Az új év első hónapja a megszokottnál is több lehetőséget kínál a klasszikus zene szerelmeseinek. Szinte minden hétre jut egy koncert, bemutató, amelyért érdemes kiszakadni a hétköznapokat uraló rohanásból, s elmélyülni az ismerős dallamok, új témák és elismert előadók tengerében. Bármely zenei ízlést is képviselje valaki, januárban biztosan megtalálja a számára leginspirálóbb eseményt, hogy újult erővel vágjon bele a témazárók, felvételik, vizsgák nehézségeibe. 

 

forrás: nőklapja.hu

 

A budapesti zenei élet egyik vitathatatlan központja, a Müpa idén is rengeteg lehetőséget kínál minden korosztálynak. A sok minőségi program között az év egyik legjobban várt eseményére azonban már ebben a hónapban sor kerül, ez pedig nem más, mint Baráti Kristóf koncertje. A Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész a világ elsőrangú zenészei között is kiemelkedik. Pusztán az ő budapesti fellépése is elengedő okot adna az örömre, viszont a két darab, amellyel készül, valódi életre szóló élményt nyújt majd a hallgatóknak. Paganini d-dúr hegedűversenye (op. 6) igazi klasszikus, amely az egyik legszebb és legintelligensebb hegedűre és zenekarra írt darab. Lágy, fülbemászó dallama valódi örömzenét varázsol a Bartók Béla Hangversenyterembe, ahol Baráti Kristóffal az Óbudai Danubia Zenekar mellett Kovács János, karmester is közreműködik. A koncerten elhangzó második mű szintén a leghíresebb darabok egyike. Csajkovszkij d-dúr hegedűversenye (op. 35.) minden hegedűművész repertoárjának szerves része, egyfajta indikátora a zenészek stílusának, kifejezésmódjának. Egy ilyen eseményt évek múlva is emlegetni fogunk. A koncert időpontja: január 9. (19:30)

 

forrás: vimeo.com

Lajkó Félix igazán sokoldalú zenei tehetség. A hegedű mellett a citerát is vitathatatlan profizmussal és virtuozitással kezeli, azonban zeneszerzői tevékenysége is kiemelkedő. Egyedi hangzásvilága üde színfolt a hazai zene színterén, a rá jellemző stíluskeveredésnek köszönhetően pedig rengeteg követőt és csodálót szerzett magának az évek során. A népies, klasszikus és modern improvizatív elemek egyaránt részei életművének, amelyet a művész különleges személyisége és látásmódja koronáz meg. Lajkó Félix januári naptára igencsak sűrűre sikeredett, ám a nemzetközi vendégekkel színesített koncertje a Müpában mégis kiemelkedik mind közül. A lengyel Volosi zenekar mellett Alexander Balanescu, hegedűművész gondoskodik a vidám hangulatról. A koncert időpontja: január 8. (19:30)

 

forrás: 7óra7.hu

A kortárs balett egyre népszerűbb a művészetet és kultúrát kedvelő fiatalok körében, nem csoda tehát, hogy itthon is egyre inkább előtérbe kerül ez a műfaj. Idén a Szegedi Kortársbalett előadásában nem mást tekinthetünk meg a Fesztivál Színház teremben, mint a híres Carmina Buranát. Carl Orff műve, amelyet a 13. századi versgyűjtemény ihletett, igazi kedvenc – különösen a Gyűrűk Ura rajongók között. Juronics Tamás így nyilatkozott a bemutató előtt az előadásról: „Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, amelynek tagjai félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a sors rájuk ró.” Ez az este az ismerős dallamok, modern táncelemek és mély gondolatok érdekes kombinációnak ígérkeznek. Az előadás időpontja: január 10. (19:00)

 

forrás: zeneakadémia.hu

Várdai István magyarországi fellépései mindig nagy érdeklődést keltenek. Bárhol is álljon színpadra, biztosak lehetünk benne, hogy a hazai klasszikus zene minden fontos alakja odazarándokol majd, hogy részese lehessen az újabb lehengerlő élménynek. A csellista idei első hazai koncertjét a Zeneakadémián adja – nem is akármilyen darabokat és zenésztársakat bevonva. Olyan kiváló nemzetközi zenészeket hallhatunk, mint az izraeli származású hegedűművész, Guy Braunstein, a virtuóz zongorista, Eldar Nebolsin vagy a brácsán közreműködő Lars-Anders Tomter. A kortárs klasszikus zene egyik legfontosabb szerzőjének, Ligeti Györgynek a Csellószonátája hangzik majd el elsőként, amelyet a csellisták mérföldköve, a Chopin g-moll cselló-zongora szonáta (op. 65) követ. Az est különlegességét tovább fokozva elhangzik Dohnányi c-dúr szerenádja (op. 10.) mellett Mozart kevésbé ismert g-moll zongoranégyese (K. 478.) is, amely már önmagában elég okot ad az előadás meghallgatására. A részvétel a hallgatók számára az év egyik legnagyobb zenei befektetésének ígérkezik. A koncert időpontja: január 15. (19:30)