Júlus 4-én kezdetét vette a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó Vácon. Az első nap színházzal, koncertekkel, összművészeti, utcaszínházi előadással és különböző kísérőprogramokkal várta az érdeklődőket.A fesztivál programját a kaposvári Csiky Gergely Színház előadása nyitotta, a Koncert, avagy semmi sem tökéletes című zenés örömjátékkal. Olt Tamás darabja egy csapat fiatal lányról és fiúról szól, akik szabadidejükben szeretnek zenélni, szerelemre és sikerre vágynak. A darabban megvolt minden izgalom, ami egy hollywoodi filmben is szükséges. Szerelmi háromszög és drámák, eltévelyedett fiatal zenész, akit beszippantott a siker, maffia, zenekari drámák, elszakadás majd újra egymásra találás, humor, siker és slágerek. Az előadást különböző jelmezekbe öltözött táncosok, és két artista is színesítette, így a nézők egy percig sem unatkoztak a másfél órás előadás alatt.

A színház után elkezdődtek a koncertek is, az első fellépő a DLRM volt, akik alaposan befűtötték a hangulatot a Hangfoglaló színpadon. Az emberek még csak szállingóztak a fesztiválra, de a rockzenekar így is fergeteges bulit tudott csinálni, megalapozva a hangulatot az este további részére. Utánuk a Margaret Island következett, az ő koncertjükre már nagyobb tömeg gyűlt össze a színpad előtt. A nagy sikerű együttes most sem okozott csalódást a rajongóinak, hatalmas energiával játszottak, és táncoltak együtt a közönséggel. A koncertek sorát a Szabó Balázs Bandája zárta a Déli színpadon, akik szintén nagy tömeget vonzottak. A tíz éves jubileumát ünneplő zenekar határtalan lelkesedéssel játszotta el régi, és új számait egyaránt. A tíz év összes kedvenc dala előkerült, a közönség teli torokból énekelte az Én már nem és a Halak laknak című számokat, de a legnagyobb sikert még mindig a Bájoló és a Hétköznapi aratta.

Fotó: Kacskovics Zoltán

Az első nap programjait a Fővárosi Nagycirkusz A szabadság finom érintése című előadása zárta. Az összművészeti utcaszínházi előadás az irodalom, cirkusz-, tánc-, színház- és zeneművészeti elemeket vegyít egy izgalmas produkcióban. Az előadás az 1989-90-es rendszerváltás emlékévének apropóján született. A különböző művészeti ágak egymásra hatása a szabadság metaforája, magában hordozza az önkifejezés és az alkotás felszabadító érzését, ami minden művészt célja. Az előadásban közreműködnek zenészek, artisták, táncművészek, a látványt pedig kiegészítik a vetített vizuális elemek, aminek az eredménye egy katartikus, látványos előadás, ami egyszerre hat a nézők minden érzékszervére, és bűvöletben tartja egy órán át.

A koncertek és előadások mellett több kísérőprogram is várja a fesztiválozókat, mint például a dartsfoci, ahol egy hatalmas „dartstáblára” lehet rúgni a labdákat, amik ráragadnak hasonlóan, mint a klasszikus darts esetén a nyilak a céltáblára. Emellett lehet hennát festetni, és olvasni is a Könyvkuckóban. Az olvasnivalók is mind a visegrádi négyek jegyében lettek összeválogatva, megtalálhatók köztük kortárs magyar, cseh, szlovák és lengyel alkotók munkái. A könyvek között mindenki találhat számára érdekeset, hiszen válogathat rengeteg verseskötetek, feminista regények, sci-fi és krimi közül, de a novelláskötetek, riportok és drámák kedvelői is találnak maguknak olvasmányt.


Kacskovics Zoltán galériája