Újra az első BL serlegért, sorozatban negyedszer jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a Veszprém kézilabda csapata. Újra utazhatnak Kölnbe, megvan az esély, hogy végre elhódítsák a trófeát, az első leküzdendő feladat a PSG elleni elődöntő szombaton.

A Veszprém Kézilabda Klub számos néven (vagyis főtámogató alatt) szerepelt az elmúlt szezonok során, de a cél már régóta a Bajnokok Ligája serleg elhódítása, természetesen a Magyar Bajnokság, Kupa és a SEHA Liga megnyerése mellett, az első kettő már szinte alapkövetelmény. Egy BL-trófea a klubkézilabdázás csúcsa, a Final Four, négyes döntő pedig a csúcseseménye, amit idén június 3-án és 4-én rendeznek Kölnben. A Veszprém szombaton az első elődöntőben érdekelt, 15:15-től mérkőzik meg a Paris Saint-German-nal, hogy az álmok tovább éljenek, és a sorozatban negyedig Final Four végre aranyat hozzon.

Sorozatban a negyedik, ez sem kis dolog, de végre megnyerni lenne az igazi, hiszen a csapat tagjai,ezért dolgoztak egész évben. Természetesen ez a másik három csapatnál is így van, sőt, minden évben egyre kiegyenlítettebb lesz a férfi klubkézilabdázás. Ma már 6-7 klubnak is esélye van eljutni idáig, de például hiába Köln a helyszín, nincs német csapat a Final Fourban. A Veszprém ellenfele PSG-n kívül, még a Barcelona (spanyol) és a Vardar Szkopje (macedón) csapat jutott a sorozat végéig, a Vardar története során először.

A résztvevők (Forrás: www.ehffinal4.com)

A Veszprém már mindhárom alakulattal megküzdött az idei szezonban, legtöbbször a Vardarral, mivel mindketten a SEHA-ligában is érdekeltek voltak. Szkopjéban szeptember elején egy 29-22-es vereség, Veszprémben 28-28-as döntetlen, majd a SEHA-liga döntőjében 26-21-es Vardar siker született. A Barcelona elleni eredmények: FC Barcelona Lassa – Telekom Veszprém 26-23, a csoportmérkőzés itthoni meccsén 22-25, szintén Barcelona győzelem. Az elődöntő ellenfelével szemben se sok sikerélménye volt a Veszprémnek, az itthoni november 20-án elszenvedett egy gólos vereség (28-29), majd egy héttel később Párizsban az olló tovább nyílt 28-24 a hazai csapat javára.

Ezek az eredmények kerültek a serpenyő negatív oldalára; eddig nem a Veszprém BL-győzelme mellett szólnak. Azonban csak számok, nem feltétlenül mutatják a szezon végi erősorrendet. Mindig hangsúlyozzák az edzők, hogy nem a szezon elején, szeptemberben, novemberben kell igazán jól játszani, hiszen az új játékosokat keretbe kell építeni, meg kell tanulniuk a játékelemeket, figurákat, időre van szükség, míg páros kapcsolatok kialakulnak.

Ebből a szempontból a Veszprémről elmondható, hogy jó formában vannak, (a tavaszra sikerült Xavi Sabaténak összerakni a mamut keretet, megtalálni azokat a játékosokat, akik a BL-ben jól tudnak teljesíteni, csapatként funkcionálni), mutatta ezt a Magyar Kupa, a Magyar Bajnokság döntőjének két mérkőzése és a Zágráb elleni párharc (összesítésben 11 góllal jobbnak bizonyult a bakonyi alakulat). Majd a Montpellier kétszeri legyőzése következett (26-23, 25-30, nyolc gól összesítésben a tavalyi győztes Kielcét búcsúztató klub ellenében) a Final Fourért. Közhely, hogy egy meccsen bármi megtörténhet: ráadásul jelen esetben nem is kell ebbe kapaszkodni, a Veszprém nem rosszabb csapat, mint a PSG.

Lékai Máté tör kapura egy korábbi PSG elleni mérkőzésen, az ő jó játékára, góljaira szombaton is nagy szükség lesz. (Forrás: hvg.hu)

A PSG Handball a világon a legnagyobb költségvetéssel dolgozó kézilabda klub, miután a labdarúgás mellett a kézilabda is jelentős katari támogatást kapott; francia válogatott kézilabdázókat csábítottak haza, megtartották vagy szerződtették a világ legjobb játékosait, a sokak által a világ legjobbjának tartott balszélsőt, a német Uwe Gensheimert, de ott van a keretben a dánok sztárja Mikkel Hansen is. A kulcsjátékosuk mégis az irányító, balátlövő Nikola Karabatic, aki egymaga képes eldönteni egy mérkőzést (háromszor lett a világ legjobb kézilabdázója, 2007, 2014, 2016 és háromszoros BL győztesnek mondatja magát a számos válogatottbeli siker mellett), bár azt se állíthatnánk, ha neki nem megy, a csapatnak sem, átveszi más a vezér szerepkört.

A Veszprém csapatát nagyon szépen építették fel, a 2013/14-es szezonban az első Final Four szereplésüknél negyedik helyen végeztek, akkor még nem volt reális elvárás a győzelem. Azonban rá egy évre már BL-döntőt játszott a csapat a Barcelona ellen. Ha már valaki a döntőbe jut nyilván szeretné megnyerni, de a Barcelona abban az évben jobb csapat volt, mutatja ezt a viszonylag nagyarányú győzelem is (28-23).

Következett a tavalyi év, ahol a Veszprém már favorittá nőtte ki magát, ugyanis csatlakozott a csapathoz Aron Palmarsson, aki a kézilabdázás egyik meghatározó alakja. Zseni a sportágban, ráadásul biztos kezű játékos; kulcsszituációkban tud jó döntéseket hozni, gólokat szerezni. A Kiel (német) legyőzése után a döntőre készülhettek, ahol a Kielce (mely először jutott döntőbe) várt rájuk. Most a magyar, veszprémi kézilabdázás életében egy rendkívül szomorú fejezet következik, amit talán nem lehet felejteni, aki látta a mérkőzést vagy játszott rajta az haláláig emlékszik rá.

Sokáig úgy tűnt, hogy ez egy sima győzelem lesz, félidőben 17-13-al jobbnak bizonyult a Veszprém, majd erre rápakoltak még ötöt: kilenc találattal vezettek és körülbelül fél félidő volt hátra. Elég lett volna minden támadást passzívig játszani, lőni egy-két okos gólt és kézben a trófea. Ehelyett jött a dráma, katasztrofális tíz perc következett, kiáltásokkal, könnyű indítás gólokkal a sújtott a sors. A rendes játékidő vége döntetlen lett (Mi történt, ezt hogyan?). A hosszabbításban se tudták eldönteni a csapatok, 35-35, következhettek a hétméteresek, amikről azt mondják igazságtalan, mert nem a csapategység a döntő faktor.  Sajnos itt már nem a Veszprém volt előnyben,  lélektanilag semmiképp, a Kielce kilenc gólos hátrányról hozta visszaa meccset: a Veszprémi játékosok már egyik kezükkel a trófeát fogták, nyakukban érezhették az aranyérem súlyát. Két elrontott, kivédett hétméteres döntött, de az igazi baj a kilenc gólos előny eladása volt. Kézilabdában a 3-4-5 gól nem előny, de a kilenc már az, annak kellett volna lennie, főleg tizenöt perccel a vége előtt.

De ne ezzel a keserű szájízzel, rossz élménnyel zárjuk a cikket. Mint korábban kiemeltem, a Veszprém nem rosszabb csapat, mint a PSG;  azért a franciákkal foglalkozom elsősorban, mert most először őket kell legyőzni, az ő testükön keresztül vezet az út a döntőig. A szezon elején gyengébb formát mutattak Nagy Laciék, de az egyik legjobb játékosuk, Palmarsson hosszú ideig sérült volt, csak márciusban kezdte visszanyerni a formáját, június elejére nagyjából sikerült is neki. Nem kell azonban egyetlen játékosra kihegyezni a csapat gyengébb, majd javuló teljesítményét, hiszen ez a keret (is) világsztárokból áll: Nagy László, az irányító Lékai Máté, aki ebben a szezonban parádés teljesítményt nyújtott, és a kapus Mikler Roland. Biztos pont továbbá hátul,  Momir Ilic átlövőben, beállós poszton Andreas Nilsson és Renato Sulic, a széleken is villámgyors erők (Ugalda, Gajic, Marguc), jó lövési hatékonysággal dolgozó játékosok vannak. A Veszprém egy akár BL győzelemre is esélyes csapat, profi játékosokkal, akik mindig győzni akarnak.

Az a sokat áhított Bajnokok Ligája siker nincs is olyan messze, két jól lehozott mérkőzés, egy-két góllal jobbnak bizonyulni az ellenfélnél és kész. Nem is olyan bonyolult, ez igaz?! Nincs is más hátra, mint hogy ismét zúgjon a Hajrá Építők! Veszprém – Veszprém!

 Hajrá Veszprém! Hajrá Építők! Hajrá magyar kézilabda!