Sokaknak lehet ismerős a fenti mondat, miközben egy sorozat közepén tartanak. A binge-watching, azaz sorozatdarálás jelensége egyáltalán nem számít már új-keletű dolognak, hiszen viszonylag hosszú ideje kíséri társadalmunkat, az előző egy évben pedig még fokozottabban férkőzött be életünkbe.

A binge-watching (néha binge-viewing) először az 1990-es évek végén jelent meg, és azokra az emberekre használták, akik az akkoriban megjelent DVD-ről nézték meg egyhuzamban kedvenc sorozataikat. A köztudatba 2013–2014 környékén került be, amikor a streaming szolgáltatók (Netflix, Hulu, Amazon Prime stb.) egyre népszerűbbé váltak. A „lavinát” a Netflix indította el, ők töltöttek fel először egyszerre teljes sorozatokat a heti/havi megjelentetésekkel szemben. Ezzel a lépéssel annyira felfuttatták a jelenséget, hogy 2015-ben a Collin’s Dictionary az év szavának választotta meg a „binge-watch” kifejezést. Az évek során a szolgáltatók is megpróbálták minél inkább ösztönözni az embereket arra, hogy ne csak egy-egy részt nézzenek meg. Nem hiába végződnek a sorozatok úgy, hogy 3-5 másodperccel a zárókép után már ugrik is a következő epizódra az alkalmazás, ugyanis ennyi idő nem elég ahhoz, hogy gyorsan reagáljunk, ezért inkább ott ragadunk a folytatás előtt. Onnantól kezdve pedig már mi is sorozatdarálók leszünk.

Eat, sleep, watch, repeat

Bármilyen meglepő, ha megnézünk egymás után két részt egy sorozatból, az már beletartozik a sorozatdarálás kategóriájába. A Netflix felmérései szerint 2–6 rész tehető az átlagos tartományba, de vannak olyanok, akik ennél többet is képesek végigülni a képernyő előtt.

A binge-watching mértékét két „csoportra” oszthatjuk. Az első esetben találunk egy szuper sorozatot, ami rengeteg évadból és részből áll, és eldöntjük, hogy megnézzük. A cselekmény előrehaladtával egyre inkább a végére akarunk érni, már a napi teendőinket is aszerint időzítjük, hogy minél hamarabb végezzünk, és folytathassuk a műsort. Végül már egész éjszakákat töltünk a sorozat társaságában, emiatt pedig fáradtan indítjuk a napjaink nagy részét és közel sem tudunk produktív munkát végezni.

A másik eshetőség a rövidebb sorozatoknál tűnik fel. Realizáljuk, hogy kb. 12–24 résszel kell gazdálkodnunk és eltervezzük, hogy naponta csak egyet nézünk meg azért, hogy minél tovább tartson. Ahogy vége a betervezett műsornak, hirtelen mégis meggondoljuk magunkat. Miért ne nézhetnénk meg a következőt? Az epizódok nem hosszúak, maximum 60 percesek, nem vesz el sokat a napunkból, aztán egy hét múlva azon kapjuk magunkat, hogy megnéztük az összeset. A végeredmény mindkét típusnál ugyanaz, csak a mennyiség különbözik. A Netflix felméréseiből megtudhatjuk azt is, hogy a sorozatnézők több mint 60%-a beleesik a binge-watching-ba, szinte „betegséggé” vált ez a jelenség.

sorozatdarálás
Forrás: amazon.com

Miért esik jól az epizódok „darálása”?

Amikor olyan tevékenységeket végzünk, amelyek örömet okoznak nekünk, az agyunk dopamint termel. Ez az anyag természetes élvezetet ad és megerősít bennünket abban, hogy ettől a cselekvéstől jól érezzük magunkat, ezért folytatnunk kell. Binge-watching közben ez a folyamat játszódik le a testünkben. Kialakul egy ál-függőség, hiszen a dopamin miatt vágyakozást érzünk, hogy minél több részt nézhessünk meg, mindeközben pedig hasonlóan érezzük magunkat, mint egy alkohol- vagy drogfüggő. Ha beszippant egy sorozat, az agyadban azok a szegmensek aktiválódnak, amelyek a valós események feldolgozásakor is aktívak.

Minél jobban megismerjük a karaktereket és cselekményszálakat, annál inkább érezzük úgy, hogy mi is részesei vagyunk a történéseknek. Szimpatizálunk a szereplőkkel, törődünk a sorsukkal, ez pedig egyre inkább eltorzítja a valós életünket. Jó példaként szolgálhat a Modern Család című sorozat, ahol a karakterek jellemvonásai nagyon széles skálán mozognak, így aki huzamosabb ideje nézi, biztosan talál köztük olyat, akivel azonosulni tud, esetleg úgy érzi, ha létezne a személy, még barátok is lehetnének. Kialakul a néző és a kitalált karakter között egy láthatatlan kapocs, ami ott tartja őt a képernyő előtt úgy, hogy észre sem veszi, mennyi időt töltött már el a sorozattal.

Vége a sorozatnak, hogyan tovább?

Érezted már magadat szörnyen, miután megnéztél egy teljes sorozatot? Valószínűleg igen, de ez teljesen természetes. Az epizódok végeztével kilépnek a szereplők és a történet az életünkből, ürességet érzünk, nem találjuk a helyünket, de pár nap múlva minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Felmérések szerint azonban a binge-watcing akár depressziót is okozhat, mert nem minden ember tudja helyén kezelni azt, ha kiszakítanak egy ilyen meghatározó részt az életéből.

Egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy maga a jelenség okozná-e a depressziót ezeknél az embereknél, vagy esetleg ezzel a jelenséggel elnyomni próbálják a már meglévő problémát. Mindenesetre árulkodó jel, hogy a sorozatfüggők magas százaléka mutatkozik hajlamosnak depresszióra, amely annak is betudható, hogy ezek az emberek izolálják magukat a valós társaságokból, inkább egyedül töltik szabadidejüket a tévé társaságában.

sorozatdarálás
Forrás: indiaeducationdiary.in

 Kontrolláld a sorozatadagot!

Ha azt veszed észre, hogy túl sok részt nézel végig egy-egy szériából, állíts magadnak idő- vagy epizódlimitet. Ezzel megelőzöd, hogy magával ragadjon a kitalált világ, és sokkal kiegyensúlyozottabban fogod érezni magadat. Epizódlimit állítása esetén a legjobb módszer az, ha az egyik rész közepénél hagyod abba, mert a műsor felénél nagyjából megválaszolják az előző részben felmerült kérdéseket, de még nem ér el odáig a cselekmény, hogy újabb függőben maradó események kimenetelére kelljen várnunk.

A mostani helyzetben nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt, hiszen nincs sok lehetőségünk más tevékenységekkel kiváltani a sorozatozást. Ennek ellenére egy-egy binge-watch után tanácsos valami teljesen más dolgot csinálni, például barátokkal beszélgetni vagy edzeni, hogy kikerüljünk a képernyő bűvköréből.

Felhasznált források:

https://www.nbcnews.com/

https://www.bbc.co.uk/

Kiemelt kép: sevendaystv.com