Végre, annyi várakozás után, a közel két hónapos leállásunk véget ért, ezzel pedig visszatértünk a kulturális élet vérkeringésébe, erősebben, mint valaha. Nehéz időszak van mögöttünk, de mindenképp lelkesítő az az összefogás, ami eljuttatott minket idáig. Ezért pedig, bár nem tudunk elég hálásak lenni, igyekszünk méltóak lenni a támogató gesztusokhoz! 

Kedves Olvasók! 

Közel öt év távlatából kezdem úgy érezni, hogy az f21.hu nemcsak, hogy hasonlít Thészeusz hajójára, de egyenesen a lexikonbéli mintapéldája is lehetne a paradoxonnak. Vagyunk és dolgozunk egy folyamatos változóban, ingatag vízen, viharok közt lavírozva. Közben pedig minden létező porcikánk kicserélődik. A királyi többes pedig nem azonosulás ebben a gondolatban, hanem egyesülés. Az f21.hu első napjától fogva hiszek abban, hogy a fiatalság százada szlogen mögött nem csak egy platform, egy művészeti portál és egy online felület áll, hanem ezeknél sokkal több, mozgalom. Szeretem úgy értelmezni ezt a jelmondatot, mint ami kifejezi közösségünket, és hitünket abban, hogy képesek vagyunk valami újat mutatni a világnak,  vagy legalábbis a magyar kulturális életnek létezésünkkel; és mert azt hiszem, a puszta létezés közel sem minden, a küzdeni tudásunkkal legalább ennyire fontos.

Az f21.hu megalakulása óta közel 200 fiatal újságíró fordult meg a kötelékünkben, csaknem 3000 cikk jelent meg és mára számtalan online és digitális térben megvalósuló esemény  áll mögöttünk, többek között négy Nyolc Ág Művésztábor és a Fogjunk össze a diákokért! projekt  is. Idővel beértünk a kulturális sajtó számba vehető tagjai közé, mára pedig már jogosan érezhetjük azt, hogy a Nektek írt cikkeink nívót képviselnek, sőt, ki merem jelenteni: büszkék vagyunk arra, ahová eddig eljutottunk és amilyen szerepet betöltünk. De mindezek mellett millió nehézséget, törést, vitát és persze hatalmas örömöket, extázisokat éltünk át. Volt egy elképzelésem, ideám arról, hogy ezek az idők, a közösséggel együtt töltött — ám az újságírók függönnyel takart világában mégis a rejtelemben megélt — évek mennyire is erősek, viszont az elmúlt néhány hónap történései még engem is megleptek és máig is megborzongok, ha arra gondolok, mennyit is köszönhetünk az f21.hu egész csapata nevében Nektek. 

Megmentettétek azt, amit mi már egyedül nem tudtunk volna: az álmainkat, a terveinket és azt a jövőt, amit így, a Ti segítségetekkel mégis lesz lehetőségünk megélni. És bár minden megtört, repedt, elfeslett, szakadt darabkánkat levetettük, és kicseréltük újabb részekre, ahhoz, ami összefogja mindezt foggal és körömmel, minden egyes helyzetben ragaszkodni fogunk. Elveinkhez és céljainkhoz. Ahhoz, hogy megmutassuk, a fiatalság nyelvén, a fiatalság kezével és a fiatalság gyakran naiv hitével is tud szólni a független kultúra és van helye ennek a generációnak is a megteremtésében, alakításában. Van helyünk, és a helyünket nem kaptuk, nem adták, Veletek küzdöttünk meg érte és Veletek fogjuk megélni a továbbiakban is. 

Ha most ránéztek a weboldalra, nem fogtok jelentős változást észlelni, az arculat belesimul az eddigi dizájnba, nem a külcsín, inkább a belső változott, ám az jelentősen. Az elmúlt időszak technikai nehézségei, amik az oldalt sújtották és végül a működését is lehetetlenné tették, a mai napra megszűntek létezni. Portálunkat jóakaróink és jóbarátaink segítségével a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. fejlesztői szinte teljesen lecserélték egy sokkal gyorsabb, olvashatóbb és komfortosabb felületre. Többé nem lesz gondunk az f21.hu működési sebességével, a vizuális anyagok eltűnésével, ezzel pedig minden magunkkal cipelt, determinált technikai hibától meg tudtunk szabadulni, amik a produktumainktól bár függetlenek voltak, mégis azok befogadási minőségére hatottak ki. Viszont, hogy kicsit adjunk a külsőre is, az újraindulással együtt két új rovatunkat is bemutatjuk, amelyek a képzőművészettel és a gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkoznak majd, ezzel bővítve az oldal színességét, változatosságát. 

A renoválás viszont nem áll meg az új weblap bemutatásával, az elkövetkező időszak a megújulást fogja szolgálni. 2021 elején, annak érdekében, hogy többé ne fordulhasson elő csődközeli állapot, alapítványt fogunk létrehozni, amin keresztül támogatni lehet majd működésünk stabilizálását és az új lehetőségek, tervek fizikai megvalósítását. Az ötéves jubileumunkra pedig igyekszünk minél több meglepetéssel szolgálni Nektek. Reméljük, tetszik az új és modernebb arculat, amely a régi vonásokat is tükrözi. Leljétek örömötöket az f21-ben, a kultúrában, a művészetben! Ez a legfontosabb számunkra, és minden követ meg fogunk mozgatni, hogy a jövőben teljesítsük hivatásunk és hitvallásunk céljait.