A Weöres Sándor Színház is tagja lett az Európai Színházi Konvenciónak, melynek további huszonöt ország több mint negyven színháza is alkotóeleme. Részének lenni egy ilyen társulásnak rengeteg előnnyel jár, s a nemzetközi kapcsolatok sok új élményt, tapasztalatot kínálnak. Ezen jövőbeli újdonságokról tartott sajtótájékoztatót a Weöres Sándor Színház és a városvezetés egy asztalnál a Krúdy Klubban.

A Weöres Sándor Színház is csatlakozott az 1988-ban alapított Európai Színházi Konvencióhoz (ETC), mely feltörekvő színházakat, tevékeny társulatokat kíván összefogni, nemzetközi színtérre emelni. Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere lelkesedéssel támogatja azt a munkát és komoly tervezést, melynek köszönhetően messzire vitték Szombathely nevét. A szerződést Réthly Attila főrendező és Németh Károly produkciós menedzser írták alá a grúziai Tbilisziben. A konvenció számos lehetőséggel nyit a színházak felé: nemzetközi cseréket, workshopokat, különböző projekteket kínál a fejlődéshez, egymástól való tanuláshoz. 

Németh Károly kiemelte, hogy a tagszínházak között rengeteg neves színház is megtalálható, viszont a program célja elsősorban még mindig nem az országos szinten létező legnívósabb színházak összefogása, hanem a produktív, fejlődésre igényt tartó társulatok projektmunkába való bevonása. A konvenció legfontosabb célkitűzése a kortárs művészeti megmozdulások támogatása, valamint a nemzetközi szerepvállalás és a szakmai kapcsolatok erősítése. Az ETC az egyetlen olyan szervezet Európában, mely az Európai Parlamentben is próbál teret nyerni a színházi kultúrának, részt vesz a politikai döntéshozatalban, s ezáltal anyagi forrásaik is megalapozottak. Fontos szempont, hogy a színházak megismerhetik egymás struktúráját, működését, s nem csak a színészek, rendezők látogathatják a különböző intézményeket, hanem bármely háttérdolgozó elutazhat, hogy gyarapítsa ismereteit idegen országok színházaiban. S ami a legfontosabb, színházi előadásokat is lehet utaztatni, bemutatni nemzetközi terepeken, hiszen a Weöres Sándor Színháznak rengeteg olyan előadása van, mely hazai pályán már megállta a helyét.

A főrendező, Réthly Attila a konkrét projektekről és a színházakat érintő általános problémákról is szólt. A közönség kiöregedése a legnagyobb veszély, mely már nem mai keletű a színházak életében. Nagyon fontos a közönség utánpótlása, ehhez pedig el kell tekinteni a kőszínházi léttől, hiszen a színházat bárhova el lehet vinni, bárhol közönséget tud teremteni. Ez a kommunikáció miatt elengedhetetlen, hiszen a digitális kultúra, a technika expanziója félő, hogy kiszorítja a színházat az érdeklődési körből, ezért fel kell venni a versenyt a fejlődéssel.

A Weöres Sándor Színház belépett a Young Europe nevezetű programba is, mely egy koprodukciós színházi projektben csúcsosodik majd két másik színházzal karöltve. Ennek alapja egy dokumentarista szemléletű kutatás lesz, melyhez egy ifjúsági novellaíró pályázat hoz majd létre gerincet. Témája a család, mely a legszűkebb, ám mégis legközvetlenebb környezet mindenki számára. Ebben próbálnák feltérképezni a 12-18 éves korosztály benyomásait, akár felszakítva ezzel mélyebb érzelmeket, sérelmeket is. A novellaíró pályázat győztesei adnák a motívumkészletet azon író számára, akit a konkrét darab megírására kérnek majd fel. Ez természetesen már a fikció mezejéig is nyúlhat.

Szombathely városa támogatja a kezdeményezéseket, hiszen a színház jó irányba halad azzal, hogy nemzetközi színtéren is megmutatja magát, s vele új kapcsolatokat teremt, míg mellette régieket ápol. Az elkövetkezendőkben még több minden kiderül majd a színházzal kapcsolatban, melyről Jordán Tamás igazgatói pályázatában már olvashattunk.

 

A fotók a cikk szerzőjének munkái.