A koronavírus-járvány az élet minden területén éreztette a hatását: a futballt tekintve március közepétől kezdődően nem rendeznek mérkőzéseket a világ legtöbb országában. Néhány szövetség (például a holland, francia) korábban úgy döntött, hogy befejezettnek nyilvánítja a idei bajnokságot, a legnagyobb európai ligák (angol, német, spanyol, olasz) azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy az idei szezont valamilyen módon a pályán kellene lezárni, főként azért, mert a tévés bevételek a klubok költségvetésének jelentős szeletét képezik. Következő helyzetjelentésükben megpróbáljuk tehát összefoglalni, hogy hogyan vélekednek a különböző szövetségek az újraindítással kapcsolatban.

Németország – Bundesliga

Talán nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg az egész futballvilág Németországra figyel, hiszen a jelentősebb ligák közül elsőként a Bundesliga indult újra. A mérkőzéseket természetesen zárt kapuk mögött, a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett rendezik meg. A stadionokban fertőtlenítőszerek vannak elhelyezve, a csapatok az öltözőt is szigorú beosztás szerint használhatják, a kispadon is kötelező a másfél méteres távolság tartása. A csoportosulás is tiltva van, még a gólöröm esetében is. Az újraindítást természetesen tömeges tesztelés előzte meg, a helyzet azonban még így is komplikált, hiszen azt kijelentették, hogy amennyiben egy csapatnál fertőzöttre bukkannak, akkor az egész alakulatnak, sőt a legutóbbi ellenfélnek is karanténba kell vonulnia. Talán emiatt is lehet előnyös a korai kezdés, hiszen így még az esetleges kényszerpihenőkkel is be lehet majd fejezni a szezont. A feszített ritmus miatt egyébiránt az eddigi három helyett mérkőzésenként öt cserére lesz lehetőség. A hétvégén tehát a Bundesliga újraindult, a Dortmund–Schalke mérkőzést például csak Németországban több mint 6 millióan követték élőben a televízióban.

Forrás: Martin Meissner/European Pressphoto Agency

Nagy-Britannia – Premier League

A világ legnépszerűbb bajnokságában, a Premier League-ben még ennél is sokkal komplikáltabb a helyzet, a lehetséges indulás időpontjával és módjával kapcsolatban sincs igazán konszenzus. A legfrissebb tervek szerint a sport újraindítása három lépésben történhetne meg az országban. Elsőként hétfőtől a kis csoportos edzések indulhattak újra, ezzel kapcsolatban a játékosok egy negyvenoldalas dokumentumot kaptak, mely a szigorú szabályokat foglalja össze. A csapattagoknak egyedül, autóval kell megközelíteniük az edzés helyszínét, két autó között pedig legalább három parkolóhelyet ki kell majd hagyni. Egyszerre öten, legfeljebb 75 percig tréningezhetnek. Javasolt lesz a maszk viselése, illetve természetesen minden eszközt folyamatosan fertőtlenítenek. A játékosokat hetente legalább kétszer tesztelik, a külföldről visszatérők két hétig nem hagyhatják el az edzőközpontot. Oliver Dowden a brit kormány részéről elmondta, hogy a kabinet engedélyezni fogja, hogy júniusban visszatérjen a versenysport. Az edzők szerint négy hétre biztosan szükség lesz ahhoz, hogy a játékosok formába lendüljenek, így a Premier League visszatérésére június közepéig nemigen lehet számítani. A dátum mellett a bajnokság befejezésének módja is vita tárgyát képezte. Korábban felvetődött egy lehetőség, mely szerint semleges helyszíneken fejezték volna be a bajnokságot, azonban több csapat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban aggályokat. Jelen állás szerint az FA próbál egy olyan megoldást tető alá hozni, amelynek keretein belül a csapatok a hazai meccseiket a saját stadionjukban játszhatnák majd le.

Spanyolország – La Liga

Spanyolországban is rendelkezésre áll már a konkrét tervezet a futball visszatérésével kapcsolatban. A tervek szerint ebben az országban is júniusban indulhat útjára a labda. Minden nap rendeznek majd mérkőzéseket, az egyetlen kitétel csupán az lesz, hogy 72 órán belül egyik csapat sem játszhat majd két találkozót. A kezdési időpontok 20 óra és 23 óra lesznek. A mérkőzéseket természetesen zárt kapuk mögött, a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett fogják lebonyolítani. Ezen tervezet segítségével az La Liga küzdelmeit július 29-ig be tudnák fejezni, ez pedig kulcsfontosságú, hiszen az UEFA augusztus 2-át határozta meg a nemzeti bajnokságok legvégső záródátumaként.

Forrás: beinsports.com

Olaszország – Serie A

Az európai országok közül kétségtelenül Olaszországot érintette a legsúlyosabban a koronavírus-járvány, ez azonban nem jelenti azt, hogy itt ne gondolkodnának a futball visszatérésnek időpontjáról. Június 14-ig erre egészen biztosan nem lesz lehetőség, hiszen eddig a dátumig minden sportrendezvény tiltott az Itáliai-félszigeten. Az viszont bizakodásra ad okot, hogy a héten ebben az országban is megkezdődhettek a csoportos edzések.

Franciaország – Ligue 1

Ahogy a bevezetőben már utaltunk rá, a Ligue 1 az egyetlen topliga, ahol már befejeződtek a küzdelmek, ebben a szezonban is a Paris Saint-Germain lett a bajnok. Korábban itt is tervben volt a liga újraindítása, ám Edouard Philippe miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy szeptemberig egészen biztosan nem rendeznek futballmérkőzéseket az országban. A végeredmény megállapításánál a pont/meccs mutatót vették figyelembe.

Bajnokok Ligája

Az UEFA természetesen munkálkodik a legrangosabb európai kupasorozat idei kiírásának befejezésén is. Az európai szervezet augusztus 2-ra határozta meg a nemzeti bajnokságok befejezésének dátumát, ebben a hónapban pedig szeretnék is befejezni a BL-t, illetve természetesen az Európa Ligát is, előbbi esetében augusztus 29-e, utóbbinál pedig augusztus 26-a a döntő kijelölt dátuma.

Források:

Sky Sports, ESPN, AS

Kiemelt kép: AP