A Libanon felemelkedését és bukását vizsgáló cikksorozat keretében heti rendszerességgel érkeznek az új írások – az előző rész az alábbi bejegyzésben olvasható. A sorozat következő darabjában azokról  a körülményekről lesz szó, amelyek a teljes összeomláshoz vezettek.

Libanon felemelkedése és bukása (3. rész) – Polgárháború, vagy ötödik arab-izraeli háború?

A háború új szakaszba lépett, mikor már az 1982-ben Libanonba küldött békefenntartó erők is elkezdtek súlyos veszteségeket szenvedni. 1983. április 18-án Bejrútban az Egyesült Államok nagykövetsége ellen terrortámadást követtek el, amiben 63 ember életét vesztette, köztük 17 amerikai állampolgár. Az amerikaiak között volt egy újságíró, és a Központi Hírszerző Iroda (CIA) nyolc tagja.

A támadást öngyilkos merényletként hajtották végre, amelynek során egy körülbelül 2000 font robbanóanyaggal megpakolt Chevrolet pickup teherautó áthajtott az Egyesült Államok nyugat-bejrúti nagykövetségének kapuján, és az épületbe csapódott. A támadásért az Irán által támogatott Hezbollah síita muszlim milíciacsoporttal kapcsolatban álló Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget. A támadás oka az volt, hogy Amerika 1982 augusztusában egy francia, olasz és brit katonákat tömörítő multinacionális békefenntartó erővel becsatlakozott a háborúba az Izrael és a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) által aláírt tűzszüneti megállapodás részeként.

Libanon
Terrortámadás az Egyesült Államok nagykövetsége ellen. Forrás: Times Union

A csapatok feladata az volt, hogy felügyeljék Jasszer Arafat és a PFSZ biztonságos és békés kivonulását a Bejrút belsejében lévő állásokból, és biztosítsák a hátramaradt palesztin civilek biztonságát. Miután a kivonulás megtörtént, a békefenntartó erők nagy része visszavonult a Földközi-tenger keleti részén állomásozó hajókra. Az újbóli problémák a már korábban említett Bashir Gemayel (megválasztott libanoni elnök) meggyilkolásával kezdődtek. Mint már ismertettem, a keresztény milicisták Gemayel halálát azzal torolták meg, hogy palesztinok százait mészárolták le a szabrai és satilai menekülttáborokban. Ennek hatására a csapatokat gyorsan visszavezényelték Libanonba.

Bár a helyzet 1983-ban stabilizálódni látszott, az április 18-án bekövetkezett terrorcselekmény megtörte a nyugalom illúzióját. Izrael és Libanon a következő hónapban hivatalos békemegállapodást kötött, amely az izraeli csapatok kivonását írta elő, Szíria kivonulásának függvényében. Szíria azonban ellenezte a megállapodást, és nem volt hajlandó visszavonulni. Júliusban az izraeli csapatok megkezdték egyoldalú kivonulásukat Libanon területéről. Az izraeli kivonulást követően az egymással versengő milíciák közötti harcok egyre gyakoribbá váltak, és a többnemzeti erők elleni erőszak is tovább fokozódott. A körülmények akkor vettek döntő fordulatot, amikor az amerikai helikopterek a keresztény kormányt támogatva tüzet nyitottak a drúz milicistákra. Ezáltal a semleges békefenntartók szerepéből a libanoni polgárháború egy bizonyos frakciójának aktív támogatóivá váltak.

Ez volt a kiváltó oka annak, hogy 1983. október 23-án egy teherautó, becslések alapján 12 000 font (körülbelül 5400 kg) robbanóanyaggal, behajtott a bejrúti amerikai tengerészgyalogos laktanya bejárati kapuján. A detonáció kiszakította a négyemeletes épületet az alapjaiból, és a laktanya néhány másodperc alatt összeomlott. A robbanásban meghalt 241 tengerészgyalogos és matróz. Ez a tengerészgyalogság legnagyobb emberveszteségét jelentette egyetlen nap alatt az 1945-ös Iwo Dzsima-i csata óta. Nem sokkal az előző támadást követően egy második öngyilkos merénylő egy francia ejtőernyős alakulat laktanyájába hajtott be Nyugat-Bejrútban. A robbanás feldöntötte az épületet, és a bent tartózkodó 58 katona meghalt. Négy hónapon belül a többnemzetiségű haderő elemei megkezdték a kivonulást a part menti hajókra, és 1984. február 26-án az utolsó amerikai tengerészgyalogosok is elhagyták Bejrútot.

Libanon
Robbantás az amerikai tengerészgyalogosok barakkjánál 1983-ban. Forrás: abc news

Érdemes egy kicsit megvizsgálni magát Amin Gemayelt, ezen időszak elnökét is, aki agresszív politikát folytató bátyjával szemben sokkal mérsékeltebb volt. Parlamenti pályafutása során kifejezetten engedékenynek bizonyult a többi vallási csoporttal szemben. Jogásznak tanult, és a Phalange Párt üzleti ügyeit felügyelte, míg Bashir a párt milíciáit vezette. Elnökként azonban nem bizonyult eredményesebbnek az elődeinél. Nem igazán tudta akaratát érvényesíteni, sem az országot szétcincáló milíciák, sem pedig a befolyásukat kiterjeszteni igyekvő nagyhatalmakkal szemben. Miután 1988-ban véget ért az elnöksége, továbbra is folytatta munkásságát a Phalange Párton belül, és 2007-ben a vezetőjévé választották. A Gemayel család a 21. században is szerves részét képezi Libanon politikájának. Amin legidősebb fia, Pierre Amin Gemayel 2006-os meggyilkolásáig vezető szerepet játszott a Phalange Pártban. Miután Amin 2015-ben lemondott a Phalange Párt éléről, a pozíciót egy másik fia, Samy Gemayel vette át.

Libanonban 1985 és 1989 között lényegében hadigazdaság alakult ki a totális háború hatására. A munkanélküliség eddig soha nem látott mérteket öltött, az ország a tőke és a szakképzett munkaerő elvándorlásával, valamint az áruk és szolgáltatások szűkösségével nézett szembe, miközben a milíciák fejadagokat és fizetést osztottak harcosaiknak, és főként csempészettel, zsarolással, valamint fegyver -és kábítószerkereskedelemmel jutottak hozzá az árukhoz. Az összeomlás ezen időszakában az ország eddig megmaradt intézménye is hanyatlásnak indult. 1987-ben a libanoni font összeomlott – ami meglepő módon a háború első tíz évében kifejezetten jól tartotta magát –, ez pedig gazdasági nehézségek és az infláció időszakához vezetett.

Robbantás az amerikai tengerészgyalogosok barakkjánál 1983-ban. Forrás: abc news

Ráadásul amikor Gemayel hivatali ideje 1988. szeptember 22-én lejárt, a parlament nem tudott megegyezni az új elnök megválasztásáról. Ennek eredményeképpen Gemayel Michel Aoun tábornokot, egy maronitát és a libanoni hadsereg megmaradt részének vezetőjét nevezte ki megbízott miniszterelnöknek, néhány perccel saját hivatali idejének lejárta előtt, annak ellenére, hogy a hivatalban lévő Szalim al-Hoss továbbra is igényt tartott erre a tisztségre. Szóval jelen állás szerint Libanonnak nem volt elnöke, viszont volt helyette két miniszterelnöke.

A már így is számtalan problémát tovább szaporította, hogy a két külön kormány versengett a legitimitásért. 1988 novemberének végén Aoun tábornokot elbocsátották a fegyveres erők főparancsnoki posztjáról; a hadsereg nagy részének lojalitása miatt azonban Aoun de facto meg tudta tartani a pozícióját. 1989 februárjában Aoun offenzívát indított a rivális Lebanese Forces ellen, márciusban pedig “felszabadító háborút” hirdetett a szíriai megszállás kiszorítására tett kísérleteként. 1989 szeptemberében, a hónapokig tartó heves tűzharcot követően Aoun elfogadta az Algéria, Marokkó és Szaúd-Arábia vezetőiből álló háromoldalú bizottság által közvetített tűzszünetet.

Felhasznált irodalom:

  • Berei Andor, Új magyar lexikon 7. Kiegészítő kötet A-Z, Akadémiai, Budapest
  • Diószegi István Diplomáciai és nemzetközi jogi lexikon, Akadémiai, Budapest, 1967
  • Freda Adler, Kriminológia: III. rész. A bűncselekmények típusai, Osiris tankönyvek, Budapest, 2000
  • Georges Duby, Franciaország története. II. Az új idők 1852-től napjainkig, Osiris, Budapest, 2007
  • Hajdu Gyula, Diplomáciai és nemzetközi jogi lexikon, Akadémiai, Budapest, 1959
  • Horváth Jenő, Világpolitikai lexikon 1945-2005, Osiris, Budapest, 2005
  • britannica.com
  • nytimes.com
  • Kenede István szerk., Fejlődő országok lexikona, Akadémiai, Budapest, 1973
  • Lugosi Győző szerk., Dokumentumok a Közel-Kelet XX. századi történetéhez, L’Harmattan, Budapest, 2006

Kiemelt kép: trendsresearch.org