A Gasztrosorok nevű rovatunkban szeretnénk veletek megismertetni olyan hagyományos magyar ételeket, amelyek egy tájegységen, településen vagy egy népcsoportnál jellemzők. Az első cikksorozat képzeletbeli asztalára minden alkalommal úgy helyezzük el a terítéket és a különleges ételeket, hogy azokat saját, személyes benyomásainkkal is megfűszerezzük, így okozva maradandóbb élményt.

f21

Ezen alkalommal nem megyek messze – már ami a saját lakhelyemet illeti –, hiszen szülőfalum és térsége egyik különleges ételét foglalom gasztrosorokba.

Agyagosszergényből származom, amely hallatán az első reakció egy kérdést vált ki az emberekből: az meg hol van? A válasz: az ország nyugati részén, Soprontól körülbelül 30 km-re. Ebben a nagyjából 1000 főt számláló faluban jellegzetes süteménynek számít az ánizs-tekercs. Felvetődhet a kérdés: az meg micsoda? 

A süteményről az évek során számtalanszor hallottam, azonban az elkészítését néhány hónappal ezelőtt figyelhettem meg. A faluban működő Közi Horváth József Katolikus Népfőiskola egy Gasztrotanfolyam elnevezésű programsorozatot indított, ahova hét alkalommal hívták meg a településen élő idős asszonyokat, akik tudásukat, receptjeiket és közben régi történeteiket osztották meg a fiatal résztvevőkkel. Ebből az egyik alkalom az ánizs-tekercs volt, amelynek elkészítését Ica néni tanította meg.

anizs-tekercs-f21

Az elkészítéshez 6-8 tojásra van szükség, cukorra, lisztre és természetesen ánizsmagra. 

A tojásokat héjastól le kell mérni és a súlyuknak megfelelő cukrot kell felhasználni, majd ennél 5 dkg-mal kevesebb lisztre lesz szükségünk. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, amelyhez ezután hozzáadjuk a cukrot, tojássárgáját és a lisztet is. A folyamatok közben már elkezdhetjük a sütő előmelegítését (körülbelül 180 fokon). Sütőlapra vagy tepsire lesz szükségünk, amelyet nagyon vékonyan zsírral kell kikenni. Az elkészült masszából/tésztából evőkanállal csíkokat „engedünk” a tepsire, körülbelül 3 cm-re egymástól, majd mindegyik tetejét ánizzsal szórjuk meg (az evőkanál helyett könnyítésként habzsákot is használhatunk).

A sütési idő megközelítőleg 10 perc, amely során a tészta színe halványsárgára változik, majd a kapott, friss csíkokat még forrón feltekerjük az ujjunkra, ameddig még puha és formálható a tészta. A tanfolyam során az ujjra tekerés helyett a résztvevők megpróbálták, hogy egy folpackra tekerik fel a tésztát és ez a megoldás is működött. Ica néni megjegyezte, hogy ezt a technikát eddig nem ismerte, hiszen ragaszkodott az eredetihez, de biztosan használni fogja a közeljövőben.

anizs-tekercs-f21

Az ánizs-tekercs tökéletes vendégváró, amelynek egyedi ízkavalkádja biztosan elvarázsolja azt, aki megkóstolja.

Ahogyan a szuperhős filmek végén is szokták írni: Agyagosszergény és ízei még visszatérnek!

Forrás: Agyagosszergény Értékvilág I.