Mi jut eszedbe a háborúról? Lövések, támadások? Távollétek, hazatérések? Vagy épp az, hogy elveszítheted őt? Egy film, amit kortól és nemtől függetlenül mindenkinek látnia kell.

A Netflix top 10-es listáját vezető Bíbor szívek című film két főszereplője, Cassie (Sofia Carson) és Luke (Nicholas Galitzine) két olyan ember, akik túl gyorsan estek szerelembe. Olyannyira gyorsan, hogy esküvőjük napja egyben Luke hadseregbe vonulásának időpontja is. A fiú édesanyja halálát követően súlyos drogproblémákkal küzdött, a megtisztulás után azonban – nagyapja tiszteletére, de legfőképp azért, hogy édesapjának bizonyítson – tengerészgyalogosnak áll.

Cassie egy hétköznapi lány, aki pultos a sarki kocsmában – ahol Luke-kal először találkoznak –, emögött azonban egy roppant nagy tehetség lakozik, hiszen zeneszerző, dalszövegíró, kiskora óta a zene a mindene. Azonban akármennyire is határozott természetű, a biztos családi háttér sajnos hiányzik mögüle, ezért saját magát kell eltartania. Cassie súlyos inzulinrezisztenciában szenved, gyakori, hogy élete forog kockán, főként mikor újabb gyógyszeradagját már nem tudja kiváltani.

Cassie régi barátját, Frankie-t (aki Luke-kal együtt készül bevonulni a seregbe) próbálja rávenni egy álházasságra annak érdekében, hogy pénzhez jusson és tudja fedezni az egészségbiztosítást. A fiú nem megy bele a tervbe, főként azért, mert Luke felhívja a figyelmet a kockázatra. A sors iróniája, hogy később ő lesz az, aki felajánlja ezt a „kényszerlehetőséget” Cassie-nek, hisz rendeznie kell egykori tartozását.

Elgondolkodtató, hogy tulajdonképpen mindkét fél kölcsönösen kihasználja a másikat, filmbéli személyiségük mégis elnyomja ezt az érzést a nézőkben, és a fókusz nem a különbségekre éleződik ki, hanem közös tulajdonságukra. A mozi alappillére az emberség. Rávilágítanak arra, hogy az életben milyen sebezhetőnek lenni és kimutatni a gyengeségünket. De arra is, hogy vannak helyzetek, amikor a segítséget nem döntés, hanem életben maradás kérdése elfogadnunk.

A lánnyal mindenesetre cinkostársakká válnak, a házasság megtörhetetlen szentsége a film előrehaladtával folyamatosan erősödni látszik.

bíbor_szívek_f21
Forrás: sfreporter.com

Az izgalom akkor fokozódik igazán, akkor, amikor Cassie kap egy telefonhívást, miszerint Luke bevetés közben megsérült, hamarosan hazaszállítják. A kommandósnak – a lány csak így hívta őt – újra meg kell tanulnia járni, melyben hatalmas segítsége és támasza felesége lesz a jövőben.

A film burkoltan láttatja a fordulópontok lehetséges opcióit. Mint például, hogy a folyamatos együttlét alatt nemcsak megismerni, de meg is lehet szeretni a másikat. Vagy hogy a távolság ereje legyőzhető, nehéz, de megéri, ha van kiért. Emellett érdekes feltenni a kérdést, hogy miért nem képesek sokan legyőzni manapság háború nélkül sem?

Minden alapkellék megvan, ami egy drámai romantikus filmhez kell – például a távolság, a hovatartozás, a differencia, szívszorító fordulat –, de a Netflix premierje így sem válik kiszámíthatóvá. Egy romantikus filmben minden nagyon gyorsan történik, a cselekménynek haladnia kell, de ez itt nyomós indokot kap a háború képében. 

A Bíbor szívek végén is – bár általában ez így szokott történni az izgalmas filmekben, most azonban kevésbé várt fordulat volt – kiderül az igazság, aminek súlyos következménye lesz. Luke Morrow-t leszerelik tettéért és félév távolléti büntetésre ítélik. Cassie mindeközben híres énekesnő lesz, azonban a happy end kérdése még inkább kíváncsivá teszi a nézőket a film kimenetelével kapcsolatban.

A film végeztével egyszerre éreztem meghatottságot, tettvágyat, és fogalmazódott meg bennem, hogy milyen hatalmas küzdelmet folytatunk az idővel nap mint nap. 

Kiemelt kép: popsugar.co.uk