A Berriloom and the Doom – akárcsak sorozatunk előző részében a Black Mongo – kiváló bizonyítéka annak, hogy érdemes új utakat keresni a rockzenében. Fedezd fel kis hazánk nagy zenéit az f21-en!

f21

A Berriloom zsánerek tekintetében tipikusan a „besorolhatatlan” kategóriába esik – az indie, az avantgárd, a matekrock, a scremo és a shoegaze grunge címkék például mind helytállóak az In the Heart of the World Logic Never Forgets kislemez tekintetében, és valószínűleg még egyszer ennyi műfajba be lehetne suvasztani az anyagot. Azonban ha a Berriloom and the Doomról beszélünk, hiba lenne megállni a stílusok felsorolásánál, hiszen zenéjük túlmutat különböző stílusok kijátszásánál.

 Posztmodern rockhelyzet

Rockzenekarként a posztmodern zenei helyzetben gyakran merül fel a kérdés: a minket körülvevő hatásokat milyen módon tudjuk kombinálni és új jelentéssel felruházni? Ha erre a kérdésre léteznek jó és kevésbé jó válaszok, akkor Berriloom jól felelt. Az In the Heart of the World Logic Never Forgets (kis)lemez négy trackjében a zenekar szépen mutatja be, hogy ebben a minket körülvevő – és sok esetben csak nehezen megkerülhető – zenei megoldásokkal telített világban nem kötelező új stílusirányzatot alkotnunk ahhoz, hogy saját hangunk lehessen, és elmesélhessük saját történeteinket úgy, hogy az zeneileg is frissnek és izgalmasnak hasson.

A dalszerkezet felszabadítása

A dalok és az egész EP felépítése messze rugaszkodik a populáris zenében gyakran bevett verze, refrén, C-rész-tagolástól. Rockzene-fogyasztóként már első hallgatásra egyértelművé válik, hogy a Berriloom által szított káosz jó káosz – a zenekar által teljesen felforgatott struktúrában a trackek és a lemez által leírt ívekre helyeződik a fókusz. A sok stílus és inspiráció feloldódik és újraértelmeződik, érzelmesen és intelligensen kerülnek újrafelhasználásra.

A kivitelezés

A Berriloom szép, telt hangzású EP-t hozott, ami tele van okos, izgalmas zenei megoldásokkal. Ezek az esetek jelentős részében az öncélúságon túlmutatva adnak hozzá valamit ahhoz a különös, mérges-kedves, dühös-nyugodt atmoszférához, amelyet a zenekar megteremt.

A néhol önmagukban sablonos énekszólamok újabb és újabb jelentéseket kapnak a hangszeres zene értelmező, kreatív munkájának köszönhetően. A gitártémák sokszínűsége átitatja a teljes albumot, míg a dob és a basszusgitár kísérletező jellegű szólamai időről időre új jelentéssel ruházzák fel az ének- és gitárdallamokat.

Fedezd fel a Berriloomot!

A Berriloom and the Doom a fősodorral szemben, a rockzene hatalmas eszköztárához visszatérve autonóm, friss és jó minőségű zenét kínál. Legközelebb február 5-én nézheted meg őket élőben az Aurórában.

Ha szeretnél több izgalmas magyar zenekart felfedezni, vess egy pillantást a Fedezz fel! korábbi részeire, és kövess instagramon!

Kiemelt kép: berriloom.bandcamp.com