Magyar állampolgár lett Ninh Đc Hoàng Long, a 2018-as Virtuózok döntőse. A magyarul tökéletes kiejtéssel éneklő fiatal tenor tegnap délután letette az állampolgári esküt, Áder János köztársasági elnök már szeptemberben aláírta honosítási kérelmét.

Ninh Đc Hoàng Long operaénekes a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató negyedik szériájában a Nagyok korcsoportjában tűnt fel Kukorica Jancsi dalával, ezzel lett országosan ismert. A műsor egyik legnépszerűbb szereplője lett, a Virtuózok műsorának követői a közösségi oldalakon adásról-adásra megosztották produkcióit. Noha a fináléban végül Beke Márk harsonás vitte el a fődíjat, Long rengeteg lehetőséget kapott a műsornak köszönhetően.

A 27 éves énekes fontos kulturális kapocs Vietnám és Magyarország között. Szülőföldjén is tízezrek követték adásról-adásra a magyar tehetségkutatóban elért sikereit. Kedvenc magyar áriáját, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb dalát minden vietnámi fellépésén is elénekli. Long Ázsiában minél több helyre szeretné elvinni a magyar kultúrát, Magyarországon pedig a vietnámi zenét és konyhaművészetet tenné szélesebb körben ismertté. Long tehetséges szakács, magyar barátait örömmel ismerteti meg különleges vietnámi ételekkel.

Fotó: Virtuózok

Long öt éve jött Magyarországra tanulni, tanárainak köszönhetően tökéletesen megtanult magyarul énekelni, és sorra nyeri a versenyeket is.

„Tiszta lappal jöttem Magyarországra. Két tanárom, Kiss B. Atilla és Cseh Dalma kezdtek el velem foglalkozni. Ők írtak erre a tiszta lapra mindent! Sok drága tudást kapok tőlük, nemcsak a zenével, hanem az élettel kapcsolatban is. Szívből tanítanak engem, nélkülük nem sikerült volna. ” – mondja Long. Kiss B. Attila tanítványáról úgy nyilatkozott: „Isten áldásának tekintem, hogy én őt taníthatom.”

Simándy Józsefnek, a Bánk bán áriájának leghíresebb előadójának családja a Simándy József Énekversenyen fedezte fel Longot. Azóta kísérik figyelemmel karrierjét, hogy először hallották a Hazám, hazám című áriát a vietnámi énekes előadásában. A legendás tenor lánya, Simándi Katalin úgy fogalmazott: Longnak „kincs van a torkában”.

Peller Mariann, a Virtuózok megálmodója meghatottan hallgatta végig Long állampolgársági eskütételét. Mint mondta: „A Virtuózok több mint egy komolyzenei vetélkedő a tévében. Egy nagy család a miénk. Büszkén állok itt, mert Long állampolgári eskütétele azt is jelenti, hogy országunknak, kontinensünknek és a Virtuózok családjának itt van ez a fiatal tehetség, és művészetével még sok örömet szerez majd nekünk.”

Ninh Đc Hoàng Long eskütétele után így nyilatkozott: „Magyarországot már 5 éve tekintem második hazámnak. Hatalmas büszkeség és öröm ez, hogy immár papíron is e haza polgára lettem.”

Kiemelt kép:Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs