A 2017-es FINA úszó-világbajnokságot Budapesten és Balatonfüreden rendezik július 14. és 30. között. Eredetileg a mexikói Guadalajara lett volna az esemény házigazdája, de a 2015-ös év elején visszalépett; Budapest pedig az eredetileg 2021-es helyett átvállalta a lebonyolítást. Az úszó-világbajnoksággal egyszerre rendezik a férfi és a női vízilabda-világbajnokságot, így tekinthető ez vizes vb-nek.

Aki jó a vízben, az Magyarországra jön, Balatonfüredre: ott rendezik a nyíltvízi úszásokat (5, 10, 25 kilométeres távon nőknek és férfiaknak, öt kilométeren pedig a csapatversenyeket), vagy Budapestre, ahol minden mást, különböző helyszíneken (ötven méteres medencében az úszószámokat (Duna Aréna), szinkronúszást (Városliget), óriás toronyugrást (Batthyány tér, Duna-part), műugrást (szintén Duna Aréna), vízilabdát (Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda)).

Vízilabdában mi vagyunk a császárok

1973 óta tizennégy érmünk van vízilabda-világbajnokságokon, férfi vonalon három arany, hat ezüst, egy bronz, nőiben kettő arany, egy ezüst és egy bronz, de a női viadalt csak 1986-ban rendezték meg először. Ezzel összesítve a világbajnokságok legeredményesebb nemzete vagyunk, de a férfiaknál az olaszoknak is három elsőségük van, míg a nőknél az Amerikai Egyesült Államok abszolút egyeduralkodó négy első hellyel, ők a címvédők (2015 Kazany) is, férfiaknál a szerbek.

Nekünk a két évvel ezelőtti világverseny nem sikerült túl jól, hatodik (férfi) és kilencedik hely (női): van tehát hova továbblépni. Nőknél egyértelmű kérdés, hogy van-e valaki, aki meg tudja verni az USA-t (ők a favoritok), mert ha nem, akkor címvédés történik. Férfiaknál a szerb győzelem a legesélyesebb, de ott kiegyenlítettebb a mezőny, nem emelkedik ki ennyire (a vízből, játéktudásban) déli szomszédunk. (Ha tippelnem kellene, azt mondanám mindkét válogatottunk érmet szerez, legyen minél csillogóbb.) Addig is, annyi bizonyos, hogy a nők Japán ellen kezdenek július 16-án, 20:10-kor, a férfiak egy nappal később Ausztrália legjobbjaival csatáznak, július 17-én 20:10-kor.

Úszás – tíz medál, közte három-négy arany

Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya nyilatkozta azt több médiumban is, hogy tíz érmet remél, közte három, esetleg négy aranyat. A riói olimpián hét érmet szerzett az úszótársadalom, ebből hármat a legcsillogóbból, az összes Hosszú Katinka nyakába került. Apropó Hosszú Katinka, neki menet közben lehetősége van változtatni, meggondolni magát (visszaléphet az indulástól, bizonyos számokban, a váltóban csak a döntőbe jutás esetén úszik), a lényeg, hogy minél több érmet, lehetőleg aranyérmet nyerjen saját magának és a hazájának, ezekben a számokban: 200 és 400 vegyes, 100 és 200 hát, 200 gyors és 200 pillangó.

Valószínűleg ez a VB is Hosszú Katinka sikereivel zárul, de ne feledkezzünk meg más kiváló úszóinkról se, ott van Cseh László, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Kenderi Tamás, a Verrasztó-testvérek (Evelyn, Dávid); vagy éppen a feltörekvő fiatalok: Késely Ajna, Milák Kristóf, Németh Nándor és Rasovszky Kristóf, bárki berobbanhat közülük, hozhat érmet, ezzel tovább dicsőítve a magyar úszósportot. Július 23-a és 30-a között rendezik az úszószámokat, ebben a kategóriában osztják a legtöbb érmet, csak aranyból negyvenkettőt.

 A magyar szinkronúszó csapat már hét elejétől a városligetben edz, belakja a helyszínt, ez talán jelent valami előnyt a többiekhez képest. Ám ebben a számban Oroszország, Kína és Japán a favorit. A műugrók már régóta a Duna Arénában tartják az edzéseiket, de abban igazán nem vagyunk kiemelkedőek, ott nagyon megy Kína, általában ők diadalmaskodnak, az olimpián majdnem az összes számot megnyerték.

Természetesen kis hazánkban ennek a világeseménynek a megrendezése sem egyszerű és problémamentes. Utolsó pillanatban elkészülő létesítmények, hihetetlen magas összegű megnyitó, nettó 3,4 milliárd (120 perc, a Sziget fesztivál egész hetét kihozzák a feléből, 1,85 milliárd forintból), brit sztár, Emeli Sandé, aki egy héttel a megnyitó előtt betegségre hivatkozva lemondja a szereplést. Az ide-oda vándorló milliókról, milliárdokról, nem ésszerű építészetről, kivitelezésről nem is beszélve. Egy kicsit korrupt, egy kicsit olyan magyaros, de legalább a miénk: két hétig ránk figyel majd a világ, idejön, akit érdekelnek a vizes sportok. Hajrá Magyarok! Hajrá Magyarország!

További információ a hivatalos honlapon: www.fina-budapest2017.com

Kiemelt kép forrása: http://jochapress.hu/