Szénaboglyán alvó párok, órák óta kezünkben szorongatott sör, sátrukhoz tartó, éneklő fiatalok és már a hajnali buszra váró, megállóban szendergő munkába- vagy hazaigyekvők. Így kezdődött a hétfő a Művészetek Völgyében.

Miután délelőtt kipihentük az előző este fáradalmait, délre újult erővel vághattunk neki a napnak. Erőgyűjtéshez legjobb egy lángos, pörkölt vagy gulyás, édesszájúaknak a kürtőskalács, amelyek közt a kapolcsi forgatagban bőven válogathattunk. Kapolcson kedvenc helyünk a Katlan Tóni volt, amelyet a kőhíd közelében találhattok meg, Taliándörögdön pedig a Katica büfé és Ádám bátyám kifőzdéje ad lehetőséget egy kiadós étkezésre.

Ebéd után workshopon vehettünk részt, amit Vadász Krisztina, az SZFE fizikai színházi koreográfus-rendező szakos hallgatója tartott. Érdekes játékokat játszhattunk – a mozgás, a koncentráció és a egymásra való figyelés volt a középpontban.  Ezután meglestük az Evangélikus Udvar programjait, ahol kvíz, óriás sakk és gyertyaöntés várt minket. A kapuban ismerősbe botlottam: önkéntesek ellenőrzik ugyanis minden programnál karszalagjainkat. Orsival régóta ismerjük egymást, most önkéntesként dolgozik a Völgyben. Mivel tudom, hogy már több éve dolgozik a fesztiválon, gondoltam kifaggatom arról, hogyan is működik az önkéntesmunka itt.

Hogyan lehetsz önkéntes?

A hivatalos honlapon megtalálható onkentes@muveszetekvolgye.hu címen jelentkezhettek, illetve kérdezhettek, de figyeljetek a határidőre (általában május vége), mert jellemző a túljelentkezés. Új szabály, hogy sajnos 18 év alattiak nem lehetnek önkéntesek. A végleges lista a fesztivál előtt körülbelül két héttel alakul ki, ekkor tudod meg, hogy elfogadták-e a jelentkezésed.

A feladatok:

A fesztivál nagyon önkéntes-centrikus. A jelentkezésnél be tudod jelölni, hogy a forgalomirányítás vagy a karszalag-ellenőrzés érdekel, illetve hogy mely napokra kérsz szabadnapot (2 nap), ráadásul azt is, hogy mik érdekelnek: filmvetítés, előadások, kiállítások…

Szállás, étkeztetés:

Mivel alapvetően önkéntesmunkáról van szó, nem kapsz pénzbeli juttatást. Viszont kapsz egy 10 napos fesztiválbérletet, amit természetesen a szabadnapjaidon is felhasználhatsz. Szállást is biztosítanak, előző években ez ingyenes sátorhelyet jelentett, idei évtől azonban már 2-4 ágyas faházaink vannak.

Miért érdemes jelentkezni?

Mert hatalmas buli! Maximum 8, de inkább 4 és 6 óra munka nem túl megerőltető. Ráadásul nagyon megéri, főleg, ha egyetemista vagy, hiszen gyakorlatilag ingyen fesztiválozhatsz.

Az önkéntesek nagyon jó fejek. Van olyan, akivel két éve itt találkoztam és azóta is nagyon jóban vagyunk. De vannak olyan ismerőseim is, akik önkéntesként találkoztak és lettek jóban egy éve, idén pedig már úgy jöttek ide, hogy ők egy pár.

– meséli Orsi.

Az információcsere után, merthogy hét óráig tartott számára aznap a munka, együtt mentünk a Színmű Globe-hoz, ahol a másodéves színművész-hallgatók mozgásvizsgáját láthattuk Mítoszok és mesék Pápua Új-Guineából címen. Egyszerű, letisztult, de nagyon élvezhető és érzékelhetően értékes előadást láthattunk. A szemünk előtt elevenedtek meg egy különleges világ mondái, ősiségükben is gyönyörű történetei.

Aztán viceházmester (300 Ft a buszmegálló közelében lévő „kimérős” borozóban), Templomkertben való beszélgetések, és egy fájdalmasan rövid Fran Palermo koncert a Hangfoglalóban. Dugig telt Csigabuszok, majd hazafelé menet, útközben vett sör, amit egy órán keresztül szorongatsz a kezedben, míg langyossá nem válik.

Kiemelt kép: likebalaton.hu