“Amikor egy fotó jó, az nagyon érdekes tud lenni, amikor egy fotó nagyon jó, az már irracionális és mágikus is egyben. Utóbbi már nem a fotográfus tudatos akarata vagy szándéka szerint történik.” (Elliott Erwitt)

Elliott Erwitt Franciaországban született. Az Amerikai Egyesült Államokban élő fotográfus már 89 éves, de a mai napig aktívan tevékenykedik. A fotográfia Woody Allen-jeként is gyakran emlegetett Erwitt megdöbbentő szituációkat és hétköznapi pillanatokat egyaránt megörökítő képein mutatja meg a világot úgy, ahogy csak ő látja. Magyarországon talán kevésbé ismert, pedig járt hazánkban: 1964-ben egy megbízás keretében utazott a vasfüggöny keleti oldalára, így jutott el Csehországba és Lengyelországba is. Számos ikonikus budapesti helyszínt felkeresett, több vidéki városban, faluban is megfordult és ami megtetszett neki, azt bizony lefényképezte. Később kifejtette, nagyon tetszett neki a megbízás, mert nem kellett irányelveknek megfelelnie, szabadon alkothatott.

HUNGARY. 1964. Fotó: Elliott Erwitt © Elliott Erwitt / Magnum Photos
HUNGARY. October 1964. Fotó: Elliott Erwitt © Elliott Erwitt / Magnum Photos

A Capa Központban a már más nagyvárosokat megjárt kiállítását tekintheti meg a nagyérdemű (méltán leghíresebb képei mellett kevésbé ismert munkái is láthatók a Capa Központban, a városképektől a strandfotókig, a gyerekportréktól a kutyaábrázolásokig, hiszen ezek voltak a legnépszerűbb képei; mindig azt mondogatta, a kutyák is emberek, csak több rajtuk a szőr.). Ezzel egy időben a Mai Manó Házban a Magyarországon készült, eddig itthon soha nem látott fotóit állították ki.

Elliott Erwitt: Retrospektív 
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)

Elliott Erwitt Magyarországon 
Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház (1065 Budapest, Nagymező utca 20.)

Megtekinthető: 2017. június 15. – szeptember 10.