Neymar da Silva Santos Júnior még csak 25 éves, de a legdrágább klubcserét mutatja be a PSG-vel (Paris Saint-Germain FC) karöltve. A Barcelona 222 millió eurós kivásárlási árat állapított meg. Ám ez csak Neymar klubcseréjét teszi lehetővé, ezt az összeget egészíti ki a fizetése, a bónuszok, így a csekélyke ár elérheti az 500 (más információk szerint 600) millió eurót (150 milliárd forint). Neymar Jr. fizetése pedig évi 30 millió euró lehet, – 9 milliárd forint -, nagyjából 25 millió naponta, hetente 180 millió).

Hivatalossá vált, a felek megállapodtak, immáron a PSG labdarúgója Neymar, aki (sírva) búcsúzott barcelonai csapattársaitól és pénteken akár már be is mutathatják az Eiffel-toronynál, mint a klub legértékesebb játékosát, reményeik szerint vezéregyéniségét. A brazil labdarúgót (állítólag, és valljuk be milyen sportember az olyan, akinek klubváltásának oka egyedül a magasabb fizetés lenne, semmilyen, egy papírkutya) nem csak a pénz motiválta: aranylabdás szeretne lenni és olyan vezéregyénisége a PSG-nek, mint amilyen Messi a Barcelonának.

A PSG odáig ment az ügyben, hogy nem voltak restek megszegni a pénzügyi fair play szabályait, ami röviden arról szól, hogy a klubok legfeljebb annyit költhetnek, amennyi bevételük keletkezik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből (jegybevételek, tv-s közvetítési díjak, mezeladások, satöbbi), végtelenül egyszerűen, addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Persze, ez egy katari kézben lévő klubnak mit sem számít, így semmi sem elég drága, úgy tűnik nincs olyan magas összeg, amit ne tudnának fütyülve, wc-n telefonozva, tehát indokolatlanul könnyen előteremteni.

Ennyire drága Neymar. Kép forrása: www.facebook.com/SportsCenter

Barcelonában nem volt egyszerű élete Neymarnak, számos hír arról számolt be, hogy a labdarúgáson kívüli élete nem megfelelő, nem példamutató, röviden túl sokat bulizik, iszik. A tavalyi szezon végén a klub akkori másodedzője össze is szólakozott vele, azt mondta neki, ha nem változtatsz a hozzáállásodon (kedves Júniorom) úgy fogsz járni, mint Ronaldinho. Ráadásul egy ilyen egoista játékos tényleg frusztrálhatott az állandó második szerep, hiszen Messi mellett nehéz ténylegesen labdába rúgni, ő már tiszteletbeli katalán (13 évesen már a Barcelona labdarúgója volt), míg Neymar ezzel a tettével kiverte a biztosítékot a szurkolóknál, árulónak titulálták.

Most sokan csóválhatják a fejüket (én is azt teszem), hogy hol van az igazság, hogyan érhet egyetlen ember (labdarúgó) ennyi pénzt. Szegény szocialisták forognak a sírjukban, mert a megálmodott egyenlőség nincs sehol, sőt… (nem mintha nekik sikerült volna megvalósítani, ádehogy). De a modern labdarúgás paripája is rossz irányba szaladgál (túlárazott focisták, milliárdos transzferek), és úgy tűnik már késő megszorítani a gyeplőt.

Kép forrása: www.facebook.com/troll0foci

Kiemelt kép: www.theringer.com