Testvéroldalunk írását osztjuk meg a Kávé Világnapja alkalmából. Zsiray Barbara szedett össze tíz érdekes tényt az illatos fekete aranyról. Fogyasszátok szeretettel!

1.) A legtöbb csésze kávé fejenként a skandináv országokban fogy, egy főre vetítve Norvégia vezet, majd Finnország, Svédország és Dánia.

2.) A kőolaj után a kávé a világkereskedelem második legnagyobb forgalmú terméke.

3.) Törökországban érvényteleníthették a házasságot, ha a férj nem biztosított kellő mennyiségű és minőségű kávét a feleségének.

4.) A kávédarálót egy angol lakatos találta fel, az első kávégépet egy francia alkotta meg, de sorozatban Olaszországban kezdték gyártani.

5.) A kávéra egy kecske bukkant rá a 9. században. Hogy egészen pontosak legyünk, egy kecskepásztor, Kaldi volt a felfedező. Észrevette, hogy az állatok furcsán viselkednek, amikor a kávéfáról megeszik a cseresznyét, és ő maga is kipróbálta.

6.) Minden évben nagyjából 500 milliárd csésze kávé fogy el a világszerte.

7.) A kávénak mintegy 50 fajtája létezik, ebből kettő, az arabica és a robusta alkotják a kávépiac nagyját, nagyjából háromnegyed-egynegyed arányban.

8.) Nemcsak az 1848-as magyar forradalom, de a Nagy Francia Forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el.

9.) A világ legdrágább kávéja, az Indonéziában termelt Kopi Luwak. Az ínyencség 1 kilójának megvásárlásához 600 Dollárra lenne szükségünk.

10.) A magyar származású Francesco Illy (Illy Ferenc) találta fel a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum-, azaz légmentes csomagolást.

Végül pedig tekintsétek meg, milyen hagyományok szerint fogyasztják az éltető italt más országokban!

 

További érdekes cikkeket olvashattok az Orlay-ablak weboldalon!