Mindig is szerettük Budapestben azt a szélsőségekben gazdag eklektikus jelleget. Itt aztán tényleg megtalálni bármit a Sztálin-barokktól kezdve a klasszicizmusig. Az építészeti sokszínűség mellett szemet gyönyörködtető a kultúrák találkozása is. Ennek a minden tekintetben multikulturális jellegnek a toposza a hármas metró, hiszen ugyanakkora eséllyel találkozhatsz rajta kőművesactimelt fogyasztó, munkába igyekvő GDP-termelővel, mint alföldi csikóssal. Phileas Fogg nyolcvan nap alatt utazta körbe a Földet, neked elég lehet ötven perc is, de ehhez nem árt, ha tudsz pár dolgot. Figyelem, a cikk politikailag inkorrekt elemeket is tartalmazhat!

Deák tér

Minden Pestre felkerült egyetemista rémálma, szinte megkerülhetetlen gócpont, ahol eddigi utazásaim csaknem felében sikeresen eltévedtem. Legjobbak azok az ultramodern sípályáról csórált beengedőkapuk, amelyek kiváló látványosságot jelentenek a kínai turistáknak. Az ordibáló mocsár részeg angolok („brits abroad”), és az őket kollektív módon lemészárolni kívánó bennszülött nyuggerek paradicsoma.

Deák Ferenc tér. Fotó: Balsay Dorina
Deák téri metrómegálló. Fotó: Balsay Dorina

Ferenciek tere

A Ferenciek tere listavezető a nyilvános telefonokon felejtett féldecis csavaros kiflik versenyében. Mivel csak délben tisztítják meg tőlük a fülkéket, ezért az esti műszak után ismét csodájára járhatnak az éppen arra járók. Ha nem is a szokásos módon, de itt tényleg a világegyetem minden nációja megtalálható, mondhatni nemzetközi olvasztótégely. Ezen felül itt található Európa legnagyobb számú városi rühes galamb populációja, amely köztudott, hogy a vadgalamb, a patkány és a csótány concubinatusa révén jött létre; ez magyarázza azok sunyi jellemét.

Ferenciek tere. Fotó. Balsay Dorina
“Galambok röppenek föl” a Ferencieken. Fotó: Balsay Dorina

Kálvin tér

Ha a genfi reformátor jövőlátó lett volna, valószínűleg udvariasan elutasította volna, hogy egy ilyen gyatrán összecsapott terecske viselje a nevét. A reformátusoknak nem a legjobb marketing, ahogy a százast lejmoló,  vagy csak pontos időt kérő igényes térlakó fiatalemberek  sem.

Kálvin tér. Fotó: Balsay Dorina

Corvin-negyed

Egykor hősök védték, ma a pesti elit siralmasan túlárazott, nemrégiben rehabilitált lelőhelye, amely nyílvesszőként ékelődik a Nyócba. A különbség már-már riói, néhány száz méterre a megállótól itt is Kaká mezes srácok rúgják a bőrt. Köztudott, hogy itt találhatunk legnagyobb eséllyel egyet a 2000-es évek brazil aranycsapatának zabigyerekei közül.

Corvin-negyed. Fotó: Balsay Dorina

Klinikák

A külföldi orvostanhallgatók és néhány Szőke kóla szereplő különös parttalan világa ez, ahol ugyanúgy megfér a pánsípos inka törzsfő, mint a jól szituált rezidens.

Klinikák metrómegálló. Fotó: Balsay Dorina

Nagyvárad tér

Ez a megálló már jócskán a nyúlon túl található, könnyen felismerhető a vasveretes Fradi-sasról és a kivételesen harcias őslakosokról. A terület kiválóan alkalmas a nyócker balhésabb részeinek felderítésére. Bár az utóbbi időben kissé javult a helyzet az NKE fejlesztéseinek és a városrehabilitációnak köszönhetően, de látogatása továbbra sem ajánlható épeszű emberek számára.

Nagyvárad tér. Fotó: Balsay Dorina

Népliget

Akarsz ingyenesen húsz perc alatt Ulánbátorba teleportálni? Ha a válaszod érthetetlen módon igen, ajánlom figyelmedbe a Népliget metróállomást, ahol mongol társát megszégyenítő állapotok uralkodnak. További hasonlóság a kebab (kepap/kebap/kepab/stb.)  néven futó, turáni jellegű, lóhúsból készült ételkülönlegesség, amely 299 Ft-ért teljesen vállalható (+széntabletta).

Ecseri út

Úgy képzelem, hogy itt játszódhat az a Csáth Géza novella, amiben olyan jóízűen felboncolják azt a baglyot.

Pöttyös utca

„A pöttyös utca, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék!”

(Könyves Kálmán a strigákról)

Határ út

Ha Kusturica magyar témájú filmet szeretne készíteni a közeljövőben, nyugodt szívvel ajánlanám számára a Határ út megállót, ahol az egész világon egyedülálló gyorsasággal képesek ukrán csempészcigi-rikkancsokból kokárdát vagy esernyőt árusító mintapolgárokká változniuk még a legzűrösebb arcoknak is, ha a helyzet úgy kívánja. Arról nem is beszélve, hogy a megállóban árusít a román Jason Statham. Gyrosza már-már a népligetivel vetekszik, a szegedi-bajai halászléharchoz hasonló konfliktust az okozza, hogy itt nem ló, hanem patkányhúsból készül az ételremek.

A Határ úti metróállomás. Fotó: Balsay Dorina
Fotó: Balsay Dorina

Kőbánya-Kispest

Budapest Cloaca Maximája. Egyszer merészkedtem ki a területre, azóta kétnaponta dialízisre járok. A Havanna-lakótelep vagányai úgy nyomják itt a vakert, hogy még Geszti is sírva könyörögne nekik a rímekért. Szomorú belegondolni, hogy valakinek még ez is a belvárost jelenti.

Kőbánya-Kispest. Fotó: Balsay Dorina
A hármas metró kispesti végállomása. Fotó: Balsay Dorina

De ha mindez nem lenne elég, elindulhatunk a másik irányba is!

Arany János utca

Ez a magálló valamilyen Anonymus gesztából maradhatott fenn, a legtöbben csak hírből ismerik.

Nyugati Pályaudvar

Ha így lépnek oda hozzád: „Szekszbiznisz?”, büszkén, jól nevelt polgári-dzsentri származásodat fitogtatva mondj nemet!

A Nyugati Pályaudvar tornyai. Fotó: Balsay Dorina

Lehel tér

A városi legenda szerint itt a legolcsóbb a csirkefarhát, amely a kőleves legfontosabb alapanyaga. Régen jól futó videósorozat helyszíne volt, amelynek szereplői a kispolgári italozás fogásait mutatták be.

Lehel téri látkép. Fotó: Balsay Dorina

Forgách utca

Ez a megálló kiválóan alkalmas hatodikos kisiskolások nyelvtan dolgozatába tutibukónak. Biztos mindenkinek ismerősek ezek a példák:

„Na hogyan helyes, srác???” (a tanárnő fenyegetően lebiggyeszti a szemüvegét)

A: Kossuth-hal
B: Dessewffy-wel
C: Thewrewk-kkkel
D: Josiká-hal

„Hogyan írjuk helyesen, tesamesa?” (a padtársad idegesen harap a párizsis zsömlébe a szüneti házi másolás közben)

A: Forgách-csal
B: Forgách-hal
C: Tücsök Tihamér
D: Hülye a kérdés

Újpest-Központ

Ötödikben itt voltunk erdei iskolában. Fullra elhittük, hogy a Hortobágyon hesszelgetünk, mire a tanárnő zsebre vágta a vonatköltséget. Amúgy a számháború király volt.

Aki nem hiszi, járjon utána…

Újpest, végállomás. Fotó: Balsay Dorina
Kiemelt kép: Balsay Dorina fotója