Harmathy Ildikó 2007 óta működő termelői piaca gyógyír minden Kapolcs után vágyakozó számára.

Bár a Művészetek Völgye (ahonnan szintén tudósítunk majd) évente egyszer, idén július 21. és 30. között nyitja kapuit, Káptalantóti aprócska Liliomkertje az év mind az ötvenkettő vasárnapján, szélben-hóban-fagyban várja az ingerszomjas, de a valóban szomjas betérőket is. Mindent a szemnek, mindent a szájnak, és a fül és a kéz és az orr is megtelnek a nekik szánt ínyencségekkel.

Esőnapon, langymelegben autóba ülni, bicajra pattanni azért jó, mert a kertben mindent megtalálsz. Leteheted a járműved – innen senki nem viszi el – , mert azt többet a közelükbe sem engedik majd. Éhes hasadat szarvaskolbász, roppanós cipó, hűvös kecskesajtok, foszlós-széteső békebeli remekek töltögetik, torkodon csörgedeznek kőszáli borok, biolevek, ismeretlen és ismerős növények sajtolmányai. Juhok hátrahagyott porhüvelye, nyulak és marhák mesebeli porcikái lengedeznek a gerendákról, és a felhördülő állatbarátoknak javaslom a piac szabályzatát végigböngészni, mert bizony ezeket a jószágokat boldog mezők nevelték, nem afféle rozsdatemető-ketrecsarkok.

A susogó fák és standok bizsergető összeborulását kenegeti talpalávalóval az aktuális muzsikus, a bokatájék nedvesítéséről lógó kutyanyelvek gondoskodnak, alkalmi dögönyözésért cserébe nadrágporoló fickándozásba kezdenek a kevésbé harapós végek. Kalózok, tengerészek, mutatványosok, pásztorforma vándormadarak, izgatottan csicsergő fruskák sepernek a hangosan zörgő kavicsokon, fékező babakocsimenet verekszi át magát a kompánián, hogy elérje a halvérű pónilovat, amit aztán jól meglovagolnak mind.

A piac szabályzata azt is kimondja, hogy itt mindenki kedves, habár valószínűleg nem igazán kell a lelkére kötni annak a szőlősgazdának, kertésznek és méhésznek, akik a lepényes felé vezető úton fülig érő szájjal vizslatják a mindenféle feléjük hömpölygő népeket.

Vasárnap reggel kilenc, kezdje a reggelt a zöld ficak alatt fellelhető vásárban, ahogy én fogom, vagy keresse illatáról a Római Parton a Liliomkert fővárosi leányát. Marad nyoma, ha befizet egy fényképre, hogy látva lássák – mert ilyen is van.