Ha valaki még villámgyorsan karácsony előtt keresne ajándékba egy “képtelenség letenni” könyvet, akkor bizony jó helyen jár. Akik gyakran látogatják a könyvesboltokat, azoknak már valószínűleg megakadt a szemük Sarah J. Maas fantáziadús könyvein.

Bestseller szerzőnő

Az ok meglepően egyszerű: nagyon szépen kidolgozott és látványos könyvborítói vannak, ezzel párhuzamosan pedig a külföldön nagy népszerűségnek örvendő és hazánkban is egyre népszerűbb írónő tartalmilag is elképesztő irodalmi fantasyket alkotott. A New York Times bestseller szerzőjének alkotásai felejthetetlen élményt nyújtanak olvasóinak. Aki szeretné meglepni szeretteit (főként a hölgyeket), azoknak ajánlanám figyelmükbe az alábbi könyveket. Eddig két sorozata jelent meg. Az első az Üvegtrón-széria, amelyből hat rész olvasható magyarul, de angolul már a hetedik is megrendelhető. Jövő év májusában pedig érkezik a folytatás is. A testvérsorozat az ACOTAR (A Court of Thorns and Roses) ebből az első rész magyarul, a másik két kötetet, az ACOMAF & ACOWAR-t (A Court of Mist and Fury és A Court of Wings and Ruin) pedig angolul lehet elolvasni. Az ő fordításaik is jövő nyáron érkeznek.

A szerzőnő New Yorkban, Manhattan negyedében született Sarah Janet Maas néven 1986. március 5-én. Először egy kezdő íróknak létrehozott oldalon Queen of Glass címmel 16 évesen publikálta első fejezeteit és ezzel egyikévé vált az interneten híressé váló szerzőknek. Azóta tíz regényét adták ki. Az írónő jelenleg férjével és közös kutyájukkal Pennsylvaniában él.

Művei

A ToG világa

Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa, Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Eddig megjelent kötetek:

  1. The Assassin’s Blade – Az orgyilkos pengéje
  2. Throne of Glass – Üvegtrón
  3. Crown of Midnight – Éjkorona
  4. Heir of Fire – Tűz örököse
  5. Queen of Shadows – Árnyak királynője
  6. Empire of Storms – Viharok birodalma
  7. Tower of Dawn – Hajnal tornya

ACOTAR

A tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, ám nem sokkal ezután egy másik szörnyeteg bukkan fel, aki jóvátétel gyanánt magával hurcolja egy olyan baljós és mágikus vidékre, amit a lány csak a legendákból ismer.

Eddig megjelent kötetek:

  1. A Court of Thorns and Roses
  2. A Court of Mist and Fury
  3. A Court of Wings and Ruin

 

Mire számíthat az, aki elolvassa az írónő könyveit? Hajnalig tartó olvasásra! Kimeríthetetlen fantáziával megáldott szerző akciódús, olykor fájdalmas, hátborzongató vagy éppen epikus történeteire. Mint a népszerű Trónok Harca írójának, George R.R. Martin-nak, úgy Sarah-nak is egy írói sajátossága a kiszámíthatatlanság. A szereplők múltját megtudhatjuk, jelenüket megélhetjük, jövőjükért pedig aggódhatunk, mivel ahogy mondtam, kiszámíthatatlanság jellemzi a sztorikat. Amikor úgy gondolod, tudod mi fog történni, akkor egy csapásra az írónő kihúzza alólad a szőnyeget, és egy teljesen más végkifejletet fogsz kapni. Jellemzően egy-egy badass főhősnő köré építi fel történeteit. Karakterei részletesen kidolgozottak, és ehhez az elvhez az írónő végig hű marad.

Elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretik a high fantasyket, akkor nem érheti őket csalódás. Végig fenntartja az olvasó figyelmét, és ahogy a történetek egymásba fonódnak, egy rendkívül szerteágazó művet kapunk. Kifinomult szóhasználat, kalandok és fergeteges humor jellemzi az alkotásokat. Nyomon követhetjük vagy inkább teljesen azonosulunk a pimasz, bátor és öntörvényű főhősnőkkel, akik olykor brutális és fájdalmas életük ellenére sosem felejtették el, hogyan maradjanak élettel teliek és érzékiek.

Írta: Tóthi Enikő