„Mindennap ennek az országnak a nagyszerű embereiért harcolok” – mondta Trump a Fehér Ház Rose Gardenjében magyar idő szerint fél tízkor kezdődő sajtótájékoztatóján, majd bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi egyezményből- adta hírül az Index.

2015. december 12-én Párizsban elfogadták az első olyan éghajlatvédelmi megállapodást, amely a Föld szinte minden országának előír kötelességeket. A megállapodás célként fogalmazza meg a 1,5 °C-os globális felmelegedési küszöbértéket, és a század közepére az üvegházhatású gázkibocsátások teljes semlegesítését. Ezt a történelmi fontosságú egyezményt rúgta fel tegnap este Donald Trump.

Nem sokkal a bejelentés után Németország, Franciaország és Olaszország közös közleményben utasították el az amerikai elnök elképzeléseit a párizsi klímaegyezmény újratárgyalásáról. A világ vezető politikusai egyhangúlag ítélték el Donald Trumpot. Trump szerint az egyezmény csak Kínának és Indiának kedvez, más országok pedig azért örülnek az Egyesült Államok részvételének, mert az kedvezőtlen az amerikaiaknak. Arról is beszélt, hogy mennyi munkahelyet veszítenének el a párizsi egyezmény alapján, mielőtt hozzátette, hogy mennyire szereti a szénbányászokat. Megígérte, hogy újranyitnak bányákat Nyugat-Virginiában és Pennsylvaniában. „Azért választottak meg, hogy Pittsburgh polgárait képviseljem, nem Párizsét”– mondta.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Egyesült Államok hátat fordított a világnak azzal, hogy egyoldalúan felmondta párizsi klímaegyezményt, ennek ellenére Párizs nem mond le a klímaváltozás elleni harcról. Kijelentette, hogy Párizs semmi szín alatt nem fog tárgyalni egy kevésbe kedvező egyezményről. “Nem lehet hibázni a klímát illetően. Nincs B-terv, mert nincs B-bolygó sem” – mondta Macron, és Franciaországba hívta dolgozni azokat az amerikai klímakutatókat, mérnököket és vállalkozókat, akik csalódottak Trump döntése miatt.

Theresa May, brit miniszterelnök egyetértett abban az amerikai elnökkel, hogy folytatniuk kell az együttműködést az energetikai problémák ügyében. A döntés miatt rosszallását fejezte ki António Guterres ENSZ-főtitkár is, aki szerint ez nagyfokú csalódást jelent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére és a globális biztonság megteremtésére irányuló erőfeszítések szempontjából. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken kijelentette, megingathatatlan az unió elkötelezettsége a megállapodás mellett. “Továbbra is vezetni fogjuk a klímaváltozás elleni harcot” – szögezte le pénteki Twitter-bejegyzésében a bizottság elnöke, hangot adva csalódottságának.

Fotó: uk.reuters.com

Na de mi a helyzet Amerikában?

A republikánusok – azaz Trump pártja – rettenetesen örülnek az eseménynek, a párt elnöke, Paul Ryan „kimunkálatlan megállapodásnak” minősítette a klímaegyezményt. Ryan emlékezett arra, hogy Obama aláírta a szerződést, de a szenátus nem ratifikálta (nem iktatta törvénybe, nem hagyta jóvá). Az egyezmény betartása az energiaárak emelkedését eredményezte volna, amit az amerikai középosztály és az alacsony jövedelmű honfitársaik nem tudtak volna megfizetni – állította a házelnök. Mitch McConnell, a szenátus republikánus pártjának vezetője szintén a munkásosztály védelmének fontosságát emelte ki, valamint boldogan üdvözölte nyilatkozatában a párizsi egyezmény felmondását.

Támogatta a döntést Rick Perry energetikai miniszter és Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata párti szenátor is. Manchin – akinek államában a legtöbb bezárt szénbánya található – azt hangsúlyozta, hogy a klímaegyezmény nem biztosította a környezetvédelem és a gazdaság egyensúlyát, s olyan egyensúly kialakítására van szükség, amely figyelembe veszi az energiatermelő államok, mint például Nyugat-Virginia érdekeit is.

Szerencsére azonban a demokratáknak helyén van az eszük és elítélték a megállapodás felrúgását. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője “történelmi léptékű pusztító kudarcnak” nevezte a döntést, amelyre szerinte “a jövő nemzedékek úgy tekintenek majd vissza, mint a 21. század egyik legrosszabb politikai lépésére”.

Ellenérzésüket fejezték ki az amerikai gazdasági élet egyes befolyásos szereplői is. A General Electric vezetője, Jeff Immelt Twitter-bejegyzésében arra buzdította a gazdasági élet szereplőit, hogy a döntés ellensúlyozására a maguk területén tegyenek meg mindent a környezet védelme érdekében. A témában legjobban hangját mégis Laurent Fabius, a párizsi klímaegyezményt életre hívó volt francia külügyminiszter hallatta. “Ez a döntés, ez a beszéd, ez egy szégyenletes hiba, hatalmas tévedés. Aztán meg egy rakás hazugság. Az egyetlen reakció a világ mobilizálása, ezt kell most tenni” – mondta pénteken a France2 francia közszolgálati televízióban.

Laurent Fabius 2015. december 15-én mosolyogva, de meghatódva, könnyes szemekkel ejtette el a kis kalapácsot, miután az ENSZ két hétig tartó klímakonferenciájának végén megszületett történelmi megállapodás elfogadását leütötte a Párizshoz közeli Le Bourget-ban rendezett találkozón.A 195 ország delegációjának tagjai hosszú perceken át, állva, egymást átölelve ünnepelték a megállapodás elfogadását, amelyet a 2009-es koppenhágai kudarc után több évig készítettek elő.

Forrás: hirado.hu, edition.cnn.com