A BL holtszezonjában (január 26. 19:30 a Győr következő Bajnokok Ligája meccsének időpontja, idegenben a CSM Bucurest otthonában, igazán parázs csatának ígérkezik) jöjjön egy kis esélylatolgatással egybekötött múltidézés. Egyszer, nem is olyan régen már sikerült a címvédés, 2014-ben és most 4 évvel később a csapat, a szurkolók ismét arra készülnek. De miért nem olyan egyszerű címet védeni, az öt rendkívül pozitív ok ellenére sem?

Hazai pálya

A Final4-t nem Győrben rendezik, de Magyarországon, egész pontosan Budapesten a Papp László Sportarénában immáron ötödik alkalommal. A szurkolók pedig nem restek megtenni százhúsz kilométert, hogy kedvenc csapatuknak drukkoljanak a győzelem,  a címvédés reményében. Ehhez a döntő hétvégéjén két meccset kell nyerni, két nap alatt. Valószínűleg 2018 májusában is magyaroktól lesz hangos a Sportaréna, ha pedig a Győr nyer, akkor valósággal felrobban a csarnok.

Nora Mörk, Stine Bredal Oftedal játékkapcsolata

Nora és Stine gyerekkoruk óta együtt játszanak, megjárták a norvég utánpótlás csapatokat, évek óta a norvég válogatott meghatározó játékosai, 2016 őszétől pedig végre klubszinten is egymásra találtak a barátnők. Ennek a Győri Audi ETO KC szurkolók örülhetnek a legjobban, hiszen kis túlzással becsukott szemmel érzik egymást a pályán, ráadásul mindketten gyorslábú játékosok, így rendkívül nehéz ellenük védekezni. Stine a világ egyik legjobb irányító játékosa, ráadásul neki ez az első BL szezonja, így extra motivált lehet. Míg Nora a jelenleg legjobb jobbátlövő, aki mentalitásából adóadóan mindig győzni akar.

Világsztár játékosok

Eduarda Amorim (brazil, balátlövő) aki 2009 óta Győrben játszik, nemcsak kiváló védőjátékos, de támadásban is vezére a csapatnak, már háromszoros BL győztes és mindezt a Győr színeiben érte el. A két holland kiválóság irányító Nycke Groot és a beállós Yvette Broch, előbbi a tavalyi döntő MVP-je lett vagyis a legértékesebb játékosa, utóbbi pedig a decemberi világbajnokság álomcsapatának tagja, aki számos alkalommal bizonyította (Heidi Löke (norvég) távozása után elsőszámú beállóssá nőtte ki magát), hogy komoly játékos. A norvég vonalat tovább erősítve a kaput Karim Grimsbö védi. Természetesen ne feledkezzünk meg a magyar játékosokról se, a klub ikonja Görbicz Anita (irányító, balszélső) mellett számos játékos vállal részt a sikerekből, Kiss Éva (kapus), Puhalák Szidónia (balszélső), Bódi Bernadett (jobbszélső), Tomori Zsuzsa (balátlövő) és olykor a fiatal tehetségek is megvillantják tudásukat. A világsztárság önmagában nem lenne elég a sikerhez, rendkívül motivált, jó szellemiséggel rendelkező játékosok, akiknél egyetlen elfogadható cél létezik, a győzelem.

Tudják hogyan kell nyerni

A világsztárok attól lesznek világsztárok, hogy kulcsszituációban tudják mit tegyenek, az esetek többségében jó döntést hoznak, gólt lőnek, hetest harcolnak ki vagy gólpasszt adnak. A Győr pedig tele van ilyen játékosokkal, akik egyedül is képesek eldönteni egy találkozót, az utolsó percekben magukra vállalni a felelősséget és nem roppannak össze a felelősség súlya alatt. A norvég válogatott játékosok folyamatosan döntőket, elődöntőket játszanak, a holland kézilabda is egyre magasabb szintet képvisel, Eduarda Amorim is nyert már világbajnokságot és a Győrben eltöltött évei alatt megtanulta akár a hátán cipelni a csapatot. A magyar játékosok válogatott szinten kevesebb sikerrel büszkélkednek (legutolsó komolyabb eredményünk egy 2012-es EB bronz), de nem véletlenül az ETO játékosai, mind  kiváló adottságokkal rendelkeznek, akik nehéz BL találkozókon is biztos kézzel az ellenfél kapujánál, jó védekezéssel a saját hatosuk előtt segítik társaikat.

Az edző és a szakmai stáb

Évek óta nagyon komoly munka folyik Győrben, mindig tudnak jó, mit jó, kiváló, klasszis játékosokat igazolni és lehetőleg a legjobbakat megtartani. Ambros Martin nagyon érti a dolgát, 2012 óta a Győr edzője és 2013-ban egyből jött a siker, majd egy évvel rá újból, de a korábbi csapatát az Itxako-t (spanyol) is majdnem sikerre vezette 2011-ben. Persze az edző elképzeléseihez játékosok is kellenek, adott.

Ezek szerint nincs más hátra, mint tavasszal elhódítani a BL serleget, címet védeni, azért a képlet nem olyan egyszerű.

és három, ami nehezítő körülmény:

Sok a sérült

Győrben már sajnos hagyománnyá váló sérüléshullám újra elérte a csapatot, bár ez nem meglepő ilyen fokozott intenzitású menetelésnél. Sérült a dán átlövő Anna Mette Hansen, akit nyáron igazolt az Eto és még csak a csapatba építése zajlott, amikor térdsérülést szenvedett. Tomori Zsuzsa (balátlövő), Jana Knedlíková (cseh, jobbszélső) szintén a lelátóról nézték eddig a meccseket (Tomori Zsuzsa azóta visszatért, teljes értékű edzésmunkát végez), míg Anja Althaus (német, beálló) novemberben sérült meg, és felépülése várhatóan 3-4 hónapot vesz igénybe, ami bizony azt jelenti, hogy a klubvezetésnek sürgősen meg kell oldania a pótlását, hiszen beállós posztra Yvette Broch (holland) az egyetlen BL szintű játékos.

A többi csapat

Evidensnek hangzik, hogy pont a többi csapat miatt nehéz címet védeni a női kézilabda Bajnokok Ligájában, de ez ebben az évben hatványozottan igaz, van négy csapat, amely jó eséllyel indul a trófeáért, a Győr mellett. Rosztov-Don, CSM Bucurest és a Vardar Szkopje, persze ez még nem jelenthető ki egyértelműen, sok múlik majd az egyenes kieséses szakaszon, de a jelenlegi erősorrend szerint szinte mindenki ezt a négy csapatot várja a budapesti Final Fourba.

A CSM Bucurest tavalyelőtt BL-t nyert, azóta csak erősödtek, két norvég játékossal  (Amanda Kurtovic, Marit Malm Frafjord) kötöttek szerződést és hazacsábították a román Cristina Neagut, aki háromszor (2010, 2015, 2016) lett a legjobb női kézilabdázó.

A Vardar Szkopje tavaly paraszthajszállal veszítette el a döntőt, az idei kiirásban azonban jó eséllyel vágtak neki az újabb döntős szereplésért. Amellett, hogy sikerült megtartaniuk kulcsjátékosaikat, (Andrea Lekic (szerb, irányító), Andrea Penezic (horvát, balátlövő), Leynaud Amandine (francia, kapus), megszerezték a széteső Podgoricából a szerb Dragana Cvijicet beállós posztra, aki komoly erősítést jelent.

A címvédés mindig nehéz

Címet védeni nem csak azért nehéz, mert sok a sérült, vagy erős ellenfelek vannak, hanem ott bizony lelki dolgok is közrejátszanak (nem vagyok sportpszichológus, de ezt is ki szokták emelni). Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a női BL történetében (pedig 1961 óta van Bajnokok Ligája, csak korábban Bajnokcsapatok Európa-kupája volt a neve és 1994-2013 között oda-visszavágós rendszerben zajlott a döntő) eddig négyszer történt címvédés, az osztrák Hypo Nö (1995), majd tíz évvel később (2005) a dán Slagelse és 2010-ben a szintén dán Viborg ismételte meg egy évvel korábbi eredményét. Illetve a Győrnek is sikerült már egy ízben, 2013 után 2014-ben is ők bizonyultak a világ legjobb női klubcsapatának.  2012 óta 5 döntőben volt érdekelt a Győr és ebből hármat megnyert, ha más nem, ez biztosan imponáló adat, komoly esélyesnek számít idén is a Győri Audi ETO KC.

Kiemelt kép: 24.hu