A színezés a gyermekkor egyik legkedveltebb tevékenysége. A különböző árnyalatok, minták és formák lekötik a kicsik figyelmét, fejlesztik a képességeiket és szórakoztatják őket. De mi a helyzet a felnőttekkel? Miért vált néhány évvel ezelőtt felkapottá a nekik szóló színezők világa?

Mára már megszokottá vált az emberek életében a stressz folyamatos jelenléte, amely negatív hatással van mind a testre, mind a lélekre. Talán ezért is örvendhetnek világszerte hatalmas hírnévnek a felnőtt színezők. Ezzel a tevékenységgel egy olyan pozitív, gyermekkori emléket idéznek fel, amelynek nyugtató hatása van, kellemes érzéseket ébreszt bennük. Mindenki szeret kicsit kiszakadni a való világból, a különböző színek harmóniája és maga az alkotás pedig kiváló lehetőség erre. Sokan kifejezetten azért szeretnek színezni, mert teljesen el tudnak benne merülni, kizárnak maguk körül mindent és mindenkit- „flowban vannak”. A mű befejezése után pedig garantált az elégedettség érzése, büszkeség töltheti el az alkotót aprólékosan kidolgozott munkája gyümölcseként.

Felnőtt fejjel gyermekjáték?

Sokan fordulnak kételyekkel a színezők irányába, gyerekesnek tartják, nem gondolják, hogy a pihenés ezen formája megfelelő lenne számukra. Ez abból fakadhat, hogy felnőttként már nem érzik magukban azt a kreativitást, pozitív gondolkodásmódot, ami egy alkotás elkészítéséhez elengedhetetlen. Pedig a színezés egyik legnagyobb előnye az, hogy elvonja a figyelmet a negatív dolgokról, problémákról és egy produktív, de egyben nyugodt irányba tereli a „művészt”, miközben tényleg önmagával foglalkozva tölti az „énidejét”. Ezért nem szabad rögtön elvetni ezt a kikapcsolódási formát, mert szinte bárki békére lelhet közben, terápiaként hat a lélekre. Emellett bizonyítottan jó hatással vannak az egészségre is, mert mérsékelik a szorongást, depressziót, amelyek súlyosabb, fizikai betegségeket is okozhatnának (pl.: szív- és érrendszeri megbetegedések).

felnőtt színező

„Minden nap egy alma, …” – a színezéssel is működik

Az új-zélandi Otago Egyetem pszichológiai kutatói megállapították, hogy már akár napi 10 perc színezés határozottan javítja a felnőttek mentális egészségét. A Creativity Research Journal című folyóiratban megjelent tanulmány szerint könnyen hozzáférhető, viszonylag olcsón beszerezhető önsegítő eszközként tekinthetünk a színezőkre, amelyek egyes tünetek kezelésére is alkalmasak, terápiaként is működhetnek. A kutatás során 115 18 és 36 év közötti hölgyet vizsgáltak, akiknek egyik csoportja színezőket, míg a többiek más „elmejátékot”, például keresztrejtvényt vagy sudokut kaptak. Bár mindkét csoportra jó hatással voltak a feladatok, azok a nők, akik a színezést kapták relaxációs tevékenységként, az egy hetes kutatás után sokkal kisebb mértékű szorongásról és depresszióról számoltak be, mint akik más elfoglaltságot kaptak.

Az eredmények tehát alátámasztják, hogy a színezés pszichológiailag előnyös lehet az emberek számára alacsony kockázata és hozzáférhetősége miatt, csak úgy, mint a kertészkedés vagy az élmény főzés.

Csúcseladás, majd visszaesés

A felnőtt színezők 2016-17-ben élték fénykorukat, utána enyhe, de folyamatos visszaesés jellemezte az eladásokat, azonban így is nagyon népszerűek maradtak. A következő fellángolást természetesen a pandémia hozta, ekkor megint emelkedtek az eladási számok, de nem tudták elérni azokat a magaslatokat, amelyeket pár éve, az első könyv megjelenésekor.

Mára tehát már nincs akkora kereslet a felnőtt színezők iránt, de továbbra is állandónak mondható a piac a kitartó rajongóknak köszönhetően, akik évek óta lelkesen alkotnak és osztják meg művészetüket, szenvedélyüket az internet népével. Az ünnepek közeledtével pedig várhatóak a karácsonyi, téli különkiadások is, amelyek ideális ajándékötletek a kreatív családtagoknak, barátoknak.

felnőtt színező

Mindenki megtalálhatja a kedvére valót

A felnőtt színezőknek különböző tematikáik vannak, de egytől-egyig az aprólékosságra törekszenek. Leginkább tájak, növénymotívumok, mandalák szerepelnek a könyvekben, de rengeteg más témájú, hiánypótló könyvet is kiadtak már. Elsőként a nagyobb terjedelmű és méretű színezők robbantak be a köztudatba, de mostanra már kisebb, zsebváltozatok is elérhetőek, hiszen így bárhol előkaphatják szabadidejükben az alkotni kívánók a mini füzetet és pár ceruzát, hogy kicsit kikapcsolódjanak. Tehát a jótékony hatást praktikussággal ötvözik, még inkább népszerűsítve ezzel a színezést. Különböző sorozatokhoz, könyvekhez is előszeretettel készítenek már kiegészítő kötetként színezőket, így a nézők és olvasók méginkább elmerülhetnek az általuk kedvelt világban, és közben kicsit úgy érezhetik, ők is formálják a történetet saját színvilágukkal.

A legismertebb kifestőkönyv Johanna Basford: Titkos kert című színezőgyűjteménye. Világszerte többmillió példány kelt el belőle, azóta pedig folytatásai is megjelentek (pl.: Bűvös erdő). Az alkotó éveket töltött a minták kidolgozásával és finomításával, hogy végül egy tökéletes színezőkönyvet adhasson ki, de valószínűleg ő maga sem gondolta, hogy ekkora sikert fog vele elérni. Azóta rengeteg új típus került kiadásra, kifejezetten népszerűek lettek azok a felnőtt színezők, ahol a mintákhoz egy-egy idézetet, életbölcsességet is hozzárendelnek az alkotók. A technológia fejlődésének köszönhetően pedig már színező applikációkat is letölthetünk mobiljainkra, amelyek természetesen sokkal egyszerűbbek, mint a könyvek, de mégis produktív kikapcsolódást biztosítanak, amely során bárki átélheti az alkotás örömét.

Színezőkönyv vs. rajzkönyv

A már említett Johanna Basford a felnőtt színezők után mégújabb tematikával állt elő, a rajzkönyvekkel. A rajzolás is hasonló meditatív, nyugtató hatással van az ember elméjére, ezért is nő egyre inkább a népszerűsége. Ezekben a könyvekben lépésről lépésre tanulhatjuk meg, hogyan alkossuk meg saját kreatív világunkat, hogyan fejezzük ki magunkat a papír lapjain nemcsak a színek, hanem a körvonalak segítségével.

A kifestőkönyvek már megmutatták nekünk, hogyan lehet szépen kitölteni a teret a vonalakon belül, a rajzkönyvek pedig megtanítanak minket arra, hogyan alkossuk meg magukat a körvonalakat, amelyekbe a színek segítségével lehelhetünk életet.

Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a felnőtt színezők és kifestők. Az egyik legismertebb hazai képviselője Oszlánszki Marcsi, akinek honlapján, YouTube csatornáján és Instagram profiljában megannyi opciót találunk kreatív énünk kibontakoztatására.

Hasonló a célja Kresák Réka és Vajna Gyöngyi Maradj otthon a s*ggeden és kezdj magaddal valamit című színezőkönyvének, ami kissé radikálisabb hangon megszólalva, humoros rajzokkal vesz rá arra, hogy engedjük el a feszültséget, és nyugodjunk le.

Források: https://bookriot.com/adult-coloring-books-trend/

https://www.theguardian.com

https://www.psychologytoday.com

Képek forrása: Unsplash, Bookriot, Medium