Elkészült a Magyar Filmadatbázis éves összesítése. 

Talán még sosem válogathattak a magyarországi nézők olyan gigászi filmes felhozatalból, mint a tavalyi évben. A covid után a mozik is magukhoz tértek, a streaming robbanás pedig végképp nagyot dobott a kínálaton. A Magyar Filmadatbázis most nyilvánosságra hozta az egyes filmadatlapok megtekintési adatait, ami egészen meglepő eredményt hozott. A Top 10 első két helyén két romantikus Netflix-film – a Bíbor szívek és a Két világ között – áll és csupán a harmadik helyen végzett a Top Gun: Maverick, ám ha a nézők értékeléseit vesszük alapul, Joseph Kosinski akciófilmje 87%-kal az első helyen áll.

Egy katona is lehet sebezhető – Bíbor szívek filmajánló

 

A negyedik helyen Az elveszett város végzett Sandra Bullockkal a főszerepben, bár a tetszési indexe az első tízből ennek a filmnek volt a legalacsonyabb, csupán 64%. Végül az ötödik legkeresettebb filmnek bizonyult csupán az Avatar: A víz útja, ám 80%-kal lett ez a harmadik legjobb film a hazai nézők körében.A hatodik helyen egy újabb Netflix – és egy újabb, ezúttal spanyol romantikus – film, Az ablakomon át áll.

Végül a felsorolásból nem maradhat ki a Columbia Pictures Ahol a folyami rákok énekelnek című, romantikus elemekben is bővelkedő felnövéstörténete, melynek bár adatlapját csak a hetedik leggyakrabban tanulmányozták a nézők, azok, akik megnézték, a harmadik legjobb filmnek ítélték.

Ezek alapján az rajzolódik ki, hogy meglehet a streaming tartalmak előre törtek a nézettségi listákon, a közönség tetszését még mindig a hollywoodi alkotások nyerik el leginkább. A 8., 9. és 10. helyen olyan sikerfilmek végeztek, mint a szintén netflixes Hétvégi kirándulás, a Fekete telefon és Brad Pitt akciófilmje, A gyilkos járat.

Netlfix-Top 10-Mafab
Jelenet a Gyilkos járat c. filmből (forrás: A Hetedik Sor Közepe)

Kiemelt kép: Jelenet a Bíbor szívek c. filmből (popsugar.co.uk)