A nyárnak épp csak vége van, a nappalok egyre rövidebbé válnak, az idő egyre hűvösebbé lesz, és a hétköznapok mókuskereke ismét működésbe lép. Ezzel együtt azonban az ember olykor jól teszi, ha pihenteti magát, és mivel az időjárás egyre kevésbé engedi, érdemes valamilyen benti elfoglaltságot találnia. A könyvek, a filmek, a sorozatok, a társasjátékok vagy egyéb hobbik ideje jön el ilyenkor, azonban érdemes lehet kipróbálni a videojátékok sokszínű világát is.

Alábbi listánkban már megjelent és még idén megjelenő videojátékok címeit szedtük listába, kronológiai sorrendben. A válogatásban mindenki megtalálhatja a saját kedvencét, legyen naponta játszó veterán, vagy olykor csak mobilon pötyögő élmény-kereső. 

A címek mellett feltüntettük a játék műfaját, illetve azt, hogy milyen platformon lehet elérni, valamint pár kulcsszóval is elláttuk őket figyelemfelkeltés céljából, illetve hogy könnyebben be tudjátok azonosítani, melyik játék jöhet kapóra nektek.

Néhány kulcsszó, amire az adott téma érdeklődői rákereshetnek:

Adaptáció – sokféle játék létezik, ami más médiumok műveit adaptálja, izgalmas élmény lehet összehasonlítani az élményt az alapművel. 

Barátokkal – olyan játékok, amiket kifejezetten többen élvezetes játszani.

Döntéshozás – ezek olyan narratív játékok, ahol a döntéseink módosítják a történet ívét.

Gondolkodtató – nyomozások, logikai feladványok, stratégia.

Humoros – elborult vagy csak szimplán vicces, néha szatirikus vagy fekete humorba hajló játékok.

Mászkálós-ugrálós – Legtöbb esetben kétdimenziós játékok, amelyekben ügyességi elemekkel és koordinációval tudunk a legtöbbet előrehaladni.

Minden további nélkül, íme, a lista:

Január:

Slay The Spire (PC, Playstation 4, Switch) – Kártyajáték

Gondolkodtató, pakli-építés, stratégia 

Tulajdonképpen egy fantasy-passziánsznak is nevezhetnénk ezt a játékot. A játékos feladata, hogy különböző képességű kártyákból paklit építsen magának és végigmenjen egy toronnyi ellenségen, miközben egyre bővíti pakliját és egyéb erőkre tesz szert. A játékmenet törzsét a matematika adja, legyen az a sebzéspontok és életpontok számolása vagy a kártyahúzás valószínűségének megbecsülése. Ha valaki szereti a kártyajátékokat és az elgondolkodtató feladványokat, ebben nem fog csalódni. Ráadásul minden egyes játszma teljesen új helyzeteket szül a rengeteg véletlenszerű hatásnak köszönhetően.

Kingdom Hearts 3 (Playstation 4, Xbox One) – Kalandjáték

Disney, mászkálós-ugrálós, nyílt világú

Milyen az, amikor a Disney-mesék találkoznak a szerepjátékok világával? Ne gondolkozz túl sokáig, inkább próbáld ki a Kingdom Hearts-trilógiát és abból megtudhatod. Donald kacsa, Buzz Lightyear, Herkules és még megannyi hős dolgozik veled együtt azon, hogy megmentsék világukat a gonosz fenyegetéstől. Ha valaki igazán szeretné kedvenc mesehőseinek viszonozni a gesztusukat, ebben a játékban megmentheti őket interaktív formában.

Forrás: gamechannel.hu

Resident Evil 2 (PC, Playstation 4, Xbox One) – Horrorjáték

Akció, túlélés, zombik

A magyarul Kaptárként ismert filmsorozatról nem mindenki tudja, hogy egy több évtizedes videojáték-sorozaton alapul. Idén a klasszikus és méltán dicsőített, eredeti második részt dolgozták fel a japán alkotók és csomagolták szebb köntösbe, modernebb irányítással és dramaturgiával. Ha valaki nem tud betelni a zombis történetekkel, vagy csak egy intenzív időtöltésre vágyik, mindenképp próbálja ki ezt a játékot.

Február:

Apex Legends (PC, Playstation 4, Xbox One) – Battle royale

Barátokkal, lövöldözős , túlélés

A Battle Royale egy japán regény, amelynek szellemi utódja, az Éhezők Viadala meghódította a mozik világát. A történet központi eleme egy olyan „verseny”, ahol túlélők életre-halálra kell megmérkőzzenek egymással egy folyamatosan szűkülő, elhagyatott térben, hogy az utoljára fennmaradó versenyző megmenekülhessen. Nem véletlen, hogy az utóbbi években a vászonról a monitorra költözött a koncepció, hiszen az szinte fohászkodik az interaktivitásért. A Fortnite nagy kihívója azoknak lehet izgalmas, akik ki szeretnék próbálni magukat egy ilyesfajta túlélő show-ban. 

Metro Exodus (PC, Playstation 4, Xbox One) – Akciójáték

Lövöldözős, regény-adaptáció, posztapokaliptikus

A Metro-regények méltán híresek a maguk nemében, a posztapokaliptikus vízió, amit nyújtanak páratlanul kidolgozott és valósághű, központjában az emberek által oly gyakran frekventált metró-hálózatokkal. Ezek a metró-hálózatok nem csak újdonsült városoknak, kereskedelmi útvonalaknak, gazdasági és politikai rendszereknek, de alattomos borzalmaknak is otthont adnak. Bemenni az alagútba és megküzdeni a mutáns szörnyekkel igazi adrenalin-bomba, a köré épített világ és atmoszféra pedig egyenesen lenyűgöző ebben a játékban.

Far Cry New Dawn (PC, Playstation 4, Xbox One) – Akciójáték

Humoros, lövöldözős, posztapokaliptikus

A Far Cry-széria nem tud pihenni. Miután az őskortól, a tibeti fennsíkokon át Amerika déli államait is végigjárhattuk a sorozat epizódjaiban, ezúttal egy atombomba utáni világ látképére kalauzolnak el a készítők. A játékot a nyílt terepek szerelmeseinek szánták, akik képesek szabadidejüket virtuálisan meghosszabbítva napokig a sivatagokban mászkálni és keresni a különböző relikviákat, ellenséges bázisokat. 

Március:

Devil May Cry 5 (PC, Playstation 4, Xbox One) – Akciójáték

Démonvadász, történet-orientált, üsd-vágd

A Devil May Cry-sorozat olyan, mintha csak egy anime költözött volna a játékeszközünkbe. Látványos mozdulatok, undorító szörnyek, démonok és egy folyamatos csavarokat rejtő, intenzív hullámvasút történet gyanánt. Dante és barátai démonokat üldöznek belvárosi utcákon, és ha valaki szereti a reflexeit próbára tenni, az egyes gombok megfelelő ütemű lenyomása igazán impozáns harcmozdulatokkal jutalmazhatja őt. Ha valakinek tetszik a koncepció, érdemes bepótolni a korábbi epizódokat is.

Forrás: gamechannel.hu

Baba Is You (PC, Mac, Switch) – Indie

Gondolkodtató, kreatív, pixel-grafika

Ebben az alkotásban is a koncepció rejti a legnagyobb meglepetést, ugyanis egy egészen egyedi mechanikát találtak ki az alkotók, amivel a játékos felcserélheti, hogy kit irányít, hogy mi szolgál számára végső célként, valamint hogy milyen akadályok vannak előtte. A játék kétdimenziós terében, mintegy programozási parancsokként szerepelnek az egyes helyi értékek és logikai operátorok („and”, „is”), amiket össze-vissza tologatva egészen vakmerő módon változtathatjuk meg a játék alapszabályait. A Baba Is You kifejezést Wall is You-ra cserélve máris a játékos irányítja az összes falat a pályán, és ez még csak a legegyszerűbb megoldások egyike. 

Sekiro: Shadows Die Twice (PC, Playstation 4, Xbox One) – Akciójáték

Fantasy, kihívás, szörnyvadász

A nehéz játékok fogalma összeforrt a Dark Souls című játékkal és annak alkotógárdájával. Az ő legújabb játékuk a Sekiro, ami egy cseppet sem lett könnyebb szellemi elődjénél. A játék egy fantasy világot kelt életre, ahol a főhősnővel együtt megismerhetjük a világot és történetünket, valamint le kell győznünk számtalan hatalmas szörnyeteget. Ha valaki nagyon szereti a kihívásokat, és képes akár 500-szor (nem túlzok!) is újrakezdeni egy harcot, akkor ezt a játékot neki találták ki, mindenki másnak ott a Baba Is You.

The Walking Dead: Final Season (PC, Playstation 4, Xbox One, Switch) – Kalandjáték

Döntéshozás, interaktív-film, zombik

Idén nem csak a The Walking Dead-képregényszériát búcsúztathatjuk, hanem a videojátékokat is. Miután az eredeti gyártó cég csődbe ment, egy maréknyi veterán befejezte a játékok utolsó évadát, hogy méltón elbúcsúzhassunk karaktereitől. A TWD-játék inkább egy interaktív filmre hajaz, a játékostól kevés interakciót kíván, azokat is főleg döntések formájában várja el, amik kihatnak a történet menetére. Ha valaki szereti a Walking Dead-univerzumot, vagy a sorozatokat, akkor Netflix helyett próbálja ki a játékok eme műfajteremtő kuriózumát. Ezúttal is érdemes a korábbi részekkel kezdeni.

Forrás: microsoft.com/

Április:

Photographs (Android, iOS, PC) – Indie

Gondolkodtató, mobilbarát, művészi

Kevés olyan telefonos-játék van, ami igazán művészi kvalitásokkal bír és még egy alkalmi játékos ínyére is lehet, azonban a Photographs pontosan ilyen. Története öt különböző emberről és hibáikról szól, játékmenete pedig hozzájuk igazodó öt különböző logikai feladványt mutat be. Ezek mindegyike emlékeztethet valamilyen klasszikus játékra, mint amilyen a Tetris, vagy a Tili-Toli, azonban ezek alapjain csavar egy kicsit és épít egészen komplex feladványokat. Egyetlen hátránya, hogy eléggé rövid, érdemes nagyobb szüneteket hagyni a feladványok között.

Mortal Kombat 11 (PC, Playstation 4, Xbox One, Switch) – Verekedős

Barátokkal, kompetitív, üsd-vágd

A Mortal Kombat egy játék-klasszikus, akár a Star Wars a filmek világában. Két fél küzdelme a középpontja a játéknak, akik egymással szemben állva egy kétdimenziós pályaszakaszon ütik-vágják egymást, valamint különböző egyedi képességekkel okoznak brutális sérüléseket. Főként az erős idegzetűeknek ajánlott, valamint azoknak, akik szeretik a kompetitív játékmenetet. Bár van története is, és lehet egyedül játszani a számítógép ellen, társaságban sokkal nagyobb élmény veszettül nyomkodni a különböző gombokat a kombinációkat keresve.

Május:

Plague Tale: Innocence (PC, Playstation 4, Xbox One) – Akció-kaland

Érzelmes, művészi, történet-orientált

Ha valaki igazán szeretné megtapasztalni, hogy miért gondolják néhányan, hogy a videojáték önálló művészeti ág is lehet, akkor feltétlenül próbálja ki az Innocence-t. A játék a bubópestis idején játszódik a középkorban és egy menekülő testvérpár megpróbáltatásainak irányítójává teszi a játékost, miközben az inkvizíció és egy óriási patkánysereg is üldözi őket. A játékban egyértelműen a történeten van a hangsúly, de emellett nagyon sok klasszikus játékelemet is felhasznál, mint a lopakodás vagy egy leegyszerűsített harcrendszer. Az út hosszú, akár több hideg téli estén is szívet melengető szórakozást nyújthat.

Total War: Three Kingdoms (PC) – Stratégia

Gondolkodtató, stratégia, történelmi

Hadvezérek, történelemimádók, stratégák – vigyázó szemetek a Total Warra vessétek! A szintén nagy múltú széria ezúttal Kína császári korába kalauzolja el az arra vágyókat, hogy ott dönthessenek hadi-, gazdasági- és politikai kérdésekről, menedzselve egy birodalmat és annak seregét. A Total War egy valósidejű stratégiai játék, amelynek során minden döntés számít – melyik egység támad először, mikor lép be a lovasság, melyik oldalát védjük a várfalnak. Ha valaki szeret sakkozni, vagy megízlelné, milyen lehetett egy háborúban fabábukat tolni egy maketten az ókorban, nem fog csalódni!

Trover Saves The Universe (PSVR, Playstation, Rift, Vive, PC) – Kalandjáték

Humoros, Rick és Morty, virtuális valóság

Talán senkinek nem kell ma már bemutatni Justin Roilandet. Dan Harmonnal készített Rick és Morty című animációs-sorozatuk meghódította a posztmodern, dekadens 21. századi fiatalság szívét, akik már nem tudnak vicceket, ámde annál több mém-oldalt követnek és kedvenc kifejezésük az irónia. A játék VR-ra készült el, ami egy viszonylag kis piac még a tengerentúlon is (hát még itthon), de ha netán valaki rendelkezik vele, tegyen egy próbát, egyéb esetben érdemes lehet YouTube-videókat nézni a játékmenetéről. Legalább olyan vicces, mint a Rick and Morty.

Június:

Harry Potter: Wizards Unite (Android, iOS) – Kiterjesztett valóság

Pokemon GO!, szabadtéri, varázslények

A Pokemon GO! pár éve hatalmasat robbant, az első napjaiban a Nintendo akkorát ugrott a tőzsdei indexeken, hogy nem győzték kapkodni a fejüket. Természetesen mára kialakult a rajongói tábor és keménymag, elkezdeni pedig egyre nehezebb, hiszen többéves előnyt élveznek az aktív fanok. Nem kell csüggedni azonban, mert az alkotók elkészítették az utódot, melyben a Harry Potter világát vetíthetjük rá saját valóságunkra, és pokémonok helyett összeszedhetünk megannyi legendás lényt a hőn szeretett univerzumból. Bár nem lett akkora durranás, mint a Pokemon GO!, ha valaki azzal el tudott szórakozni, semmi akadálya, hogy ebbe is belekóstoljon, teljesen ingyen!

Forrás: harrypotterwizardsunite.com

Super Mario Maker 2 (Switch) – Platformer

Kreatív, Nintendo, mászkálós-ugrálós

A Super Mariót ma már senkinek sem kell bemutatni, a név összeforrt a videojátékok világával. Ami régen még csúcskategóriás konzolokon működött csak, mára már böngészőben is elérhető, azonban a Nintendo továbbra is gyártja az újabb és újabb eszközöket, újabb és újabb játékokkal. A Super Mario Makerben a kreativitását élheti ki, aki szereti a zsánert, és gyakorlatilag bármilyen pályát megtervezhet a többi rajongónak, vagy játszhatja a többiek elborult vagy épp zseniális műveit. Egyetlen hátránya, hogy Nintendo Switch-exklúzív, de ahogyan néhány későbbi játék (lásd: Nintendo keresőszócska) is mutatja, lehet, hogy idén megéri beruházni a konzolra.

The Sinking City (PC, Playstation 4, Xbox One) – Akció-kaland

Lovecraft, nyomozás, történet-orientált

Lovecraft világa sosem avul el, főleg, hogy nevéből ma már melléknevet is képezhetünk, és lovecraftinak nevezünk minden olyan horrort, amely a megmagyarázhatatlan és kozmikus fenyegetésekkel ébreszt apokaliptikus félelmet. A Sinking City a lovecraftiságnak inkább a sötét tónusú, nyomozói oldalát ragadja meg és egy olyan városba kalauzol minket, ahol a gótikus detektív-regények saját életre kelnek. Ha valaki igazi rejtélyekre, kalandra és egzisztenciális félelemre vágyik, üljön be egy lágyan ringatózó ladikba, és töltsön el pár estét egy süllyedő város látképében.

Július:

Marvel Ultimate Alliance 3 (Switch) – Akció

Barátokkal, képregény-adaptáció, Nintendo

Egy újabb Switch-exklúzív jelent meg júliusban, amely a legtöbb szuperhős rajongó szívét megmelengetheti. Az Ultimate Alliance-ben a Marvel-hősök teljes garmadája a rendelkezésünkre áll, különböző testre szabható feltételekkel, hogy összefogva 4 fős csapatokban legyőzzék az eléjük táruló akadályokat. A játék egyedül is élvezetes, azonban akkor működik igazán az elképzeltek szerint, ha a kis hőscsapatot több játékos irányítja – saját kedvenceiket kiválasztva –, hogy egymást kiegészítő, látványos mozdulatokkal törhessenek át az ellenfelek vonalán.

Sea of Soltitude (PC, Playstation 4, Xbox One) – Indie

Depresszió, művészi, rövid

A Sea of Soltitude egy egészen egyedülálló független játékként ütötte fel a fejét a webáruházakon. Egy madárszerű lányka bőrébe bújva evickélünk csónakban, majd ugrálunk házak között, miközben óriás polipok, hollók és egyéb árnyékszerű állatok támadnak ránk. Ám a Sea of Soltitude olyan, mint egy vers, képei metaforák, szereplői szimbolikusak és hamar rájövünk, hogy a játéktér nem is a valóság, csupán annak leképeződése egy fiatal felnőtt lány agyában, akinek legfőbb célja, hogy segítsen családtagjainak problémáin. Ez a játék egy autentikus ábrázolása a depressziónak, főleg szomorkásabb őszi estékre ajánlott, ha úgy éreznénk keresnünk kell valakit, aki megért.

Augusztus:

Telling Lies (PC, iOS) – Indie

Élőszereplős, gondolkodtató, nyomozás 

Élőszereplős játékok nem túl gyakran tűnnek fel az iparban, hát még olyanok, amik a játékmenetük részéve teszik ezt az egyedi vonást – a Telling Lies azonban pont ilyen játék. Ha elindítjuk a programot, azonnal egy szövetségi ügynök számítógépe jelenik meg előttünk, mappákkal, fájlokkal, asztallal, úgy mintha mi magunk lennénk a játék főszereplői. Feladatunk, hogy nyomozókként az adatbázisunk fejlett keresőfunkcióját használva a gépen található videókban kimondott szavak után kutassunk és felderítsünk egy bűnügyet, eldöntve, hogy ki mond igazat és ki hazudik. Ez a játék pont azoknak készült, akik A mentalista vagy a Gyilkos elmék sorozatokat nézve mindig is ki akarták volna próbálni magukat a viselkedéselemzés és nyomozás világában, de emellett bárki kipróbálhatja, már csak egyediségéért is.

Control (PC, Playstation 4, Xbox One) – Akció-kaland

Nyomozás, rejtélyes, természetfeletti-képességek

A Remedy az Alan Wake című játékával már bebizonyította, hogy kiválóan ért a misztériumokhoz, a thrillerekhez és az izgalomhoz, valamint a sorozatszerű történetmeséléshez. Legújabb játékukban kamatoztatták minden tudásukat, és egy olyan fordulatos thrillert hoztak el, amit bármilyen filmkészítő megirigyelne. A játékban egy paranormális képességekkel bíró ügynököt alakítunk, aki belesodródik különböző fenyegető szituációkba. Bár a cikk készítésekor éppen csak, hogy megjelent a játék, a sajtó teljes egyetértéssel fogadta az év egyik legjobb játékaként.

Blair Witch (PC, Xbox One) – Horrorjáték

Félelmetes, filmadaptáció, kézi kamerás

A Blair Witch éppen fordítottja a Resident Evilnek: nem egy horror játék, amiből filmet adaptáltak, hanem éppen, hogy egy klasszikus horrorfilm, a Blair Witch Project alapján készítették. A film sajátossága az volt, hogy elsőként alkalmazta a kézi kamerás felvételt, mint narratív eszközt, ezt vette tehát kölcsön a játék is. Az Outlast-széria már megmutatta, hogy a belső nézetből való kamerán át nézett szaladgálás mennyire borzongató tud lenni az interaktív világban, a Blair Witch pedig úgy tűnik, még tovább szeretné finomítani a félelem művészetét.

Szeptember:

Borderlands 3 (PC, Playstation 4, Xbox One) – Akció-kaland

Humoros, nyílt világú, posztapokaliptikus

A hamarosan érkező Borderlands 3 pontosan olyannak ígérkezik, amilyenek az elődjei. Egy képregény-grafikával ellátott, túlzásokba hajló, groteszk és őrült világ, ahol végtelen sivatagok, hipermodern fegyverek és különböző extravagáns kinézetű frakciók kapnak helyet. A játékszéria népszerű humoráért, végtelen mennyiségű testreszabhatóságáért (kosztümök, fegyverek, stb.), valamint nagyon jól eltalált szerepjáték-elemeiért. Előreláthatólag az új rész sem fog változtatni sokat a jól bevált recepten.

Forrás: vg247.com

Legend of Zelda: Link’s Awakening (Swtich) – Kaland

Nintendo, nyílt világú, meseszerű

A Nintendo másik üdvöskéje, a Super Mario Maker mellett, amely szintén egy több évtizedes karakterük legújabb kalandját hozza el a játékszeretőknek. Az új kor előző Zelda játéka már megmutatta, hogy a jól ismert játékmenet hogyan szerelhető fel a legújabb fogásokkal, és egy olyan világot teremtett, amelyben a történetvezetés is olyan organikusnak tűnik, hogy egy pillanatig nem érzi magát elveszve az egyszeri játékos sem az amúgy nem éppen kis bejárható területen. Mesekedvelőknek, szerepjátékosoknak és Nintendo-rajongóknak kifejezetten ajánlott.

EA sportjátékai (PC, Playstation 4, Xbox One) – Sport

Foci, hoki, kosár

Szeptember végén hagyományosan a sportok kedvelői is lelkesedhetnek a játékvilágért. Irányíthatod kedvenc csapatod, megtestesítheted kedvenc játékosod és kipróbálhatod a legújabb formációkat az EA sportjátékaiban. Az NFL, az NHL, a FIFA és az NBA is csak arra vár, hogy meghódítsd, ráadásul ma már az online kompetitív rendszerek is elég fejlettek a szórakoztatáshoz. Egyedüli nagy szívfájdalom a foci rajongóé lehet, ugyanis idén először a Juventus nem fog megjelenni a választható csapatok között a FIFA20-ban, licensz-jogi okok miatt. Ronaldo csapata a PES2020-ban fog debütálni.

Október:

Trine 4 (PC, Playstation 4, Xbox One, Switch) – Platformer

Barátokkal, mászkálós-ugrálós, meseszerű

A Trine lenyűgöző világa olyan, akárcsak egy rokokó festmény fantasy-elemekkel. Varázslók, íjászok, tolvajok, harcosok – a klasszikus, archetipikus hősök segítik egymást útjukon egy kétdimenziós játéktérben, ahol különböző logikai és ügyességi elemek várnak megoldásra. Ismét csak egy nagyszerű játék a családnak, testvérrel vagy barátok társaságában – garantált szórakozást nyújthat a legkisebbektől az alkalmi felnőtt játékosokig bárkinek. 

MediEvil (PlayStation 4) – Akció-kaland

Humoros, klasszikus, meseszerű

A játékipar csakúgy, mint a filmipar a nosztalgia farvizén hajt, és ahogy a cikkből is látható, számtalan feldolgozást vagy folytatást vonultat fel ebben az évben is. A MediEvil is egyike a feldolgozásoknak, ami azért lehet hasznos, mert újabb generációkkal ismerteti meg e vicces, szadista csontváz-lovag és hű alattvalói kifordított mesevilágát. Aki nem biztos benne, hogy a feldolgozás tetszeni fog neki, próbálja ki az eredeti játékot, ha fogékony a humorára, értékes időtöltésnek bizonyulhat.

Luigi’s Mansion 3 (Switch) – Platformer

Klasszikus, Nintendo, mászkálós-ugrálós

Egy újabb Nintendo-cím kap újabb felvonást. Mario testvérét sem hanyagolják el a készítők és a zöld sapkás olasz vízvezeték-szerelő ezúttal a jól ismert kísértet kastélyba tesz látogatást, hogy ugrálással, ügyeskedéssel és az ellenfeleinek kicselezésével átjusson a pályákon. Ha valakinek tetszett a Mario Maker és szereti a franchise-t, mindenképp figyeljen oda e hamarosan érkező játékra.

November:

Death Stranding (Playstation 4) – Akció

Kojima, interaktív-film, történet-orientált

Ha valaki kevésbé van invesztálódva a játékok világában, talán meglepődne, mekkora kultusz veszi körül azt a japán nevet, hogy Hideo Kojima. Vannak játékosok, akik megesküdnének, hogy a Messiás maga ő, amiért képes volt forradalmian megújítani a játékok világát a Metal Gear Solid-franchise révén, amely soha addig nem látott eleganciával mosta el a film és videojáték médiumának különbségeit. Ezúttal Kojima egy színész sztárt, Norman Reedust (a The Walking Dead Daryl Dixonja) szerződtette le, hogy főszereplőjét megelevenítse egy forradalmi arckövető technológia segítségével. A játékról nagyon keveset tudni, a története teljes misztérium, azonban minden jel arra mutat, hogy játéktörténeti klasszikus fog születni novemberben.

Star Wars Jedi: Fallen Order (PC, Playstation 4, Xbox One) – Akció

Filmadaptáció, jedik, sci-fi

Jedik, sithek, padawanok – elérkezett az idő, hogy végre a Star Wars rajongók is kapjanak egy olyan 2010 utáni játékot, ami felérhet a Jedi Academy vagy a Knights of the Old Republic által fémjelzett nívóra. Ezúttal egy tapasztalt veteránokból álló játékgyártó csapat áll a fejlesztés mögött és a puszta online mód helyett egy komolyabb történetet is ígérnek. Ha Star Wars-rajongó vagy és nem tetszett a Battlefront által kitaposott mikrotranzakciókkal tarkított ösvény, akkor mindenképp nézz utána a Fallen Ordernek. Az is lehet, hogy novemberre már ott fog díszelegni a polcodon valamelyik kiadás.

Pokemon Shield and Sword (Switch) – Kaland

Klasszikus, nyílt világú, Nintendo

Az év utolsó Nitendo-exklúzívja a Mario és Zelda mellett a harmadik nagyobb franchise, a Pokemon újabb felvonása. Ha valaki utoljára a gameboy-át bújtatva, az iskolapadban játszott utoljára Pokemon-játékot, talán meglepődik mennyire sokat fejlődött a széria, úgy, hogy a játékmenet szinte dejá vu-be hajlóan ismerős lehet. Még most is zsebszörnyeket nevelgetünk, továbbra is szurkolunk, hogy hármat billenjen a Master Ball, mindezt azonban impozáns grafika és végtelen testreszabhatóság mellett. Év végére sok játékával, a Nintendo-rajongóknak megfontolandó lehet egy Switch konzol.

Doom Eternal (PC, Playstation 4, Xbox One, Switch) – Lövöldözős

Klasszikus, lövöldözős, szörnyvadász 

A Doom egyike volt a legelső lövöldözős (shooter) játékoknak, ahol a legundorítóbb szörnyeket kellett a legorbitálisabb fegyverekkel péppé zúzni alig pár pixeles képernyőn. Mára a Doom is olyan, mintha a mozivászonról másznának arcunkba a különböző csúszómászók, éppen ezért még morbidabb és élethűbb, ám annál szórakoztatóbb is darálni az ellenfeleket. A Doom Eternal célközönsége egészen specifikus, ám aki szereti az ilyesféle horrort, könnyen levezetheti a stresszt egy agyatlan kikapcsolódás által. 

December:

Life is Strange 2 (PC, Playstation 4, Xbox One) – Kalandjáték

Döntéshozás, érzelmes, interaktív-film

Ha a karácsonyi pénz még nem ment el az előző hónapok nagyjaira, akkor a decemberre esélyes komplett Life is Strange 2 még becsúszhat a fa alá. A játék csakúgy, mint a Walking Dead, epizodikusan jelenik meg akár csak egy tévésorozat – ezért előfordulhat, hogy valaki már december előtt belefut egy-egy epizódba. Azonban az ígértek szerint a teljes évad ekkor fejeződik be, aki pedig inkább a Netflix-féle sorozatkiadásokat szereti, az végig is játszhatja ezt az interaktív kalandot az év végén. A történet nem kapcsolódik szorosan az első évadhoz, így önmagában is játszható, de vigyázat, az előző évad tapasztalatai alapján érdemes egy erőteljes érzelmi hullámvasútra felkészülni.

Forrás: store.steampowered.com

Még nincs dátum:

Afterparty (PC) – Indie

Döntéshozás, elborult, humoros

A Niht School Studio lelkes szerzői már megmutatták, hogy a független játékpiac milyen gyöngyszemeket rejthet. Legutóbbi játékuk, az Oxenfree egy spirituális utazást, egy 80-as éveket idéző kaland sci-fit (á la Stranger Things) és egy hátborzongató rejtélyt tárt a közönség elé egyedi játékmenetével. A csoda úgy tűnik megismétlődni látszik, ugyanis az Afterparty még bevállalósabbnak tűnik, mint elődje. Miközben különböző beszélgetések során meghozott döntésekkel szabják testre a történetet, a játékosok feladata, hogy a Pokolban egy ivó-versenyen az asztal alá alázzák magát a Sátánt. Sajnos még nem tudni, pontosan mikor érkezik, de a Sátán legyőzésének szerencsére nincs szezonja.

Hollow Knight 2 (PC, Switch) – Kaland

Mászkálós-ugrálós, művészi, történetorientált

Személyes kedvencem a következő darab, amely olyan, mintha Tim Burton elborult világát varázsolná élővé festői grafika által. A Hollow Knight egy kaland; egy szerepjáték, ahol fejlődni kell; egy történet, ami túlmutat a főszereplőn; és egy páratlan élmény, amelyben a zene, a látvány és a mozgás olyan elegyet alkot, amely közel példátlan az iparban. A megjelenési dátum a cikk megírásának pillanatában nem bizonyos, azonban őszintén remélem, hogy még idén elérkezik a folytatás, hogy újra leereszkedhessünk egy kútmélyi elveszett királyságba, furcsa bogarak és mitikus lények elfeledett legendái közé.