Egy helyen a hét legfontosabb irodalmi rendezvényei. 

Női szerepek és törekvések a reformkorban – Nőreprezentáció a sajtóban | Március 20. 18 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Egyre több kutatás foglalkozik az időszaki kiadványok politikai, társadalmi és kulturális szerepével. A női olvasók és írók körében meghatározó fórumként szolgáltak a különböző sajtótermékek. Ezek közül is leginkább a divatlapok felületén jelölték ki a kor normái a nők területét. Hogyan hatottak ezek a női önképre, a női önreprezentációra, és milyen szerepet töltöttek be a női érdekérvényesítésben? Milyen nehézségekkel kellett szembenéznie egy női szerkesztőnek, és milyen dilemmái voltak Vachott Sándornénak?

Házigazda: László Ferenc újságíró
Vendég: Török Zsuzsa irodalomtörténész és Hidas Judit író

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Késelés Villával: Budapest | Március 20. 19 óra

Helyszín: Nyitott Műhely

Mi Budapest kultúrtörténeti jelentősége? Milyen szimbolikus funkciókat lát el, hogyan része jelenleg az emlékezetpolitikának? Mennyiben hátrány és mennyiben előny a magyar kultúra Budapest-központúsága? Hogyan formálják a különböző művészeti ágak alkotásai a Budapest-képünket? Miként változott a magyar irodalom Budapest-toposza, mit jelent Kosztolányinak, Faludynak, Konrádnak, Téreynek, Krusovszkynak Budapest? Mi a főváros mítosza, és megéljük-e még? Beszélgetés Fehér Renátóval, Sudár Orsolyával és Takács Ákossal.

Fehér Renátó költő, író, a Hévíz folyóirat szerkesztője.

Sudár Orsolya történész, a Város másik oldalán várospolitikai podcast szerkesztője, a Szikra Mozgalom tagja.

Takács Ákos építész, a Város másik oldalán várospolitikai podcast szerkesztője.

Az est házigazdái Csete Soma és Vida Kamilla.

A Késelés Késsel gárdája MŰHELYT hirdet a hétfői Késelés napjára!

Részletek: https://fb.me/e/3cJIYRMMC

A késelők: Bocsik Balázs, Horváth Eszter, Imre Ábris, Körösztös Gergő, Kőszeghy Ferenc, Modor Bálint, Szűcs Anna Emília.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Berta Ádám, Agócs Írisz – Szöszmösz, a tündéregér / könyvbemutató | Március 21. 17 óra

Helyszín: Pagony Café – Dió

Lapos Tüske kiskora óta a síkság szélén élt. Az allergiája miatt nem ehet mást, csak zöld mohavirágot. Amióta egyre kevesebb mohavirágot talál, Lapos Tüske tudja, nem maradhat itt örökké. Egy nap találkozik Szöszmösszel, akiről nem tudja pontosan, hogy kicsoda és micsoda, de rögtön megkedvelik egymást. Kísérjük el Lapos Tüskét és Szöszmöszt utazásukon, legyünk tanúi szívmelengető, felemelő barátságuknak!

Berta Ádám: 2012-ben jelent meg első önálló prózakötete, amelyet azóta hat újabb könyv követett. Öt regény és két novellagyűjtemény szerzője. A Szöszmösz, a tündéregér az első gyerekirodalmi alkotása. Díjai: Hévíz Irodalmi Díj (2020), Baumgarten-jutalom (2021).

Agócs Írisz: az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben elismert magyar illusztrátor. Az általa illusztrált könyvek megjelentek Svédországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Dél-Koreában, Magyarországon pedig összesen több mint 600.000 példány fogyott el belőlük. Shona Innesszel közös munkái, a Big Hug sorozat széles nemzetközi közönség előtt is ismertté tette nevét.

A beszélgetést moderálja Both Gabi.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

DIA-beszélgetések – Petőfi 200 „Dalaim, mik ilyenkor teremnek…” | Március 21. 18 óra

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi Sándor költészetének sokszínűségét és elevenségét leginkább akkor érzékelhetjük, ha együtt vizsgáljuk a kortárs líra önmeghatározásaival és hagyományválasztásaival. Kik fordulnak ma Petőfi felé? És miért Petőfi felé? És melyik Petőfi felé? A Dalaim című Petőfi-versben felsorolt változatok melyike felé? Ezekre a kérdésekre keressük a lehetséges válaszokat három kortárs költő segítségével.

Beszélgetőtársak: Kiss Judit Ágnes költő, író; Szálinger Balázs költő, drámaíró; Vörös István költő, író, drámaíró, műfordító

A beszélgetést vezeti: Bazsányi Sándor irodalomkritikus

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Boggie: Költőim – Vendég: Ferencz Mónika | Március 21. 19 óra

Helyszín: Magvető Café

Boggie zenés-irodalmi est sorozata, a KÖLTŐIM a sikeres 2018–2020-as évadok után idén újra indul! Boggie a sorozatban vendégül látja a magyar író-költő világ színe javát, a fiatal feltörekvő nemzedéktől a befutott sztár írókig. Az est azon túl, hogy egy teljes értékű Boggie koncert, betekintést nyújt az adott költő világába egy bensőséges pódiumbeszélgetésen keresztül. A szobakoncert fénypontja egy meglepetés versfeldolgozás Boggie zenei tolmácsolásában.

A sorozat idei második vendége Ferencz Mónika lesz, akinek verses kötetei lesznek Boggie zenei célkeresztjében.

Az est során kivesézik a zenész-költő lét mibenlétét, az alkotás fájdalmát és örömét, az új kötetekhez, lemezekhez vezető utakat, és ki tudja, még mit.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Négy Falon Túl Olvasókör (III. ÉVAD) | Március 21. 19 óra

Helyszín: Három Szerb Kávéház

Beharangozó-videó: https://bit.ly/beharang
Jelentkezési lap: https://bit.ly/negyfalontul

Közérthetően bemutatni a világirodalom leghíresebb olvasmányait. Átadni az olvasás iránti megszállott rajongást. Feltárni azokat az örök értékeket, amelyek a legnagyobb klasszikusokban rejtőznek.

A 2020-ban alapított Négy Fal Között Olvasókör YouTube-csatorna valami ezekhez hasonló magasztos céllal indult útjára az első Shakespeare-videóival. A célt persze egyszerűbben is meg lehetne fogalmazni: videókon keresztül irodalomról beszélni, és olvasásra buzdítani azokat, akik otthon rekedtek a karantén alatt. Olvasni és az irodalomról gondolkodni: távolról, elszakítva, mindenki a saját fotelében, valahogy mégis közösen.

Az áttörés 2022 januárjában történt, amikor a Négy Fal Között a Három Szerb Kávéházzal közösen elindította a Négy Falon Túl olvasókört, azt az offline olvasókört, ahol a részvevők már személyes jelenlét mellett, a kávéház hangulatos tereiben ültek össze hat hónapon át havonta egyszer, hogy a hónapra olvasott világirodalmi klasszikust kibeszéljék.

Az olvasókör azóta két évadot is megélt, ahol egy éven át, 5 csoporttal, közel 100 ember részvételével végigolvastuk az alábbi világirodalmi klasszikusokat: A nagy Gatsby, Zabhegyező, A skarlát betű, 1984, A per, Mrs Dalloway, majd a második évadban Szerelem a kolera idején, A lét elviselhetetlen könnyűsége, Bűn és bűnhődés, Ne bántsátok a feketerigót!, Üvöltő szelek és Az üvegbúra. 12 hatalmas klasszikus, 4285 oldal, 90 órányi beszélgetés, számtalan olvasat, észrevétel, és tanulság (emberi és irodalmi egyaránt).

Az olvasókör alatt nemcsak ezekről a művekről, az irodalomról és önmagunkról tanultunk rengeteget, hanem legalább ugyanennyit nevettünk, és kovácsolódtunk közben összetartó közösséggé.

További részletek és információk: https://fb.me/e/7xYPdP5gL 

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

A láthatatlan Hamvas Béla | Március 22. 16 óra

Helyszín: Vigadó

A Facebook-esemény leírásából:

Jász Attila, Győrffy Ákos és Weiner Sennyey Tibor írók beszélgetése Hamvas Béláról és arról a bizonyos „láthatatlan esszéről”.

Szeretettel várunk minden művészet iránt érdeklődőt a Pesti Vigadóba március 2-ától egy hónapon át a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogram 2019−2022. évi ösztöndíjasainak kiállításán és programsorozatán!

Március 2-ától 70 alkotó és közel 70 program várja az érdeklődőket, minden korosztályból: komolyzenei koncertek, színházi előadások, tematikus kerekasztal beszélgetések, divatbemutató, ifjúsági és gyerekprogramok.

A kiállítás programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek!

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Irodalmi kávéház | Március 22. 17 óra

Helyszín: Auróra

Érdekel a kortárs irodalom? Meg szeretnéd tudni, hogyan fejezik ki magukat a gimnazisták? Szeretnél hallani szerelmükről, csalódásaikról vagy félelmükről négy strófában? Gyere el az Aurórába március 22-én délután, és mindezekre lehetőséged nyílik!

A Kaleidoszkóp Társulat egy újonnan alakult, független diáktársulat, aminek célja az, hogy az irodalmat és a drámát szélesebb körben elérhetővé tegye.

Az irodalmi esten előadók: Kis Cecília, Kosztolnyik Tamás, Uhri Levente, Láng Ezra, Stern Hanna, Hegedüs Panni, Stráhl Natali, Tóth Anna, Kovács Boglárka, Tóth Bence.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Jótékonysági könyvbemutató | Március 22. 17 óra

Helyszín: Írók Boltja

Amanda Gorman neve akkor vált ismertté az egész világon, amikor verse elhangzott Joe Biden beiktatásánál. Verseskötetét a Van Helyed Alapítvány fiatal roma növendékei fordították le magyar nyelvre: Galambica Rozália, Galambica Péter, Kala Noémi és Macsinga Géza. Szakmai mentoruk Dányi Dániel volt, aki a Magyar Műfordítók Egyesületének tagja.

A Van Helyed Alapítvány munkájának lényege a Van Helyed Rendszer kiépítése, amely a hátrányos helyzetű, többségében roma gyerekeknek kényszerpálya helyett életpályát biztosít. Mindezt egy rendszerszintű modellben, ahol a patronáltak a magzati kortól a felsőoktatásba vagy a munkaerőpiacra való belépésig egymásra épített szolgáltatásokhoz férnek hozzá, annak érdekében, hogy megszakíthassuk a nyomor és szegregáció újratermelődésének ördögi körét.

Az esemény résztvevői: Bódis Kriszta (Van Helyed Alapítvány), Dányi Dániel (Magyar Műfordítók Egyesülete) és a fordítók: Kala Noémi, Penni Éva, Galambica Péter, Macsinga Géza (a Van Helyed növendékei). Moderál: Fedorkó Boglárka (Romaversitas).

Énekelnek Zámbó Angéla és Váradi József, szintén az alapítvány növendékei, zongorán kíséri őket Nagy Benedek zenetanár.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Falfirka Könyvklub – Székely Szabolcs: A beszélgetés története | Március 22. 18:30

Helyszín: Mester Galéria és Közösségi Tér

A Facebook-esemény leírásából:

A Mester Galéria és a Falfirka közös programsorozata. Könyvklub azoknak, akik kíváncsiak a legfrissebb irodalomra: havi egy alkalommal a Falfirka-felolvasásokra meghívott szerzők műveivel foglalkozunk. Minden hónapban egy könyvet járunk körül, közösen beszéljük át, mit is olvastunk, és ki mit gondol róla. A Falfirka eseményein 2017 óta egy-egy szerző olvas fel saját műveiből, havonta, a Bookta kávézóban.

A Könyvklubot vezeti: G. Szabó Sarolta, szerkesztő, kritikus, a Falfirka alapító-házigazdája, a Mester Galéria ifjúsági programfelelőse.

Székely Szabolcs március 27-én lesz a Falfirka vendége: https://www.facebook.com/events/888350005543882/

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Szendrői Csaba és Jakobovits Kitti – #olvasniszabad, vendég: Dr. Kőváry Zoltán | Március 22. 19 óra

Helyszín: K11 Művészeti és Kulturális Központ

Az olvasniszabad mozgalmat Szendrői Csaba, költő, Artisjus-díjas szövegíró, énekes, az Elefánt zenekar frontembere találta ki 2020-ban, azóta Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeutával bővült a „csapat”. Célja az olvasás népszerűsítése, az önfejlesztés, az olvasás hatása az egyén személyiségére, tudatára és gondolkodására. Nem valós terápiát kíván nyújtani, csupán eszközöket igyekeznek adni az olvasók kezébe, amik segítenek abban, hogy mindenki a maga módján és útján hozza ki magából a legtöbbet.

Az #olvasniszabad eseményeken:

  • az első 1 órában mindenki „csak” olvas egy általa hozott könyvet, ezt követően a résztvevők átbeszélik az aznap olvasottakból a leginkább megmaradt mondatokat, bekezdéseket
  • majd egy rövid szünet után, az est második felében Jakobovits Kitti és az adott hónap vendége tart előadást, ahol közös beszélgetésre invitálják a résztvevőket

A márciusi #olvasniszabad esemény vendége: Dr. Kőváry Zoltán. „Egyetemen oktatok klinikai pszichológiát, egzisztenciális pszichológiát és pszichobiográfiai kreativitáskutatást. Fő kutatási területem a mélylélektanok és az egzisztenciális pszichológia története, a művészi kreativitás, a pszichobiográfia módszertana és az öko-egzisztencializmus. Ezekben a témákban adok elő és publikálok itthon és nemzetközileg is. Eddig mintegy 70 cikkem, 4 saját és 3 szerkesztett kötetem jelent meg. Fő művem a 780 oldalas »Bevezetés az egzisztenciális pszichológiába« (ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 2022). Emellett kliensekkel is foglalkozom egzisztenciális megközelítéssel, és aktívan zenélek középiskolás korom óta.”

A márciusi beszélgetésben szóba kerülnek majd a művész-élet és a tudomány kapcsolódási pontjai, a kreativitás és a mentális egészség összefüggései és az egzisztenciális nézőpont aktualitása is, ezen felül pedig még zenélni is hallhatjuk majd dr. Kőváry Zoltánt.

Részletek: https://fb.me/e/3hFdn9nyV

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Margó Olvasókör Nádas Péter: Rémtörténetek | Március 22. 19 óra

Helyszín: Tompa17

A Facebook-esemény leírásából:

A Margó Olvasókörben hónapról-hónapra megbeszélünk egy-egy könyvet, amit valamiért fontosnak tartunk. Az olvasókör valóban olvasókör, vagyis nemcsak együtt olvasunk, hanem közösen ki is beszéljük az aktuális könyveket. A Margó Olvasókört a Tompa17 nevű kávézóban tartjuk, a beszélgetéseket különböző felállásokban Ott Anna, Szeder Kata és Valuska László vezetik.

A márciusi olvasmány Nádas Péter: Rémtörténetek.
A beszélgetést Szeder Kata és Valuska László vezetik.

Miért pont ezt választottuk?

A Rémtörténetek nemcsak nagyszerű regény, hanem igazi meglepetés volt 2022-ben: a 80 éves Nádas Péter egy kis közösségbe vezeti be az olvasót, ahol a nyelv, csakúgy, mint a tettek, erőszakos. Vagyis átlagos, mert így beszélünk és viselkedünk egymással. A Rémtörténetek alapjait még a hetvenes évek elején írta le Nádas, a jegyzetanyag viszont Berlinbe került minden más szövegével együtt. Visszakérte, hogy megírja a regényt. Hogyan kapcsolódik az életmű többi darabjához? Mi oka van a thriller-szerű  elbeszélésnek?

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Tabán sztorik | Március 23. 18:30

Helyszín: Jókai Anna Szalon

Szabó Zoltán Attila író, A Tabán a világ közepe című könyv szerzője a Jókai Anna Szalonba rendszeresen olyan lokálpatriótákat, művészeket, alkotókat, közéleti személyiségeket, kutatókat hív meg, akiknek az életére, munkájára nagy hatással volt/van ez a városrész, illetve a Várkerület.

A „menü”: Tabán-blues (klippremier) / Molnár-C. Pál (1894–1981) festőművész, grafikus Tabán-képei, és egy budai család igaz története Csillag Péterrel, a művész unokájával / sakk és a Tabán, sakk és Budapest + fejtörők Krizsán Edith, női nemzetközi sakkmesterrel / Irodalmi időutazás a Krisztinavárosba, a legendás Philadelphia Kávéházba Bozók Ferenc íróval.

„Desszert”: Újszilvási Bolyhos-pálinkaköltemények.

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Vándorló Állományok – felolvasóest | Március 24. 20 óra

Helyszín: Kis Présház

A Vándorló Állományok 2021-ben alakult, méghozzá azzal a céllal, hogy a szegedi Törzsasztal Műhely, az egri Szövegtrafik és a budapesti Prae Kiadó körül szerveződő fiatal szerzők megismerkedhessenek egymás munkáival. Közös műhelyek, felolvasóestek , táborok szerveződtek az elmúlt másfél évben, amely során végig fontos volt, hogy ne mindig ugyanazok a tagok találkozzanak, hanem lehetőséget kapjanak az újabb résztvevők is.

Hasonlóan az eddigiekhez, most egy két napos közös gondolkodás eredményeit hallhatja a közönség.

Felolvasnak: Szabados Attila, Gyáfrás István, Mánya Kristóf, Horváth Florencia (Bp.), Dobosy Tímea, Galda Gábor Attila, Sulyok Valentina (Eger), Ferencz Hedvig, Tóth Bálint, Fodor Barbara, Várhelyi Adrián (Szeged).

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig

Hadik Könyvvásár – Március 26. 11 óra

Helyszín: Hadik kávéház

A Facebok-esemény leírásából:

Valami olyasmit teszünk, amit korábban soha: könyvvásárt szervezünk! A főszerepben négy mikrokiadó lesz, (Csirimojó Kiadó, Ø Kiadó, Polar Könyvek, Sonora Kiadó), akik szívüket-lelküket teszik bele a munkába, hogy a legjobb könyveket szerezzék meg, fordítsák le, adják ki és ajánlják nektek. Nem titkoljuk, mi olvassuk és nagyon szeretjük a könyveiket és az sem titok, hogy a könyvkiadás is nehéz időket él épp. Így nagyon szeretnénk, ha minél többen eljönnétek, megismerkednétek a könyvekkel, az emberekkel, akik mögöttük állnak, innátok egy kávét, ennétek egy sütit és a legjobb könyvekkel távoznátok tőlünk!

irodalmi rendezvények f21
Irodalmi rendezvények a hétre – Március 20-tól 26-ig