Minisorozatunk első részében Lóránt András belevitt bennünket a vallási fanatikusok elképesztően borzalmas világába, most pedig folyatjuk vele az ideglelő utazást.

David Koresh davidista szektája, a wacói tragédia

David Koresh (eredeti nevén Vernon Howell) 1959-ben született Texasban egy 14 éves lány fiaként. Apa nélkül és gyereknevelésre alkalmatlan egyedülálló anyával nőtt fel, állandó magányban. Rossz tanuló volt emellett hiperaktív, túlzott elevenségét kezdetben rock zenekarban, majd Biblia-magyarázóként vezette le. 1981-ben a Texas állambeli Wacóba ment, hogy csatlakozzon a hetednapi adventistákból kiszakadt Dávid Törzse szektához. 1983-ban jeruzsálemi útja során megvilágosodott, egy angyal elvitte az Orion bolygóra, ahol találkozott a Megváltóval. (A városba érkező keresztény zarándokok tudatzavarát “Jeruzsálem szindrómának” nevezik, a legtöbben hazatérve kigyógyulnak belőle.)

1990-ben vette fel a David Koresh nevet, Dávid izraeli és Kürosz perzsa király után, majd elsődleges vezetője kívánt lenni a Dávid Törzse szektának, ezért az épp hivatalban lévő prófétát párbajra hívta, hogy eldöntsék ki rendelkezik nagyobb isteni hatalommal: a párbajban egy halott szektatagot kívántak feltámasztani, de David Koresh inkább feljelentést tett hullagyalázás miatt és felfegyverezve megtámadta a szekta főhadiszállásán ellenfelét. A támadás viszont nem volt váratlan, viszonozták a lövéseket, a tűzpárbajnak a rendőrség vetett véget.

Ezután Koresh legfőbb híveivel visszavonult egy elzárt farmra, ahol apokaliptikus hitelveket tanított, bevezette a többnejűséget, a szektatagok feleségét lefoglalta, 19 nő élt vele, számos gyereket nemzett, sőt a nők gyerekeire is szemet vetett, 11 évesen a kislányok műanyag Dávid-csillagot kaptak, ami jelképezte, hogy immáron készek a Koreshel való szexuális kapcsolatra. Számos feljelentés érkezett ellene poligámia és kiskorúak megrontása miatt, a rendőrség be is idézte, nem ment el a tárgyalásra, helyette lőfegyvert és robbanószert halmozott fel.

1992 nyarán inaktív kézigránáttal és lőporral teli csomag sérült meg postai szállítás közben, a címzettje David Koresh volt, a posta munkatársai azonnal értesítették  ATF-et (alkohol- és dohánytermékek, illetve lőfegyverek forgalmával foglalkozó iroda), ahol élénken érdeklődni kezdtek a címzett iránt.

1993. február 28-án az ATF emberei körbekerítették a farmot, ahol házkutatást akartak tartani, ám erre nem került sor, a szektatagok tüzet nyitottak és elbarikádozták magukat. A szektavezérrel egyezkedni kezdtek, aki azt mondta, követőivel békésen elhagyják az épületet, ha üzenetét közvetíti a televízió, viszont ígéretét nem tartotta be, néhány tagot engedett szabadon. A 51 napos tárgyalások se hoztak eredményt, az FBI emberei betörték az ablakokat és könnygázgránáttal, irritáló vegyi anyaggal próbálták a szekta tagjait kifüstölni, de a próbálkozás tragédiába torkolt, az épület több pontján tűz keletkezett. A hatóság arra számított, hogy David Koresh és a szekta tagjai kimenekülnek az épületből vagy egy földalatti bunkerbe menekülnek, nem ez történt. A tagok az épületben maradtak, elégtek, megfulladtak vagy társaik lőtték le őket. A tűzben 86 ember, köztük 17 gyermek vesztette életét.

Földön kívül tovább élve

1997-ben 39 holttestet találtak egy San Diego-i villában, a személyek a Felsőbb Forrás elnevezésű szekta tagjai voltak. Egy hátrahagyott videokazettára rögzítették üzenetüket amiben hangsúlyozzák, hogy vezetőjük utasítására Örömmel és boldogan hagyják el ezt a a Föld nevű bolygót, hiszen a Halle-Bopp üstököst pajzsként felhasználva felszállnak a rájuk várakozó UFO-ra. A szekta tagjai informatikai szakemberek voltak, honlap tervezésből, internetes szolgáltatásokból és számítógépes grafikai programok készítéséből tartották fenn magukat.

1997 májusában Dél-Kínában letartóztattak 18 magukat prédikátornak valló személyt, akik a közeli világvégét hirdették. Több követőjük öngyilkos lett.

Halle-Bopp-üstökös és a “földönkívüliek”

1998-ban a spanyol rendőrség behatolt Tenerifén egy egy nyaralóba, amelyben 32 német, angol és spanyol – köztük 5 gyermek – tartózkodott. A rendőri intézkedést a német rendőrség közlése váltotta ki, mert a csoport másnap az éj leple alatt a sziget legmagasabb, 3716 méter magas hegycsúcsára akart felmászni, hogy ott közösen vessenek véget földi életüknek. A Naptemplom Rend szekta vezetője Heide Fittkau-Garthe 57 éves német pszichológusnő azt terjesztette híveinek, hogy az évezred vége egyben a földi élet végét is jelenti, de őket egy UFO elszállítja az örök életet nyújtó Szíriuszra.

Manapság is jelen vannak a vallási borzalmak

Ugandában az Isteni Tízparancsolat Helyreállításának Mozgalma szekta követői, összesen 780-an vetettek véget életüknek. 2000-ben 530 ember elevenen elégette magát a szekta egyik templomában. A szekta hat vezetője világvégét jósolt, valószínűleg ezért követtek el tömeges öngyilkosságot. A tagok egyébként némasági fogadalmat tettek (nehogy hiába vegyék szájukra Isten nevét) és a tízparancsolatot fogadták el törvényeiknek.

Oroszországban Pjotr atya 2008-ra datálta a világvégét, több híve beköltözött egy 12-17 fokos hőmérsékletű barlangba, már korábban is máshogy éltek, mint az emberek többsége, nem dolgoztak, nem járatták gyerekeiket iskolába, alig ettek és egy időben némasági fogadalmat tettek. A barlangban kívánták kivárni az Armageddont. Pjotr atya nem tartott velük a barlangba, ő kényelmes otthonában olvasgatott letartoztatásakor. A hívek 2008 júniusára megunták a várakozást, a hatóságokat mégis aggasztotta a dolog, hiszen kiskorú gyermekek is éltek a barlangban, akik semmiképp nem saját akaratukból költöztek oda.

2015 Amerikájában egy mélyen vallásos család vetett véget életének; különböző gyógyszerekből kevert koktélt ittak. A két szülő gyakran beszélt a gyerekeknek a világvégéről és a bűnös világról, amit el kell hagyniuk. Négy gyerekük volt, a második 14 éves, aki szüleihez hasonlóan felkészült az öngyilkosságra, búcsúlevelet is fogalmazott, a legidősebb valahogy kimaradt a családi öngyilkosságból, ő találta meg a holttesteket.

Egy könyv kevés lenne, hogy minden borzalmat leírjon az ember és miért is tenne ilyet? Legszívesebben már ennyi után azt ismételgetné ez egy szép, békés, jó világ, hátha eltudja magával hitetni. Szembetűnő az a tény, hogy a három nagy szektavezér, népbutító, tömegmanipulátor személyiségében már gyerekkorban felfedezhetőek voltak devianciák. Ketten (Charles Manson és David Koresh) egyedülálló, fiatalkorú anya gyerekeként születtek, apa nélkül nőttek fel és barátaik se voltak; sehonnan nem kaptak kellő figyelmet. Jim Jones esete egy kicsit más, neki mindkét szülője felnőtt, elméletben gyereknevelésre alkalmas volt, gyakorlatilag pedig rossz mintát kapott: apja Ku Klux Klán tag, anyja pedig azt hitte, hogy a Messiást szülte meg Jim Jones személyében. Gyerekkori beteges hajlamai ellenére egészen máshogy indul, legkiválóbb egyházatya lesz, emberbarát díjat kap, mégis ő lesz a “legsikeresebb” szektavezető, túl sok hiszékeny, befolyásolható emberhez jutottak el szavai.

A cikkben közel kétezren (2000) “haltak meg” egy olyan egyetemes és átfogó dolog miatt, mint a vallás, amit csak jó ügyekre szabadna használni.

Most pedig tisztelt hölgyeim és uraim, kedves olvasók, kérem, hogy mindenki mondjon el egy imát a saját Istenéhez, hátha végre hajlandó lesz figyelni egy kicsit teremtményeire.

Ámen…

Cikkünk első felét itt olvashatod el.