzőjével beszélget arról, milyen egy érzékenyítő könyv, van-e létjogosultsága a program-könyveknek, miként jelennek meg gyerekek, anyák, apák, nők, férfiak, családok, kicsik és nagyok különböző szerepekben a gyerekkönyvekben?

2022. 03. 02. A meséktől a felnövésig – Péczely Dóra 1. – Mit adjunk a kamasz olvasók kezébe?

„Kamasz irodalom – én jóban vagyok ezzel a szóval, szeretem a humorát, az energiáját.”

Elkezdtem körbenézni, hogy mi van a Harry Potteren túl.”

Péczely Dóra irodalmi szerkesztő, a Tilos az Á kiadó alapítója. A Szívlapát, a Budapest OFF, a Lehetnék bárki és a Szevasz című kötetek szerkesztőjeként mesél az antológiák születéséről, és arról, hogy miért élt hónapokig derékig érő verseskötetek között az egész családja.

2022. 03. 09. Altatás után, elalvás előtt – A gyerek és a legnagyobb a tabu

Miként beszéljünk vagy ne beszéljünk a gyerekekkel az elmúlásról? Hogyan jelenik meg a halál, veszteség, gyász a gyerek- és ifjúsági könyvekben? Miként lehet partner szülő és gyerek a téma elfogadásában?

2022. 03. 16. A meséktől a felnövésig – Fenyő D. György – Gráf Dóri – Az elementáris élmény és a tananyaggá válás konfliktusa

„A költészet, attól kezdve, hogy beszél az ember, létezik.”

„Az, hogy az ember megfogalmazza önmagát, elemi szükséglete.”

Fenyő D. György a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, generációk legendás magyartanára, és Gráf Dóri, fiatal költő és grafikus közös könyve kapcsán beszélgetünk arról, hogy mi a versek szerepe a mindennapokban, hogyan lehet a versolvasás élményét megtartani az oktatásban. Szó lesz arról is, van-e olyan, hogy nőies vers, illetve, hogy mit jelent Petőfi Sándor költészetén olvasóvá szocializálódni.

2022. 03. 23. Altatás után, elalvás előtt – Hogyan (ne) altass el gyereket?

Van-e ideális esti rutin? Milyen egy jó altató könyv? Mi a valódi rendeltetése ennek a rítusnak? A beszélgetésben minden kiderül az alváshoz való kapcsolatunk kialakulásáról.

Podcast-formában az eddig népszerű beszélgetések is visszahallgathatók lesznek.

Kiemelt kép: Pagony