Egy-egy műről és annak szerzőjéről általában nem magukból a könyvekből tudunk legjobban tájékozódni, hanem úgy, ha felkutatjuk őket, azaz ellátogatunk oda, ahol ki vannak állítva. Összeállításunkban tíz múzeumot mutatunk be, ahova életünk során érdemes ellátogatni főleg akkor, amikor véget érnek a koronavírus okozta utazási korlátozások.

Rijksmuseum – Amszterdam, Hollandia

Az amszterdami székhelyű múzeum a holland aranykor festészetének alighanem legjelentősebb bemutatóhelye. De hogy pontosan milyen gyöngyszemeket is találhatunk? Itt lelhetjük fel a legjelentősebb Rembrandt-gyűjteményt, a leghíresebb festményével, az Éjjeli őrjárattal. Ezenkívül még megtaláljuk a 19-20. századi festészet talán legértékesebb darabjait, többek között Vincent van Gogh képeit is.

De nemcsak a festészet remekei szerepelnek itt, hanem külön szekcióval hódolnak az ázsiai porcelánművészetnek is. Sőt, a szobrászat további híres művei is kiállításra kerülnek. Azon sem kell aggódnod, hogy nem lesz időd körbejárni, hisz a hely hivatalos oldalán előre meg tudod tervezni a látogatásod útvonalát.

Érdekesség még, hogy tíz évig tartott a restaurálás a tervezett hat helyett, így csak 2013-ban adták át a megújult múzeumot; 2015-ben pedig elnyerte az Európa legjobb múzeuma díjat. Indoklásként megemlítették, hogy az átalakítás során átfogóan modernizálták a művészetek világhírű templomát.

A múzeum kicsinyített, valósághű mása a Hága melletti Madurodam makettparkban is látható.

Online séta a múzeumban ide kattintva tehető, a karantén ideje alatt különösen ajánlott!

Forrás: archdaily.com

Solomon R. Guggenheim Múzeum New York, USA

Ismerős ez a név? Hallottad már valahol? Nem bolondultál meg, ugyanis ezenkívül még hét Guggenheim múzeum van. Hogyan is lehetséges ez? A képtárakat a Solomon R. Guggenheim Alapítvány működteti.

A jelen cikkben tárgyalt múzeumot 1939-ben alapították a modern művészetek számára New Yorkban. A múzeum egyik érdekessége, hogy a szintek közt nem kell lépcsőt mászni. A huszonnyolc méter magas aulán egy rámpa tekereg a fal mellett, nagyjából négy méter szélesen, és ez egyben a kiállítási tér is. A hely tervezője, Frank Lloyd Wright révén még az UNESCO Világörökség része is lett. Gyűjteménye javarészt absztrakt művészeti alkotásokat foglal magában, de tartalmaz impresszionista, posztimpresszionista és szürrealista műtárgyakat is.

A múzeum belülről ide kattintva tekinthető meg.

Forrás: papageno.hu

Museum of Modern Art New York, USA

A szintén New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMa) a világ egyik legjelentősebb kortárs gyűjteménnyel rendelkező kiállítóhelye. A legbefolyásosabb galériák között tartják számon, hiszen a világ kortárs művészetére hatalmas hatással van. Betekintést nyújt a modern és mostani építészetbe, a képzőművészetbe és még a fotográfiába is.

Jó tudni róla, hogy 1958-ban tűz ütött ki a második emeleten, ami miatt ki kellett menekíteni az ott tartózkodó látogatókat és az alkalmazottakat. A MoMA rendelkezik a világ egyik leggazdagabb európai és amerikai modern művészeti gyűjteményével, amely nagyságát az itt kiállított vagy tárolt 200 000 műalkotás, ezenkívül hozzávetőlegesen 22 000 film mutatja.

Nem mellesleg itt is meg lehet tervezni látogatásunkat, hogy céltudatosan induljunk útnak, bár a beszámolók szerint ez nem mindig sikerül, hiszen könnyen el lehet veszni a modern alkotások bűvöletében.

Forrás: moma.org

Ermitázs Szentpétervár, Oroszország

Az Ermitázs Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeuma, Szentpéterváron található. A Téli Palota, azaz az Ermitázs épületében régebben csak a cárok festmény-, szobor- és gobelingyűjteményét állították ki; 1917 óta kiemelten otthont ad a legnagyobb európai festők műveinek is. A gyűjtemény jelenleg 365 helyiségének falain közel 2,5 millió képzőművészeti alkotás látható. A képtárban megtalálhatóak az olasz reneszánsz, a holland barokk és a francia mesterek legjobb alkotásai is.

Magyar vonatkozása is van a helynek, hiszen a magyar származású orosz udvari festő, Zichy Mihály akvarelljeit is bemutatták itt. Érdekesség, hogy 22 kilométert kell annak gyalogolnia, aki a teljes kiállított gyűjtemény minden egyes darabját meg akarja tekinteni.

Forrás: szentpetervar.hu

Metropolitan Művészeti Múzeum – New York, USA

New York hemzseg a művészfiatalságtól, így nem csoda, hogy népszerű a Metropolitan Művészeti Múzeum, közismert nevén a „Met”, az USA egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével bíró intézménye. A Metropolitan Művészeti Múzeumot 1870-ben alapították: az eredeti épület, ami a Fifth Avenue-n állt, 1872. február 20-án nyitotta meg kapuit.

A tizenkilenc részlegre osztott múzeum az ókortól kezdődően mutatja be a képzőművészet ágait és korait. A „Met” gyűjteménye az amerikai művészet mellett az egyiptomi, afrikai, iszlám és ázsiai művészetet, valamint a Közép-Keletről származó kiállítási darabokat is felvonultatja. A múzeum nagy része Európának szentelte magát: hatalmas festménygyűjteménnyel, kézműipari termékekkel, építészeti fragmentumokkal, zenei hangszerekkel, antik fegyverekkel és középkori fegyverszerekkel rendelkezik. Bronzkori és ó-egyiptomi kiállításai különösen népszerűek a laikusok körében.

Forrás: news.artnet.com

Doria Pamphilj Galéria – Róma, Olaszország

Ha Rómában jár az ember, nem feltétlenül ez a galéria fog elsőként eszébe jutni mint legfőbb látnivaló. Egy kis arany, egy kis csillogás, egy kis reneszánsz életérzés, fűszerezve megannyi gyönyörű festménnyel, és voilá! Kész is a Doria Pamphilj Galéria.

A privát galériában régi, híres olasz családok magángyűjteményei tekinthetők meg. A főgyűjteményt az állami termekben, a kápolnát is beleértve, a családszentek mumifikált testével egészítik ki. A kiállításokon több ízben is barokk és reneszánsz zenei kísérettel tekinthetik meg a látogatók a műveket.

Forrás: tripadvisor.co.hu

Állami Történelmi Múzeum Moszkva, Oroszország

Az impozáns épület a Vörös téren áll a 19. század vége óta. A múzeum 4,5 millió műtárggyal és több mint 15 millió dokumentummal büszkélkedhet, így fél napot minimum rá kell szánni.

Az ókortól kezdve a középkoron áthaladva megismerhetjük a hatalmas ország történelmét. A legkiemelkedőbb látványosság az újkőkor idejéből ránk maradt 7,5 méter hosszú hajó, amit a Volga vidékén találtak az 1950-es években. Érdemes az idelátogatás előtt elmélyedni az orosz történelemben, ha igazán el akarsz merülni a tárgyak bűvöletében.

Menet közben a szobák az adott történelmi korhoz kapcsolódó hangulatot idézik fel, így érdemes nemcsak a műtárgyakat, hanem a szoba dekorációit is megcsodálni.

Forrás: tripadvisor.co.hu

Vatikáni Múzeum – Vatikán

Vatikán állam egyik legfontosabb művészeti gyűjteménye található itt, az ókori közel-keleti, illetve görög-római remekeitől kezdve a kora keresztény, középkori műalkotásokon át a reneszánsz művészetig.

A pápák az évszázadok során itt gyűjtötték össze és őrizték minden idők legnagyobb mesterműveit és legértékesebb emlékeit, ami pedig a legfontosabb: ezt nyilvánossá tették bármely látogató számára. Régen ugyan nagyon megközelíthetetlennek tűnt, de mára ez megváltozott, természetesen ennek turisztikai okai is vannak.

A járványügyi helyzetre való tekintettel több múzeummal karöltve úgy döntöttek ők is, hogy online is elérhetővé teszik a gyűjteményüket.

Forrás: hetedhetorszag.hu

Erewan Múzeum – Samut Prakan, Thaiföld

A Thaiföldön található múzeum talán a gigantikus méretű háromfejű elefántszoborról lehet ismerős többek számára. Ez az épület a modernséget szimbolizálja. A helyiek szerint a múzeum egy nyitott kapu ahhoz, hogy az emberek jobban megismerjék a kultúrájukat.

Az első emelet az alvilágot ábrázolja, és ez tartalmazza a Ming- és Qing- dinasztiákból származó kínai vázák gyűjteményét, valamit az épület történetét.

A földi (vagy az emberi) világot jelentő második emelet a drágább régiségeket és művészeti alkotásokat foglalja magában.

A legfelső részen a mennyország található. Itt vannak elhelyezve a buddhista vallás régi emlékei és szobrai, a falakat pedig a kozmoszt ábrázoló festmények díszítik.

Forrás: aseanrecords.world

Ludwig Múzeum – Budapest, Magyarország

Végül, de nem utolsó sorban, egy magyar múzeumot ajánlunk figyelmetekbe. 1989-es alapításakor Peter és Irene Ludwig nemzetközi értéket képviselő műtárgyakat adományozott a múzeumnak. 2005-től működik a Művészetek Palotájában korszerű múzeumtechnológiai körülmények között. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat vásárolja fel és mutatja be a közönségnek. Közel 800 kimagasló fontosságú műtárggyal és több száz letéttel rendelkezik a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, melyek egy része az állandó kiállításon látható.

Mivel jelenleg ez a múzeum is zárva tart, ők is gondoskodtak arról, hogy a gyűjtemény online is elérhető legyen.

Forrás: szallas.hu

A cikkünkben bemutatott múzeumok mindenképpen megérnek egy látogatást. Bár a kialakult helyzetben nem kerekedhetünk fel, hogy kipipáljuk őket a bakancslistánkon, de ahogy láthattátok, több tárlatot meg tudtok tekinteni online.

Kiemelt kép: en.wikipedia.org