A Budavári Palotában található Országos Széchényi Könyvtár ad otthont a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál által megrendezett Grafityisz kiállításnak, ami a magyar humorlapok és karikatúrák történelmét mutatja be.

A kiállított alkotások megtekintését kezdhetjük akár a jelenben alkotott döbbenetes számítógépes műveknél, így visszafelé haladva az időben csodálkozhatunk rá a karikatúrák színes történelmére, de akár a gyökerektől is indulhatunk, így legelőször a magyarság első, 1848-ban indult vicclapjával találkozunk. Bármelyik irányt is választjuk, ugyanolyan vicces és szórakoztató, de leginkább elgondolkodtató élményben lehet részünk.

A Grafityis keretein belül nemcsak karikatúrákon töprenghetünk, de olvashatunk részleteket vicclapokból, élclapokból, valamint erotikus töltetű „pikáns lapokból” is, amelyek zömében a 48’-as szabadságharc és az 1867-es kiegyezés között keletkeztek, leplezetlenül bírálva Bécset, a rendszert és az uralkodót. Továbbá láthatunk részleteket az első világháborút követő, jellemzően keserű hangulatú karikatúrákból és viccesnek szánt, gyászos hangvételű történetekből. Belelapozhatunk a kezdetben kommunista propagandának használt Ludas Matyiba, míg végül megtekinthetünk modern, jelenkori alkotásokat, amelyek fő célja a szórakoztatás, és csak másodsorban a társadalom bírálata.

A kemény, sokszor inkább lehangoló, mintsem vicces fekete humort jól kiegészítik az összetett szavakból alkotott szórakoztató alkotások, ugyanakkor megdöbbentő látni a technika fejlődését, az eszközök változását, a különbségeket és hasonlóságokat a múlt és a jelen között, nem utolsó sorban pedig azt, hogy elődeink a szörnyűséges időkben/időkből is képesek voltak viccet csinálni, azokon szórakozni, ez pedig egyértelműen a magyarság védjegyei közé tartozik.

Az elénk táruló élő történelemkönyv egészen különleges művészi szempontból, amelyre mindenképp megéri egy-két szabad órát szánni. Az érdeklődők a kiállítást október 9. és 27. között tekinthetik meg.


Székács Linda galériája