Október 25-én, az őszi szünet előtt utoljára még megtelt érdeklődő középiskolásokkal a Gépipari előadóterme. Varga Hedda tanárnő előadását mindenki kíváncsian hallgatta. Ez nem is volt meglepő, ugyanis igen érdekes témát választott: hogyan befolyásolta a szexualitás, a különböző tudatmódosító szerek és a zene a történelmet.

Azt bizonyára sokan tudják, hogy az ókorban teljesen elfogadott volt a saját nemhez való vonzódás, hiszen rengeteg időt töltött együtt nő a nővel, férfi a férfivel. Ennek ellenére azért volt egy-két híres nőalak a történelem során, akik szépségükkel, bájukkal és rafináltságukkal komoly befolyásra tettek szert, kedvük szerint szőtték a szálakat maguk körül. Talán a leghíresebb alak Kleopátra, aki valóságos túlélőnek számított a maga korában. Habár férje megtagadta, neki sikerült megtartani a hatalmat; gyereket szült Julius Caesar-nak és Antonius-nak, ráadásul a legtöbb római vezető megfordult az ágyában.

A több, mint 1750 évvel később született Nagy Katalin orosz cárnő is nagy port kavart, ugyanis saját maga választotta ki gárdistáit attól függően, hogy hűséget fogadtak-e neki az ágyban, vagy sem. Fiának viszont olyannyira nem tetszett ez a magatartás, hogy uralkodása során törvénybe iktatta a kizárólagos férfi uralmat; azóta sem ült nő az orosz trónon.

Az 1848-as müncheni forradalom is nőügy miatt robbant ki. I. Lajos bajor király grófnői rangot adott Lola Montez-nek, ez pedig diáktüntetéshez vezetett. Lajos válaszként bezáratta az egyetemet, ennek okán a fellázadt tömeg megbuktatta őt és kormányát.

A már jól ismert és agyon-reklámozott Szulejmán című sorozat pedig nem is annyira kitalált, mint azt gondolnánk. A történetnek ugyanis valós események adnak alapot. Hürrem az Oszmán Birodalomba kerül, ahol talpraesettségének hála hamar a ranglétra tetejére kerül, azaz a szultán felesége lesz; ez rendkívülinek számított abban az időben.

A nők nemcsak hatalmat, hanem fontos információkat is tudtak szerezni a maguk módján. Erre példa a Kitty szalon, mely egy 1940-től 1970-ig legálisan működő bordélyház volt: a hölgyek szolgáltatásokat biztosítottak befolyásos férfiaknak, közben terveik felől érdeklődtek; a kuncsaftok pedig nem is sejtve, hogy lehallgatják őket, készségesen válaszoltak minden kérdésre. Később viszont már bánhatták könnyelműségüket, hiszen nem egyszer kerültek bíróság elé szervezkedéseik miatt.

Ugyancsak történelmet befolyásoló tényező az alkohol és a kábítószerek. (Ugyan mi lenne az emberrel ezek nélkül?) Egy igen vicces eset történt az 1904-1905-ös japán-orosz háború során, amikor is az oroszok a három napos koronázási ünnep alkalmával koccintottak ,,néhányszor” az uralkodó egészségére, közben hajóik egyre lassabban haladtak a csata helyszínére. A japánok megelőzték őket, és annak ellenére, hogy kevésbé voltak felszereltek, mégis könnyűszerrel megsemmisítették az orosz flottát.

Nem csak ebben az egy esetben hozhatóak össze az oroszok az alkohollal. Borisz Jelcin, Oroszország első elnöke ugyanis depresszióval küzdött, a gyógyszereire pedig gyakran ivott alkoholt. Többször volt a hatása alatt, mint azt illene, éppen ezért ez nem vetett rá túl jó fényt, végül szívelégtelenségben halt meg.

A drogok sem kizárólag a 20. század találmányai. Ősi sztyeppei törzsek sámánjai különböző gombákat ettek, mindezt azért, hogy látomásaik legyenek. Aztán jött az ópium, a heroin, a kokain (kokacserje kivonatból készült a Coca Cola elődje), amfetamin; az emberek pedig mai napig ezekhez a függőséget okozó szerekhez nyúlnak; ki ezért, ki azért.

A felsorolt tényezők tehát mind hatékonyan befolyásolják a történelmünket, még akkor is, ha ezt nem mindig közlik a könyvek, újságok, egyéb médiumok. Ezért is volt jó Varga Hedda tanárnő rendhagyó órája: tabukról beszélt annak a generációnak, amely túl sokszor találkozik velük, ám csak ritka esetben beszélnek neki róluk. Köszönjük!

Novemberben újabb előadásra várja az érdeklődőket a szervezőgárda (előzetes regisztrációhoz szükségeltetik), mely a ,,Hogyan lesz a hernyóból lepke? – Az átváltozások világa a természetben és a művészetben” címet viseli, és Dr. Vig Károly szájából fog elhangozni.